INGREDIENCE: 250 g brambor vařených ve slupce, 250 g brambor syrových, 300 g jablk, 50-70 g hrubé mouky, 60 g másla, 80 g moučkového cukru, vejce, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové oloupané brambory nastrouháme a vymačkáme vodu. Přidáme strouhané nebo prolisované vařené brambory, vejce, mouku a sul. Nakonec do těsta vmícháme kostičky oloupaných jablk zbavených jadřinců. Směs urovnáme do vymazané formy a v troubě upečeme. Během pečení potíráme máslem. Upečený nákyp sypeme cukrem. ..
INGREDIENCE: 1 kg jehněčího masa, nakrájeného na kousky, 2 lžíce pokrmového tuku, 700 ml vody, 1 1/2 lžíce soli, 1/4 lžičky tymiánu, 3 brambory, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 1 hrnek smetany, 3 lžíce hl. mouky, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi rozehřejeme tuk a na něm krátce osmahneme maso. Přidáme vodu, sůl, pepř a tymián, pánev přikryjeme pokličkou a dusíme 45 minut. Přidáme 3 rozpůlené brambory, cibuli a pepř, opět přikryjeme a dusíme dalších 20 minut. V malé misce smícháme smetanu s moukou, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 250 g čočky se uvaří v neslané vodě. Na větším kastrole se udělá jíška ze 40 g sádla potřebné mouky. Když začne žloutnout, postrouhá se do ní cibule a jíška se do hněda upraží. Zalije se naběračkou studené vody a pak vodou z čočky, rozmíchá a povaří. Měkká čočka se přidá, osolí, dá stroužek jemně utřeného česneku, několik lžic kyselého mléka nebo jogurtu, též může být ovšem smetana, dle chuti ještě přikyselí octem, povaří a podává se maštěná cibulkou s půlenými vejci a kysel ..
INGREDIENCE: 1 ½ kg vepřového bůčku, 250 g uzených žebírek, několik kousků kůže od slaniny, 250 ml vody, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 hřebíčky, 2 bobkové listy, 500 g vnitřního sádla, 1 kg vepřové krkovičky, sůl, pepř, drhnutá majoránka, 250 g vyškvařeného vepřového sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Z bůčku odřízneme kůži. Bůček, žebírka, kůži z bůčku a ze slaniny vložíme do tlakového hrnce s vodou. Oloupeme cibuli a česnek a přidáme s hřebíčkem a bobkovým listem k masu. Hrnec uzavřeme a vaříme ..
INGREDIENCE: 120 g másla, 120 g cukru, 3 žloutky, 3 bílky, citrónová kůra, 70 g strouhané čokolády, 100 g hrubé mouky, l lžička prášku do pečiva Poleva: 220 g moučkového cukru, l bílek, 3 lžíce citrónové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, strouhanou čokoládu, mouku a nakonec tuhý sníh ze 3 bílků. Těsto nalijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku a upečeme. Vychladlý moučník přelijeme polevou, kterou umícháme z cukru, bílku a c ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 60 g másla, 4 natvrdo vařená vejce, mléko, sůl, kmín, hořčice, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh a za postupného přilévání mléka vyšleháme hladkou pomazánku, kterou osolíme, ochutíme trochou hořčice, drceného kmínu a jemně nakrájené pažitky. Nakonec vmícháme prolisované vejce. ..
INGREDIENCE: 1 1/2 l vody, 400 g plic, 1 bobkový list, 5 celých pepřů, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 2 pórky, 200 g zelí, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 brambory, 1 červená řepa, 1 1 husté kyselé smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Do studené vody dáme vařit plíce. Přidáme bobkový list, pepř, cibuli, slaninu. Po hodině vaření přidáme jemně nasekanou mrkev a pórek a uvaříme doměkka. Přidáme rajčatový protlak, nakrájené zelí a nakonec brambory pokrájené na kostky. Jako poslední přistrouháme červe ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky (asi 600 g) sůl, mletý pepř, paprika a kmín, l velká cibule, plnotučná hořčice, 2 stroužky česneku, hrst sušených hub, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Naklepané roštěnky osolíme a opepříme, opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách, přidáme papriku, podlijeme trochou vody Na roštěnky nastrouháme cibuli, pokapeme hořčicí a krátce dusíme. Podle potřeby podléváme teplou vodou a plátky obracíme. Ke konci dušení přidáme česnek, kmín a houby. Dodusíme doměkka a podáváme s knedliky ..
INGREDIENCE: 250 g zmrazené zeleninové směsi (mrkev, hrášek, kukuřice), 2 sáčky rýže (v mikrotenu), sůl, 1 lžičky kari, 100 g měkkého krájeného salámu, 2 vejce natvrdo, 100 g majonézy, 2 lžíce jemného kečupu, ml. bílý pepř, 2 lžíce worcesteru. Na ozdobu: Kousek kadeřavé petrželky, 8 sherry rajčat, 1 lžíce na nudličky nakrájené červené kapie. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazenou zeleninu přelijeme vroucí vodou, scedíme a necháme okapat. Do vroucí vody vložíme sáčky s rýží a na mírném ohni je vaříme asi 2 ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 60 g Hery, 50 g polohrubé mouky, 2 kysané smetany, 1 lžíce rajčatového protlaku, ocet, 1 bobkový list, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané a pokrájené brambory uvaříme do poloměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, osolíme, okořeníme a přidáme k bramborám. Povaříme a nakonec přidáme smetanu a rajčatový protlak. Podáváme se sázenými vejci. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA