INGREDIENCE: 450 g malých brambor, 350 g drůbežích jater, 300 g másla, 80 g slaniny, 400 g konzervovaných rajčat, 1 nasekaná cibule, 1 utřený stroužek česneku, 1 nahrubo nasekané jablko, 1 lžička papriky, 1 lžíce worcesteru, 3 lžíce petrželky, tymián, sůl, pepř, olivový olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme, rozpůlíme a opečeme na oleji. Játra po obou stranách okořeníme pepřem a paprikou a na másle opečeme. Vyndáme a uložíme na teplé místo. Na pánev přidáme olej a dozlatova opečeme cibuli, slan ..
INGREDIENCE: 1 slepice,sůl,celkem 50g másla,50g hl.mouky,1/2 litru slepičího vývaru,1/4 litru smetany,Muškátový oříšek,100 g sterilovaného hrášku,2 lžíce oleje,1 lžíce oleje,1 menší cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou a omytou slepici rozpůlíme a uvaříme v osolené vodě.Drobně nakrájenou cibuli osmáhneme na oleji,uvařenou slepici vykostíme,nakrájíme na kousky a krátce na osmažené cibuli opečeme.Z moukya z části másla si připravíme světlou jíšku,kterou rozředíme vývarem a nalijeme na maso.Přidáme ok ..
INGREDIENCE: 1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny), porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná třílitrová láhev), 1,5 l vody, 0,5 l octa, 400-500 g cibule, asi 20 špekáčků, 8 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžíce moučkového cukru a 1/2 feferonky. POSTUP PŘÍPRAVY: Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, ro ..
INGREDIENCE: l kg zelených rajčat, l kg cibule, 500 g mrkve, l menší květák, 10 červených paprik, l menší hlávka bílého zelí, l malá hlávka červeného zelí, l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket, 2 lžíce soli. Nálev: připravený podle návodu na sáčku Deko, 1/2 l oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme a rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nahrubo nastrouháme, květák rozebereme na růžičky a košťály nastrouháme, papr ..
INGREDIENCE: 2 kg žluté dýně, 4 lžíce oleje, 1/2 kg cibule, l palička česneku, l lžička mletého zázvoru nebo hlízka čerstvého, 5 rajčat, 1/2 dl sójové omáčky, podle chuti čili. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme, vykrojíme semeníky a pevnou dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji. Vhodíme dýni, spařená a sloupnutá rajčata pokrájená na kousky, oloupaný a podrcený česnek, mletý zázvor nebo oloupaný a nastrouhaný čerstvý zázvor, přidáme sójovou omáčku ..
INGREDIENCE: 2 kg dýně, 1/2 kg dobře vyzrálých rajčat, 4 cibule, 2 lžíce rozinek, malá palička česneku, 2 lžíce soli, 500 g cukru, l hlízka čerstvého zázvoru (nebo lžička mletého), po lžičce pepře a utlučeného nového koření, 1/2 dl 8% octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme, vykrojíme semeníky i měkkou část dužiny a pevnou dužinu nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, sloupneme slupku a pokrájíme je na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme nebo nastrouh ..
INGREDIENCE: česnek, l kapie. Nálev: l l vody, 1,5 dl 8% octa, 2 lžíce soli, 2 lžíce cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, stroužky naskládáme do skleniček, proložíme je proužky papriky, zalijeme horkým nálevem, který jsme připravili svařením vody, octa, soli a cukru. Uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85 °C. ..
INGREDIENCE: 10 kg podzimního, dobře vyzrálého hlávkového zelí, 500 g cibule, sáček kmínu, několik menších jablíček, 1-2 lžíce cukru, 200 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí nakrouháme na jemné nudličky, košťály můžeme také velmi jemně nakrouhat, v zelí jsou jako jemné lupínky. Nakrouhané zelí prosolíme, okmínujeme a promícháme s jemně nakrájenou cibulí a s plátky jablk. Ochucené zelí pěchujeme do soudků nebo keramických nádob, které předem vyložíme zelnými listy, vinnými listy nebo listy z višní. Pě ..
INGREDIENCE: l malá oranžová dýně (asi 2 kg), 2 omyté citróny, 1 hlízka čerstvého zázvoru, 200 g rozinek, 1/2 l vinného octa z bílého vína, 300 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme, vykrojíme semeníky a měkkou dužinu. Tuhou dužinu nakrájíme na kousky a vhodíme do kastrole. Přidáme citrón nakrájený na plátky a zbavený semínek, oloupaný a nastrouhaný zázvor (pokud nemáme čerstvý, použijeme lžičku sušeného), přidáme spařené rozinky, podlijeme octem, přidáme trochu vody a dusíme za častého p ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA