Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY TŘENÉ | KARAMELOVÉ ŘEZY

INGREDIENCE: 4 vejce, 200 g pískového cukru, 250 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 5 lžic horké vody, l lžička prášku do pečiva, tuk a mouka na formu. Náplň: 250 g krystalového cukru, 8 lžic vody, 1/4 l mléka, 3 lžíce škrobové moučky nebo pudinku, l vanilkový cukr, 200 g másla nebo Hery. Poleva: 150 g mouč. cukru, l lžíce horké vody, l lžička rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Celá vejce Ušleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a ušleháme dohusta. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva, těsto vlijeme do vyma ..

SALÁTY | SALÁT Z TUŇÁKA S OKURKOU

INGREDIENCE: 1 konzerva tuňáka v oleji, 1 salátová okurka (skleníková), 50 g vypeckovaných oliv, 2 zelené papriky, sůl, zálivka ze 3 lžic olivového oleje a l lžíce vinného octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuňáka vyklopíme z konzervy do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou okurku (pokud je velmi mladá, nemusíme ji loupat), přidáme olivy, na nudličky nakrájené papriky, osolíme, zalijeme zálivkou a podáváme vychlazené. ..

OMÁČKY | RŮŽOVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 50 g taveného sýra, 50 g majolky nebo bílého jogurtu, 50 g kečupu, 2 stroužky česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky dáme nejdříve sýr a roztíráme ho s postupně přidávanou majolkou nebo jogurtem. Teprve když je hotová hladká kasička, vmícháme kečup, prolisovaný česnek a sůl podle chuti. S úspěchem je možno použít mixér. ..

RÝŽE | RIZOTO S PÓRKEM A ARAŠÍDY

INGREDIENCE: 200 g rýže, sůl, 2-3 pórky, 3 lžíce oleje, I00 g solených arašídů, kari koření, mletý zázvor, kečup a tvrdý sýr na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Propláchnutou rýži solíme, zalijeme odměřeným množstvím vody a uvaříme doměkka. Mezitím očištěny pórek nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zesklovatět. Vmícháme arašídy, koření a osmahneme. Do tohoto základu lehce vmícháme vařenou rýži. Naběračkou namočenou v horké vodě tvarujeme na talíře kopečky rýže, které zdobíme kečupem a posypeme n ..

STARÉ RECEPY | ZADĚLÁVANÉ KUŘE S HŘÍBKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole se v rozpuštěném másle osmaží na mnoho nakrájené kořenové zeleniny a cibule, vloží na to rozkrájené kuře a osolí, podleje polévkou a dusí do měkka. Poté se vyndá do jiného kastrolu, šťáva se zasmaží světlou jíškou, procedí na maso, přidají se na másle osmažené hříbky, vařený květák na dílky rozebraný, trochu sekané zelené petrželky a několik lžic sladké smetany, rozkvedlané se žloutkem. Nechá se jen přejít varem a maso i s omáčkou se dá na hlubší mísu, obloží houskov ..

STARÉ RECEPY | SEKANÁ PEČENĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. 500 g hovězího, 500 g vepřového se umele zároveň s malou cibulí a 3 stroužky česneku. Nakonec se proženou strojkem 2 žemle vymačkané, ve vodě máčené. Asi 70 g rozkrájené slaniny se uškvaří a nechá na ní osmažit ½ drobně krájené cibule, přidá se to k masu zároveň s 2 vejci, osolí, opepří, dle chuti může se přidat citronová kůra, majoránka, dle potřeby strouhané housky, dobře se to promíchá a na prkénku vodou navlhčeném upraví se podlouhlá šiška, dá se na pekáč na kousek r ..

STARÉ RECEPY | ČOČKOVÁ POLÉVKA S RÝŽÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se uvaří ve slané vodě, když je měkká, dají se do ní na másle usmažené řezy housek, rozředí se osolenou zeleninovou vodou nebo polévkou z kostí, nechá dobře povařit a cedníkem prolisuje. Rýže se dusí zvlášť se lžičkou sádla, poleje polévkou a nese na stůl. ..

STARÉ RECEPY | VAŘENÝ PSTRUH, OKOUN, PARMA, LÍN A JINÉ NA MODRO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se přidá několik celých pepřů, bobkový list, kousek cibule. Očištěná ryba se jen lehce opláchne, aby se nesetřel sliz, načež se přelije na míse trochou vařícího octa, čímž pěkně zmodrá. Ocet se přeleje do vody k ostatním přísadám, do vařící se vloží ryba a vaří volně na kraji plotny do měkka. Vyndá se pak opatrně na teplou mísu, ozdobí dílky citronu, novými brambory s cibulkou a podává s rozehřátým máslem nebo jinou omáčkou. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MERUŇKOVÁ KLEVELA

INGREDIENCE: 1 kg přezrálých meruněk, 400 g cukru, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, vadné plody vykrájíme, vypeckujeme, větší plody překrájíme, vložíme do širšího kastrole, přidáme trochu cukru, a pokud je třeba, i trošku teplé vody. Na mírném plameni a za častého promíchání meruňky rozvařujeme. Postupně přidáváme celou dávku cukru a vaříme ještě asi 10 minut. Ke konci varu přidáme Sorban. Klevelu můžeme doplnit sklenkou rumu nebo meruňkovice, horkou nalít do skleniček, uzavří ..

MOUČNÍKY SLANÉ | VAJEČNÁ PIZZA

INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, l balíček listového těsta, 5 vajec, 2 lžíce strouhaného sýra, 4 rajčata, l krabička sardinek, 50 g oleje, 2 tenké plátky sýra, máslo a mouka na vysypání a vymazání plechu, kari koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z těsta vyválíme tenkou placku, rozdělíme na čtyři stejné kousky a rohy přeložíme dovnitř, aby se vytvořily okrouhlé placky. Ty opatrně přendáme na máslem pomazané, moukou vysypané plechy a vnitřek mnohokrát promícháme vidličkou. Potom potřeme ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz