Recepty na xkuchtik.cz

POMAZÁNKY | HOUBOVÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE: 50 g čerstvých hub, 1 lžička másla, 2 tavené sýry, 1 krémový sýr (žervé), 1 dl mléka, l menší cibule, 1 sladkokyselá okurka, l lžíce hořčice, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme trošku vody. Přisypeme nakrájené houby a dusíme doměkka. V misce utřeme dohladka tavené a krémové sýry spolu s mlékem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okurku. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Nakonec vmícháme vychladlé dušené houby a vše ..

MOUČNÍKY SLANÉ | OBLOŽNÝ, ZAPEČENÝ CHLEBÍK (děsná bašta !!!)

INGREDIENCE: 1 bochník chleba (já použila 1/2 Šumavy), máslo (asi tak 125g), 4 stroužky česneku, sůl, pepř, salámek (je jedno jestli měkký nebo suchý), tvrdý sýr, vajíčko, cibule a zelenina podle chuti (já používám rajčat a papriku). POSTUP PŘÍPRAV: Chléb rozdělte na tenké plátky, asi tak 1,5cm, co nejvíc dolů, ale chlebík neproříznout, musí zůstat pohromadě. Na másle orestujte česnek a přidejte sůl, pepř a poté nechte vychladnout. Když máslo s česnekem vychladne, potřete z obou stran všechny ..

DRŮBEŽ KUŘE | PIKANTNÍ ŘÍZKY V TĚSTÍČKU

INGREDIENCE: 4 kuřecí řízky, 2 vejce, 3 lžíce solamylu, 3 stroužky česneku, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička majoránky, 1 lžička kari. Těstíčko: 1 ks vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2-3 lžíce mléka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V hluboké misce smícháme vejce, solamyl, koření a prolisovaný česnek. Řízky naklepeme, osolíme a ponoříme na noc do marinády. Druhý den připravíme těstíčko smícháním vejce, mléka a mouky. Těsto musí být "patlavé". Řízky namočíme do těstíčka a ihned ..

TĚSTOVINY | ZAPEČENÉ LEČO (Slovensko)

INGREDIENCE: 400 g uvarených cestovín, 1 menšiu konzervu leča, 50 g strúhaného syra, 2 vajcia, 2 dl kyslej smotany, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, 1 lyžicu zeleninovej koreniacej zmesi, maslo, strúhanku. POSTUP PŘÍPRAVY: Zapekaciu misu vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Polovicu uvarených cestovín navrstvíme do misy, na cestoviny dáme vrstvu leča a prikryjeme druhou polovicou cestovín. Vajcia zmiešame so smotanou a zeleninovou koreniacou zmesou. Zalejeme cestoviny a vrch posy ..

POLÉVKA RŮZNÁ | FAZUĽOVÁ POLIEVKA (Slovensko)

POSTUP PŘÍPRAVY: Fazuľu (200 g) uvaríme a vložíme do pripraveného gulášového základu z opraženej cibuľky, hladkej múky, mletej červenej papriky, rasce, mletého čierneho korenia a majoránky. Dolejeme potrebné množstvo vody na polievku, povaríme a na konci varenia pridáme uvarené halušky, pripravené z hrubej múky, vajca, soli, vody a na hrubšie kúsky pokrájanú domácu klobásku. ..

TĚSTOVINY | ŠPAGETY S PARMAZÁNEM

INGREDIENCE: 100 g libovější slaniny z bůčku, 3 lžíce oleje, 1 malá cibule, 1 malá pálivá feferonka, 250 g loupaných rajčat, 375 g špaget nebo makarónů, sůl, 100 g strouhaného parmazánu. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na kostičky a v rozehřátém oleji opečeme do zlatohněda, pak vyjmeme odpěňovačkou. Mezitím usekáme jemně cibuli a feferonku a podusíme ve vypečeném oleji. Přidáme pokrájená rajčata, trochu osolíme a ca. 8 minut povaříme. Mezitím uvaříme těstoviny „al dente“. Pak promícháme s r ..

STARÉ RECEPY | SEKANÉ BEEFSTEAKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: Jemně mleté hovězí maso se osolí, opepří, dle potřeby přidá ve vodě máčené a vymačkané housky, něco strouhané cibule, drobně krájená slanina a trocha vody. Dobře se to promíchá, udělají nepříliš silné bochánky, opekou po obou stranách na omastku, pak dají dusit na osmaženou cibulku asi ¼ hodiny. Mastnota na pánvičce, v níž se opékali, se zaleje vodou, povaří a bifteky se podlévají. Hotové se vyndají na mísu, šťáva se zapráší moukou, podleje, nechá povařit, dle potřeby přisol ..

SALÁTY | CELEROVÝ SALÁT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkný celer se očistí, rozčtvrtí a nakrájí na malé koláčky, které se dají do hliněného hrnku, nalije se na ně polovice vody, polovice octa, přidá něco cukru a soli a do měkka uvaří. Když vychladl, vyndá se na mísu, polije ještě trochu octem, lžící oleje nebo rozpuštěnou slaninou a opepří. Všechny tyto saláty se mohou polít a promíchat s některou majonézou. Získají tím na chuti a výživnosti. ..

SÝRY | DOBRÝ DOMACÍ SÝR (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g tvrdého tvarohu se postrouhá, osolí, přidá trochu kmínu, pak nechá nejméně 24 hodin v teple odležet, 50 g másla se rozpustí, přidá tvaroh a vaří za stálého míchání, až je sýr hladký. Poté se přidá špetka papriky, 1 žloutek, rychle zamíchá a vleje do hlubší misky. Je dobrý i bez žloutku. Musí být hladký a krájet se jako ementálský. Druhého dne se může jíst. Někdo nechává tvaroh uležet, až teče, pak je sýr měkčí. ..

STARÉ RECEPY | BRAMBORY S PRAŽENOU KRUPICÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 500 g brambor se uvaří a rozmíchá s mlékem na hodně řídkou kaši, do níž se zamíchá 8 lžic na sádle do zlatova osmažené krupice zároveň s drobně sekanými škvarky a nechá se to zapéci v troubě, aby krupice nabobtnala. Mastí se osmaženou cibulkou a podává s kyselou okurkou nebo naloženou jinou zeleninou. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz