Recepty na xkuchtik.cz

OMÁČKY | SÝROVÁ OMÁČKA II

INGREDIENCE: Modrý sýr-Niva, tavený sýr, smetana, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouhanou nivu a sýr na pánvi rozpustíme, přidáme smetanu, krátce povaříme, než se sýr rozvaří, osolíme a opepříme. Já dávám místo sýr -niva, sýr -madeland, nebo jakýkoli sýr holandského typu, a má to dobrou chuť, přidám trochu sušené bazalky. Hodí se k bílým masům. Taky dělám, akorát přidám na kousky nakrájené vlašské oříšky, pak naliji na špagety. ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | ZAVINÁČE V OSTÉ OMÁČCE

INGREDIENCE: 1 kg sleďů bez hlav, 3 kvašené okurky, 3 cibule, 3 lžíce ostré hořčice. Nálev: sklenka octu 6%, 2 bobkové listy, 8 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, po lžíci cukru a soli. Omáčka: ½ skleny oleje, šťáva z 1 citronu, lžíce sojové omáčky, 1/2 snítky pažitky, 2 čili papričky, sůl, ml. pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sledě omyjeme a osušíme. Nařízneme je na břichu a očistíme. Moříme je v perlivé vodě okolo 12 hodin. Poté je očistíme a vyndáme páteř (neporušíme kůži na hřbetě). Okurky nak ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ ŠKUBÁNKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ve větším hrnku se uvaří oloupané a osolené brambory, jichž má být méně než půl hrnku. Vody je zároveň s brambory, aby se nemusela slévat. Když jsou měkké, nasype se na ně asi za ½ bramborů krupičkové pšeničné mouky, vařečkou propíchne několik otvorů, aby voda mohla prosáknout nahoru, nechá chvíli povařit, pak se vše dobře promíchá a vařečkou vypracuje, aby nezůstaly kousky brambor, lžící se vykrajují škubánky, obalí ve slazeném mletém máku a mastí horkým máslem. Též se moh ..

LUŠTĚNINY | ČOČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraná a opraná čočka máčí se aspoň 2 hodiny, aby se stejnoměrněji vařila. Postaví se pak v téže vodě, vaří zvolna za dolévání vody, dle potřeby, aby se nepřipálila. Osolí se až když je už poloměkká, protřese a nechá dovařit. Pak se buď slije všecka voda, která se použije na polévku a čočka podává suchá, dobře omaštěná sádlem s cibulkou, nebo se i s vodou přismaží hnědou jíškou. Může se pak místo cibulkou posypat osmaženou houskou a mastit máslem. Podává se s kyselou okurkou. ..

HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ | HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ S BRUSINKAMI

INGREDIENCE: 1 kg zadního hovězího 100 g slaniny bez kůže 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) 1 cibuli sůl 50 ml oleje 5 kuliček celého pepře 2 lžíce brusinkového kompotu 5 kuliček nového koření 3 bobkové listy špetka tymiánu 1 menší citron 40 g másla 75 g hladké mouky 250 ml smetany 25 ml octa 30 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso na pečení odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Pak je ze všech stran potřeme solí. Všechnu kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a spolu s cibulí n ..

GULÁŠ HOVĚZÍ | MAĎARSKÝ PERKELT II

INGREDIENCE: 500 g předního libového hovězího masa, 1 lžíce oleje, 2 cibule, 1 čajová lžička sladké papriky, 1/2 čajové lžičky pálivé papriky nebo feferonky, 2 čerstvé zelené papriky, 4 rajčata, 1 párek, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce kečupu, sůl, pepř, drcený kmín, 1/2 kostky hovězího bujónu, 1dl vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky. Kostky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáme obě papriky, sůl, drcený kmín, pep ..

HOUBY | ŽAPIÓNY PEČENÉ JAKO MINUKA

INGREDIENCE: 600 g čerstvých, pokud možno menších kloboučků žampiónů, 200 g oleje nebo sádla, sůl, mletý pepř a citrón. POSTUP PŘÍPRAVY: Kloboučky žampiónů sloupneme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého tuku s vyšší teplotou a pečeme tak dlouho, až kloboučky začnou růžovět, tj. asi 4 minuty. Upečené žampióny osolíme, popř. pokapeme citrónovou šťávou a podáváme. Obměna: Použijeme-li větších kloboučků pak je nakrájíme asi na 3/4 cm tlusté kousky. Příloha: slané rohlíky. ..

PŘEDKRMY | SRBSKÁ OMELETA

POSTUP PŘÍPRAVY: Osmahneme na oleji nadrobno nakrájený kousek cibulky, na ni přidáme na proužky nakrájené očištěné zelené papriky a plátky rajčat. Osolíme, opepříme, necháme chvíli podusit, pak zalijeme vejci rozšlehanými s vodou a solí. ..

ZELENINA | KAPUSTOVÉ ZÁVITKY S HOUBOVOU NÁDIVKOU

INGREDIENCE: 8 listů kapusty, 250 g nakládaných houbiček, 3 šalotky, 3 lžíce másla, 200 g žervé, 2 lžíce sekané petrželky, 4 lžíce strouhaného ementálu, sůl, pepř, 125 ml houbového vývaru, 2 lžíce kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustové listy přelijeme vřelou vodou a 5 minut je blanšírujeme. Potom listy slijeme, propláchneme proudem ledové vody a necháme úplně okapat. Slijeme nálev z houbiček, a pokud jsou větší, pokrájíme je. Oloupeme a nakrájíme šalotky, rozpustíme máslo a cibulky na něm ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | OŘECHOVÉ TROJÚHELNÍČKY

INGREDIENCE: 4 žloutky, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 120 g pískového cukru, 4 lžíce horké vody, 250 g hladké mouky, marmeláda. Náplň: 4 bílky, 250 g moučkového cukru, 200 g strouhaných vlašských ořechů. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo utřeme do pěny se žloutky a cukrem, po chvíli přidáme po lžících horkou vodu a těsto zahustíme moukou. Vlijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný pekáč, vložíme do předehřáté trouby a krátce (asi 10 minut) zapečeme. Pak moučník vyjmeme z trouby, potřeme ma ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz