POSTUP PŘÍPRAVY: Asi ¼ kg vepřového masa se nakrájí na menší kousky a dá do kastrolu dusit na drobně nakrájenou cibulku, osmaženou na sádle se sladkou paprikou. Osolí se a dusí za podlévání dle potřeby až je poloměkké. Zapráší se moukou, nechá zhnědnout a pak zaleje vodou ze zeleniny, přidá na kostky nakrájených brambor a vaří se do měkka. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g slaniny se nakrájí na kostičky, rozškvaří a na rozpáleném omastku osmaží se 3 žemle na kostičky krájené. Z ½ l mléka, 2 žloutků, soli a mouky dle potřeby udělá se knedlíkové těsto, dobře propracuje, přimíchají se vychladlé žemle a asi po hodině se knedlíky zavářejí. Uvařené knedlíky krájejí se nití na půlky nebo silnější řezy, sypou osmaženou houskou a mastí máslem. Dávají se k hovězímu masu s omáčkou nebo k uzenému se zelím, též jenom se zelím jsou velmi chutné. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg ve slupce vařených bramborů se oloupe, vařečkou se rozsekají v kastrole, osolí a nechají na plotně, aby nevystydly. Asi 4 lžíce vepřového sádla se 3 lžícemi škvarků se rozehřeje, přidá se drobně sekaná cibulka, a když začíná žloutnout, zapraží se to sladkou paprikou a míchá dále, až je cibulka správně osmažená. Přidá se 5 lžic mléka nebo smetany, brambory se tím polejí nebo v kastrole promíchají a horké podávají. Hodí se k nim salát hlávkový i okurkový nebo kyselá okurk ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka kapusty se zbaví košťálu, pokrájí na nudle, dá se do hrnce, opaří vařící vodou, ocedí, nalije opět vařící vody, přidá soli, 2 oloupané, na listy pokrájené moučné brambory a vaří, až změkne. Mezitím se udělá asi z 30 g slaniny světlá jíška, zalije se vodou z kapusty. Scezená kapusta se s brambory dobře rozmíchá, hustá omáčka do ní vleje, přidá se šťáva z pečeně, trochu pepře, vše se dobře promíchá a povaří. Kapusta musí být hustá. Je zvláště vhodná ke skopovému masu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g rýže se opláchne, dá na kastrol, zalije málo vodou, osolí, přidá kousek másla a trochu cukru a uvaří ne zcela do měkka. Do ¼ l mléka se dá 8 kostek cukru (dle chuti), 2 žloutky, rozkvedlá se to, vlije na rýži a dá do trouby upéci. Do mléka se může přidat vanilka nebo skořice. Hodí se k tomu malinová šťáva nebo zavařené švestky. ..
INGREDIENCE: 50 g másla, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 180 ml mléka, 300 g poloh. mouky, 1/2 kypřícího prášku, špetka soli, 250 g borůvek, slunečnicový olej na vymazání formy, 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučky na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přimícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec vyšleháme bílky dotuha spolu se špetkou soli. Bílkový sníh opatrně vmícháme do těsta. Kulatou zapékací mísu s vyvýšeným okrajem vymažeme slunečnicovým oleje ..
INGREDIENCE: 2 l vody, 200 g fazolí, 2 brambory, 1 klobása, 1 větší cibule, 2 lžíce tuku, 370 g zmrazené zeleninové směsi, sůl, pepř, sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnuté fazole přes noc namočíme do vody: Oloupané brambory nakrájíme na kousky a klobásu na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji v hrnci na části tuku. Přidáme k ní kousky brambor a zmrazenou zeleninu a vše osmahneme. Zeleninu zalijeme horkou vodou, doplníme namočenými fazolemi a klobásou, osolíme, o ..
INGREDIENCE: 1 kg bezinek, 2 kg nastrouhaných jablk, 1 kg cukru, 1/2 lžičky kyseliny citrónové. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka a bezinky vaříme asi půl hodiny, pak přidáme cukr a kyselinu citrónovou a vaříme dalších 15 minut. Naplníme do skleniček a zavřeme je. ..
INGREDIENCE: 200 g cukru, l kousek skořice, 4 hřebíčky, l citrón, 10 plodů kiwi, 20 kuliček pepře, 1/2 l vodky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr zahříváme s 6 lžícemi vody tak dlouho, dokud se nerozpustí. Skořicovou kůru zlomíme na 3 kusy. Ještě s hřebíčky a cukerným roztokem necháme přejít varem a potom vystydnout. Citrón přelijeme horkou vodou, osušíme a okrájíme z něj tenkou kůru. Kůru nakrájíme asi na 2 cm široké kousky, ovoce spotřebujeme jiným způsobem. Kiwi oloupeme, nakrájíme asi na 1/2 cm silné ..
INGREDIENCE: 800 g králičího hřbetu a kýty, sůl, 1 cibule, 40g másla, 10 hladké mouky. Nádivka: 150 bílé veky, 2 vejce, mléko, 20 g másla, muškátový květ, nasekaná petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme nádivku. Pečivo nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a rozehřátým máslem, přidáme vejce, okořeníme muškátovým květem, rozsekanou petrželkou, osolíme a promícháme. Potom v králičím hřbetu a kýtě uděláme ostrým nožem otvor, osolíme a maso naplníme nádivkou a upevníme jehlami na ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA