INGREDIENCE: 300 g zeleného hrášku, l cibule nakrájená na kostičky, 140 ml zeleninového vývaru, sůl, 4 velké listy hlávkového salátu, l lžička cukru, špetka pepře, 20 g másla, l lžíce nasekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Hrášek dusíme s cibulí, zeleninovým vývarem a solí j pod pokličkou asi 20 minut na mírném ohni. (Mražený ! hrášek potřebuje jen 5 minut.) Listy salátu pokrájíme na proužky a s cukrem a pepřem přidáme k hrášku. Všechno necháme jednou vzkypět. Máslo položíme na zeleninu, aby se ..
INGREDIENCE: 1 velké kuře, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 250 g žampionů, 6 rajčat, 2 nožičky moravské klobásy, sul, pepř, olej na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře rozdělíme na 6 porcí, osolíme je, opepříme a na horkém oleji osmahneme po všech stranách. Přidáme nakrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, na plátky nakrájené žampiony, osmahneme, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké, přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata a na plátky nakrájenou klobásu. Krátce osmahneme v troubě a podáváme ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, 3 vejce, 40g másla, strouhaný sýr, olej, křen, petrželka, pepř, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné roštěnky lehce naklepeme, nařízneme okraje a maso potřeme olejem. Necháme asi 2 hodiny v chladnu uležet. Pak je osolíme, opeříme a grilujeme z každé strany asi čtyři minuty Mezitím umícháme na polovině dávky másla vajíčka, osolíme je, vmícháme nastrouhaný křen a směsí potřeme opečené maso. Pak každou porci posypeme strouhaným sýrem, pokapeme zbytkem rozehřátého másla a ozdobí ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve slupce uvařené brambory se oloupají, protlačí mačkadlem, osolí, přidá se trochu kmínu, kousek omastku a osmažená cibule, vše se dobře promíchá, dá do vymazaného, houskou vysypaného mělčího pekáčku, aby hmota nebyla příliš vysoká, nahoře se ještě pomastí a upeče rychle do zlatova. Vyklopí se jako buchta a hned podává se salátem, špenáte, zelím nebo jinou zeleninou. Zlepší přidáním pokrájených zbytků masa. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Krátké maso s krku se jemně umele, přidá k němu asi za čtvrtinu ve víně máčených žemliček, osolí, přidá trochu muškátového květu, pepře, citronové kůry, dle potřeby ještě trochu bílého vína, dobře promíchá a nabijí se do tenkých skopových střívek. Uchovávají se syrové a opékají před upotřebením, stočené do kotoučku, v málo omastku p obou stranách do růžova. Též se mohou obalit v mouce a opéci nebo obalit jako řízky a smažit. Podávají se s kyselým zelím a brambory nebo bramborovo ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém másle se zapění nakrájená cibule se lžičkou cukru. Přidá se celý pepř a zasype moukou, jež se upraží na světlou jíšku. Zaleje se plévkou nebo vodou, dobře provaří a procedí. Kyselá okurka se oloupe, nakrájí na kostečky, dá do omáčky, která se dle potřeby přisolí, okyselí a přisladí. Může ovšem být i bez cukru, podle osobní chuti. Může se zlepšit smetanou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Hříbky drobně nakrájené dusí se na másle s rozkrájenou zeleninou a přidá se lžíce mouky. Když vše zežloutlo, naleje se to vody, dle potřeby osolí a nechá povařit. K polévce podává se na kostky rozkrájená osmažená houska. 2. Hříbky se pokrájejí a dají na čerstvé máslo, osolí, nechají vysmáhnout, poté podlejí lžičkou vody a dusí za podlévání dle potřeby doměkka. Z kostí a kořenové zeleniny uvaří se plévka, zasmaží hnědou jíškou a zavaří se do ní hustší kapání nebo rýže. Hříbky, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a vykuchané ryby se dobře omyjí, ostrým nožem se po obou stranách udělá po několika šikmých zářezech, ryby se dobře osolí, posypou kmínem a dle chuti paprikou, uloží řídce na suchý plech a pekou v troubě z počátku zvolna, aby voda, kterou pustí, se vypařila, pak prudčeji. Stupeň upečení je dle libosti, někdo je má rád hodně vypečené, až chrupají, někdo zase měkčí. Vždy jsou výborné. ..
POSTUP PÍPRAVY: 500 g hovězího a 500 g vepřového masa se umele, osolí, přidá se trochu pepře, jemně sekané osmažené cibulky, 2 máčené vymačkané housky, 1 vejce, 50 g drobně nakrájené slaniny, něco rozetřeného česneku, vše se dobře promíchá, dle potřeby přidá strouhaná houska, utvoří se karbenátky, obalí v housce nebo jak řízky v troj obalu a v rozpáleném omastku se usmaží. K nim bramborová kaše, brambory se zeleninou nebo kompotem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a omyté plíce, z nichž byl vyříznut chřtán, uvaří ve slané vodě s několika zrnky pepře a kořenovou zeleninou. Měkké se vyndají, nakrájejí na nudličky, polévka se zasmaží světlou jíškou, okyselí citronovou šťávou, přecedí, maso do omáčky vloží a nechá povařit. Může se přidat i trochu kyselé smetany. K tomu knedlík, brambory nebo chléb. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA