INGREDIENCE: 4 vejce, 200 g pískového cukru, 250 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 5 lžic horké vody, l lžička prášku do pečiva, tuk a mouka na formu. Náplň: 250 g krystalového cukru, 8 lžic vody, 1/4 l mléka, 3 lžíce škrobové moučky nebo pudinku, l vanilkový cukr, 200 g másla nebo Hery. Poleva: 150 g mouč. cukru, l lžíce horké vody, l lžička rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Celá vejce Ušleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a ušleháme dohusta. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva, těsto vlijeme do vyma ..
INGREDIENCE: 1 konzerva tuňáka v oleji, 1 salátová okurka (skleníková), 50 g vypeckovaných oliv, 2 zelené papriky, sůl, zálivka ze 3 lžic olivového oleje a l lžíce vinného octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuňáka vyklopíme z konzervy do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou okurku (pokud je velmi mladá, nemusíme ji loupat), přidáme olivy, na nudličky nakrájené papriky, osolíme, zalijeme zálivkou a podáváme vychlazené. ..
INGREDIENCE: 50 g taveného sýra, 50 g majolky nebo bílého jogurtu, 50 g kečupu, 2 stroužky česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky dáme nejdříve sýr a roztíráme ho s postupně přidávanou majolkou nebo jogurtem. Teprve když je hotová hladká kasička, vmícháme kečup, prolisovaný česnek a sůl podle chuti. S úspěchem je možno použít mixér. ..
INGREDIENCE: 200 g rýže, sůl, 2-3 pórky, 3 lžíce oleje, I00 g solených arašídů, kari koření, mletý zázvor, kečup a tvrdý sýr na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Propláchnutou rýži solíme, zalijeme odměřeným množstvím vody a uvaříme doměkka. Mezitím očištěny pórek nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zesklovatět. Vmícháme arašídy, koření a osmahneme. Do tohoto základu lehce vmícháme vařenou rýži. Naběračkou namočenou v horké vodě tvarujeme na talíře kopečky rýže, které zdobíme kečupem a posypeme n ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole se v rozpuštěném másle osmaží na mnoho nakrájené kořenové zeleniny a cibule, vloží na to rozkrájené kuře a osolí, podleje polévkou a dusí do měkka. Poté se vyndá do jiného kastrolu, šťáva se zasmaží světlou jíškou, procedí na maso, přidají se na másle osmažené hříbky, vařený květák na dílky rozebraný, trochu sekané zelené petrželky a několik lžic sladké smetany, rozkvedlané se žloutkem. Nechá se jen přejít varem a maso i s omáčkou se dá na hlubší mísu, obloží houskov ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. 500 g hovězího, 500 g vepřového se umele zároveň s malou cibulí a 3 stroužky česneku. Nakonec se proženou strojkem 2 žemle vymačkané, ve vodě máčené. Asi 70 g rozkrájené slaniny se uškvaří a nechá na ní osmažit ½ drobně krájené cibule, přidá se to k masu zároveň s 2 vejci, osolí, opepří, dle chuti může se přidat citronová kůra, majoránka, dle potřeby strouhané housky, dobře se to promíchá a na prkénku vodou navlhčeném upraví se podlouhlá šiška, dá se na pekáč na kousek r ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se uvaří ve slané vodě, když je měkká, dají se do ní na másle usmažené řezy housek, rozředí se osolenou zeleninovou vodou nebo polévkou z kostí, nechá dobře povařit a cedníkem prolisuje. Rýže se dusí zvlášť se lžičkou sádla, poleje polévkou a nese na stůl. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se přidá několik celých pepřů, bobkový list, kousek cibule. Očištěná ryba se jen lehce opláchne, aby se nesetřel sliz, načež se přelije na míse trochou vařícího octa, čímž pěkně zmodrá. Ocet se přeleje do vody k ostatním přísadám, do vařící se vloží ryba a vaří volně na kraji plotny do měkka. Vyndá se pak opatrně na teplou mísu, ozdobí dílky citronu, novými brambory s cibulkou a podává s rozehřátým máslem nebo jinou omáčkou. ..
INGREDIENCE: 1 kg přezrálých meruněk, 400 g cukru, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, vadné plody vykrájíme, vypeckujeme, větší plody překrájíme, vložíme do širšího kastrole, přidáme trochu cukru, a pokud je třeba, i trošku teplé vody. Na mírném plameni a za častého promíchání meruňky rozvařujeme. Postupně přidáváme celou dávku cukru a vaříme ještě asi 10 minut. Ke konci varu přidáme Sorban. Klevelu můžeme doplnit sklenkou rumu nebo meruňkovice, horkou nalít do skleniček, uzavří ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, l balíček listového těsta, 5 vajec, 2 lžíce strouhaného sýra, 4 rajčata, l krabička sardinek, 50 g oleje, 2 tenké plátky sýra, máslo a mouka na vysypání a vymazání plechu, kari koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z těsta vyválíme tenkou placku, rozdělíme na čtyři stejné kousky a rohy přeložíme dovnitř, aby se vytvořily okrouhlé placky. Ty opatrně přendáme na máslem pomazané, moukou vysypané plechy a vnitřek mnohokrát promícháme vidličkou. Potom potřeme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA