Recepty na xkuchtik.cz

GULÁŠ HOVĚZÍ | GULÁŠ S RÝŽÍ A ZELENINOU

INGREDIENCE: 80 g zadního hovězího masa, 5 g hladké mouky, 10 g másla, 80 g rýže, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 rajče, 15 g eidamu, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostky, zprudka nasucho opečeme, podlijeme vývarem z cibule, osolíme a dusíme. Zahustíme nasucho opraženou moukou, zjemníme čerstvým máslem. Přidáme na čtvrtky nakrájené oloupané rajče, sterilovaný hrášek, dušenou rýži a necháme prohřát. Před podáním posypeme strouhaným eidamem. ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | ŠPANĚLSKÁ CIBULOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 1 l masového vývaru, 200 g cibule, 30 g oleje, 3 žloutky, 1-2 lžíce octa, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Tenké plátky cibule nakrouhané na okurkovém kruhadle osmažíme na oleji. Lehce zažloutlou cibuli zalijeme masovým vývarem nebo vodou s masoxem, osolíme, opepříme a vaříme až cibule změkne. Žloutky s octem rozšleháme v troše vychladlé polévky a nalijeme zpět do ostatní polévky, kterou už nevaříme. K polévce se podává strouhaný sýr a opečené řezy bílého chleba. ..

RYBY FILÉ | FILÉ S PÓRKEM A BRAMBORY

INGREDIENCE: 400 g rybího filé, citrónová šťáva, sůl, 100 g slaniny, 3 pórky, l velká cibule, 4 větší brambory, 5 rajčat, sklenka bílého vína, l lžíce mleté papriku, 1/2 lžičky pepře, petrželová nať, tuk, palička česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Filé osolíme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Pak maso nakrájíme na nudle. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno a rajčata spaříme, sloupneme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vymastíme tukem a po vrstvách klad ..

TĚSTOVINY | BÍLÉ ŠPAGETY

INGREDIENCE: 200 g špaget, 200 g měkkého tvarohu, 2 dl zakysané smetany, 150 g slaniny, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Špagety uvaříme ve slané vodě. Po scezení je rozdělíme na porce a každou ozdobíme tvarohem a přelijeme smetanou a rozškvařenou slaninou. Posypeme petrželkou. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | DUNAJSKÝ SALÁT

INGREDIENCE: 2 kg rajčat, 2 kg cibule, 2 kg okurek nebo cuket, 2 kg paprik. Nálev: 6 dl vody, 3 dl octa, 2 dl oleje, 300 g cukru, 150 g soli, lžička celého pepře, lžička nového koření, 3 bobkové listy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme a sloupneme, cibuli oloupeme, okurky očistíme (cukety oloupeme a vykrojíme semeníka), papriky rozkrojíme, vyjmeme stopku a semeníky. Všechnu očištěnou a připravenou zeleninu nakrájíme na proužky. Nálev povaříme 15 minut. Zeleninu promícháme, naplníme do sklenic, ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KOPROVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 2 l vody, 500 g hovězího masa, 1 kysaná smetana, 3 lžíce hl. mouky, citrónová šťáva, cukr, sůl, kopr, 5 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí osolené vody vložíme omyté hovězí maso a uvaříme doměkka. Z připraveného vývaru vyjmeme maso, zahustíme jej kysanou smetanou smíchanou s moukou a přivedeme k varu. Omytý kopr nasekáme najemno. Vejce uvaříme natvrdo. Polévku necháme částečně vychladnout a ochutíme ji citrónovou šťávou, cukrem, solí a koprem. Ochucenou polévku prohřejeme a před po ..

BRAMBORY | LEHKÝ BRAMBOROVÝ NÁKYP (2 porce)

INGREDIENCE: 500 g uvařených brambor, 100 g hrášku, 100 g mrkve, 100 g květáku, 100 g celeru, 100 g šunkového salámu, sůl, petrželka, 50 g másla, 2 žloutky, sníh ze 2 bílků, tuk na vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory oloupeme a umeleme, doplníme všemi uvedenými druhy uvařené, popřípadě nadrobno nakrájené zeleniny, přidáme i nakrájenou uzeninu. Dobře promícháme s rozpuštěným máslem se žloutky, se solí i s nakrájenou petrželkou a nakonec zlehka zamícháme dobře ušlehaný sníh z bílků ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | SUŠENÉ TŘEŠNĚ NA ZPŮSOB ROZINEK

INGREDIENCE: Dobře vyzrálé zdravé třešně, 500 g cukru, 1/2 l vody na sirup. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně omyjeme, necháme okapat, otrháme stopky a necháme na lísce na prudkém slunci zavadnout. Můžeme předsušit také v troubě nebo v sušárně při 40 °C. Zavadlé třešně zmáčkneme a odstraníme pecku. Cukr svaříme s vodou na sirup, odpeckované třešně do něho nasypeme a zahříváme na 90 °C, ale nevaříme. Hned sejmeme z ohně a necháme do druhého dne chladnout. Poté opět přivedeme téměř k varu, necháme vychlad ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | MALINY V KOŇAKU

INGREDIENCE: 1,5 kg malin, l limetka, 400 g cukru, l lžička koriandrových semínek, l láhev koňaku. POSTUP PŘÍPRAVY: Maliny přebereme a odstraníme stopky. Limetku spaříme horkou vodou, osušíme a okrájíme z ní tenkou kůru. Vymačkáme z ní šťávu a ještě s cukrem ji přidáme k malinám. Maliny přikryjeme a necháme asi 4 hodiny odležet, aby se cukr rozpustil. Limetkovou kůru nakrájíme na tenké proužky. Maliny se šťávou, proužky limetkové kůry s koriandrem rozdělíme do sklenic a celé zalijeme koňakem. S ..

STARÉ RECEPY | HOLANDSKA OMAČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 50 g másla s dvěma žloutky a lžící mouky, dobře promícháme a zalijeme čtvrtlitrem zeleninového odvaru. Osolíme, opepříme a přidáme šťávu z poloviny citrónu. Vše rozkvedláme a vaříme ve vodní lázni: rendlík s přípravami ponoříme do kastrolu s vařící vodou a metličkou mícháme, až omáčka zpění. Podává se ke kedlubnám, květáku, chřestu. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz