Recepty na xkuchtik.cz

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘE NA KARI S JABLKY.

INGREDIENCE: 1 kuře, 100 g cibule, 50 g šunkového salámu, šálek vývaru, l vejce, 50 g oleje, 20 g másla, 2 jablka, kari koření, trochu brandy, hladká mouka, 2 lžíce šlehačky, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře vykostíme a maso pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme kuřecí maso a opečeme. Zalijeme vývarem, okořeníme kari kořením, osolíme a dusíme doměkka. Hotové maso zakapeme brandy a zjemníme šlehačkou. Zvlášť na másle podusíme na kolečka pokrájená jablk ..

BRAMBORY | BRAMBORÁK S PÓRKEM

POSTUP PŘÍPRAVY: Do základní bramborákové směsi vmícháme l velký nebo 2 menší pórky dobře omyté a nakrájené na jemné nudličky (omytý pórek dvakrát rozkrojíme do kříže a pak nakrájíme na kolečka). Pokud nemáme pórek, můžeme použít nakrájenou cibulovou nať nebo cibuli, kterou jsme však předem osmahli. ..

SEKANÁ | KAPUSTOVÁ SEKANINA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší hlávka kapusty se ovaří ve slané vodě, velké listy se s ní sejmou a zbylý vnitřek, vymačkaný z přebytečné vody, se umele zároveň s 500 g vepřového masa, nebo po 250 g hovězího a tučného uzeného a 2 máčenými, vymačkanými houskami. Přidá se 1 cele vejce, něco pepře, květu a dle potřeby soli. Je-li to řídké, ještě strouhaná houska. Utvoří se šiška, potře bílkem a velkými kapustovými listy obalí. Peče se na omastku v troubě a podlévá vodou z kapusty. Je dobrá tepla i studená. ..

DOBRÁ RADA KUTILOVÉ | DOMÁCÍ RÁDCE

Kyselé zelí rozhozené hustě po koberci a potom odklizené košťátkem, vyčistí koberec a vrátí mu svěží barvu. Cínové nádobí velmi dobře vyčistíte svinutým listem zelí, který jste obalili popelem (nejlépe z dřevěného uhlí). Nádobí čistíme ve směru k rohu, po vyschnutí ho vyleštíme měkkým, flanelovým hadříčkem. Okenní tabule nabudou lesk, jestliže je umyjeme mladými kopřivami namočenými ve studené vodě. Do sucha a do lesku je vytřeme novinami. Při mytí oken nezapomeňte použít gumové rukavice. ..

MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ | SKOPOVÉ SE ZELÍM

INGREDIENCE: 800 g skopového masa, 60 g slaniny, 600 g hlávkového zelí, 200 g cibule, 80 g sádla, 1 lžíce hladké mouky, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Skopové maso vaříme ve slané vodě tak, aby bylo jen potopené. Když je poloměkké, přidáme na čtvrtky rozkrájené zelí, pak přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, slaninu na kostičky. Než je maso dovařené, připravíme ze sádla a mouky jíšku a tou šťávu zahustíme. ..

TĚSTOVINY | ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S KUŘECÍM MASEM

INGREDIENCE: 4 kuřecí prsa, 5 paprik zelených, 1 cibule, větší, olej, 1 balení těstovin, 200 g eidamu. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaříme těstoviny, nejlépe vrtulky. Na kostičky nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme na nudličky nakrájené maso a na proužky nakrájenou papriku. Vše podusíme doměkka. Smícháme těstoviny se směsí v zapékací míse, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby. ..

MOUČNÍKY SLANÉ | BRAMBOROVÉ LANGOŠE

INGREDIENCE: 2 nastrouhané brambory, 300 g hladké mouky, mléko, kvásek. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny suroviny se zpracujeme jako těsto a necháme vykynout. Vytvořené langoše smažíme na tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem. Možno jíst i natřené džemem. ..

VEPŘOVÉ PLECKO | ZBOJNICKÝ ROŽEŇ

INGREDIENCE: 600 g vepřového masa z krkovice, 300 g vepřových jater, 120 g slaniny, 200 g cibule, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, grilovací koření, hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Cibuli roz ..

ZELENINA | PLNĚNÉ LILKY SE SÝREM

INGREDIENCE: 4 lilky, 4 stroužky česneku, 2 housky, 4 vejce, trochu mléka, 2 cibule, sůl, 200 g sýra, bylinky (petrželku, nasekané mladé kopřivy, dobromysl), olivový olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Lilky omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabané půlky i pokrájenou vydlabanou hmotu prosolíme a chvilku necháme ležet, aby lilky pustily vodu. Osušíme a naplníme nádivkou. Nádivka: Na cibulku zpěněnou na olivovém oleji dáme podusit krátce pokrájené drobné kousky vydlabaného lilku. Necháme zchladnout. Nakráje ..

DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA | KRŮTÍ ROLKY (Od Dáši)

INGREDIENCE: 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 350 g rýže, 125 ml zeleninového vývaru, krůtí řízek (130 g), strouhaný sýr, 2 plátky anglické slaniny, lžíce oleje, 3 lžíce bílého vína, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: K rýži přidáme nasekanou šalotku a utřený česnek. Zalijeme je vývarem a asi 20 minut dusíme. Na maso položíme plátky slaniny, na ně trochu rýže. Posypeme je sýrem, zavineme a okraje sepneme jehlami nebo párátky. Na oleji osmažíme rolky asi 10 minut, šťávu dolijem vínem, osolíme, opepříme ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz