POSTUP PŘÍPRAVY: Najemno nakrájíme 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1 kg zelí, 1 kg cibule, 1 kg salátových okurek. Vše smícháme a zalijeme nálevem podle chuti. Potom zavařujeme 15 min.při 85°C. ..
INGREDIENCE: l kg pomerančů, l.citron, 1 l vody, 1 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Pomeranče a citron oloupeme, kůru nahrubo nakrájíme a dužninu nakrájíme na větší kousky. Namočíme zvlášť kůru do vody a zvlášť namočíme dužninu. Druhý den svaříme nejdříve vodu slitou s kůry i s dužiny a po odpaření přidáme cukr. Sváříme ještě s cukrem a naposled přidáme pomerančovou dužninu. Celkem vaříme asi 1 hodinu. Jakmile začne rosolovat, plníme do malých sklenic a povazujeme . ..
INGREDIENCE: 750 mletého masa (směs vepřového a hovězího), sůl, 2 lžičky koření do mletého masa (nebo 1 lžičky pepře, 1 lžičky nového koření 1 lžičky tymiánu, 1 bobkový list rozdrcený a kulička jalovce), 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 vejce, 50 g slaniny, 2 lžíce hladké mouky rozmíchané v troše mléka, 4 lžíce strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, posypeme kořením, vmícháme rozdrcený česnek a na velmi drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vyklepneme vejce ..
INGREDIENCE: 100 g ovesných vloček, 1 cibule, 1 kostka droždí, 2 dl mléka, 1 masox, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl, tuk. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce dáme vařit asi 1,5 1 vody, do ní vložíme kostku masoxu. Na teflonové pánvi zatím nasucho opečeme vločky a opražené je přidáme do vody. Na pánvi rozpustíme trochu tuku a osmahneme na něm nadrobno pokrájenou cibuli. Když je cibule sklovitá, rozdrobíme k ní droždí a necháme ho rozpustit. Ve chvíli, kdy droždí začne vonět, přilijeme trochu mléka, pr ..
POSTUP PÍPRAVY: Asi 8 velkých listů kapusty se spaří a rozloží na prkno. Na sádle se zapění drobně sekaná cibule, do ní se dá asi 120 g přebrané a spařené rýže, promíchá se, podleje jen málo vodou a nechá napolo odusit, aby byla suchá, každé zrno zvlášť. Do vychladlé rýže zamíchá se 250 g mletého vepřového masa, osolí a opepří. Míšenina se položí jako válečky na listy, které sbalí, ováží nití a dají do pekáče na rozpálenou slaninu s kouskem másla. Po všech stranách se v omastku obalí, nechají zč ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Horké brambory se oloupají, rozkrájejí na kolečka, posypou jemně sekanou cibulkou, polijí horkou rozvařenou vodou s octem, solí a kouskem másla, dobře promíchají a nechají přikryté uležet. 2. Horké brambory se oloupají, rozkrájejí na koláčky. Polijí se olejem a octem, zředěným horkou vodou, posypou na drobno rozkrájenou cibulkou, osolí, opepří a promíchá. Srovnají se na misku, zdobí se rozkrájenou kyselou okurkou a vejci natvrdo. Místo oleje mohou se mastit rozpuštěnou slanin ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaří se zvlášť hrách, raději loupaný, a zvlášť poloviční váha krup. Když je obojí měkké, umele se to na masovém strojku, přidá sůl, utřený česnek a dle potřeby trochu mléka, dobře promíchá, aby kaše byla vláčná. Podává se maštěná sádlem s cibulkou k masu nebo jen samostatná s kyselou okurkou, červenou řepou apod. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve ¾ l mléka se rozkvedlá 1 celé vejce, 1 žloutek, osolí a dá mouky tolik, aby bylo těsto jako n řídké kapání. Na pánvici se dá vždy kávová lžička převařeného másla nebo umělého tuku se sádlem, trochu těsta se na to vlije a omeleta upeče se po obou stranách. Potřou se zavařeninou, sbalí a hojně pocukrují. ..
INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 500 g polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vykynout. Vykynuté přidáme do nastrouhaných, vařených prochladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymícháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Po půl hodině těsto opětovné vymícháme a ještě necháme kynout. Potom uděláme na vále koblihy, necháme chvilku vykynout a smažíme ..
INGREDIENCE: 1 dl mlieka, 40 g droždia, 1 lyžica cukru, 500 g výberovej múky, 250 g margarínu, celé vajce, žĺtok, 3 smotanového syru Lunex, 1/2 lyžice soli, vajce na potretie, 400 g zomletých škvarek, 80 g Ementálu na posypanie. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Preosiatu múku so soľou spracujeme s kváskom, postrúhaným margarínom, vajcom, žĺtkom a syrom. Cesto necháme prikryté asi 45 minút. Potom ho sformujeme na valec, ktorý rozdelíme na 6 dielov. Každý diel vyvaľkáme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA