INGREDIENCE: 1/2 kostky měkkého tvarohu, 100 g nivy, 5 lžic mléka, 50 g strouhaných vlašských ořechů, několik pěkných jader na ozdobu POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme nastrouhanou nivu, promícháme a zahustíme ořechy. Podáváme na kolečkách rohlíků potřených máslem a ozdobíme jádrem vlašského ořechu. ..
INGREDIENCE: 1 l vývaru, 1 l šťávy ze zelí, 400 g hovězího masa, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 malého celeru, hrst fazolek (lusky), 1 malé hlávky zelí, 2 brambory, 3 rajčata nebo 1 lžíce protlaku, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na malé kousky (menší než na guláš), osolíme, zalijeme vodou a vaříme. Při vaření sbíráme pěnu. Jakmile je maso poloměkké, přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme doměkka. Nakonec přilijeme povařenou šťávu ze zelí a přidáme usekanou petrželku. ..
INGREDIENCE: 250 g vepřových jater, 250 g vepřového sádla, l cibule, l červená paprika, 100 g spařených a sloupnutých mandlí, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra posypeme pepřem, nakrájíme na kousky a na 2 lžících rozpáleného sádla osmažíme doměkka. Hotová játra vyjmeme a do zbylého sádla vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a usmažíme ji dožluta. Přidáme zbytek sádla, rozpustíme ho a vmícháme mletá nebo nastrouhaná játra, na velmi drobné kostičky nakrájenou papriku a na nudličky nakrájené mand ..
INGREDIENCE: 300 g jader vlašských ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyloupaná jádra vlašských ořechů spaříme vařící vodou, chvíli je ve vodě necháme a po minutě přelijeme studenou vodou a oloupeme hořkou kůžičku. Pokud použijeme čerstvě uzrálé ořechy, kůžičku sloupneme bez spárování. Sloupnuté ořechy vsypeme do misky, zalijeme ohřátým medem a necháme do druhého dne proslazovat. Pak je vložíme do síta, ab ..
INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, l lžička prášku do pečiva, 125 g másla nebo Hery, l vejce, 50 g cukru. Náplň: 750 g měkkého tvarohu, 3 vejce, špetka soli, strouhaná kůra z l citrónu, hrst sekaných jader ořechů nebo mandlí, hrst rozinek, l balíček vanilkového pudinku, 3 dl mléka, 4 lžíce cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, změklého másla, cukru a vejce vypracujeme hladké linecké těsto, přikryjeme ho fólií a necháme v chladu odpočinout. Do měkkého tvarohu vmícháme vejce, citrónovou kůru, špet ..
INGREDIENCE: 2 natvrdo vařená vejce, 20 g másla, 4 lžíce polohrubé mouky, sůl, trochu mletého pepře a mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky z vajec vyjmeme a utřeme je s kouskem másla. Přidáme sůl, pepř, trochu mléka a zahustíme moukou, abychom z těsta mohli vykrajovat malé kuličky, které vhazujeme do hovězího vývaru a chvíli povaříme. Do polévky pak ještě přidáme sekanou petrželku nebo pažitku a sekané bílky. ..
INGREDIENCE: 12 plátků vepřového jazyka, 1 cibule, 50 g sardelového másla, vývar, 1 lžička cukru, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, citrónová šťáva, 2 lžíce osmažené strouhanky, sul, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpáleném oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme plátky doměkka uvařených oloupaných vepřových jazyků, které potřeme sardelovým máslem. Opečeme dočervena, vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a zasmahneme. Potom ji zředíme vývarem, povaříme, ochutíme vínem a dle chuti osol ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do měkka uvařená čočka se prolisuje přes síto. Na sádle usmaží se cibulka do růžova, promačkaná čočka se do toho dá, přidají se 2 hrsti strouhané housky nebo lžíce mouky, dle potřeby několik lžic smetany, kousek čerstvého másla, vše se rozmíchá a ještě povaří. Příloha může být, uzené maso nebo klobása a kyselá okurka. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jako vlašský ořech čerstvého másla se rozpustí a udělá z hladké mouky světe růžová jíška. Zaleje se koflíkem studené hovězí nebo květákové polévky, případně jen vodou s polévkovou kostkou, rozmíchá a povaří na hladkou omáčku. Tekutinu je dobře přilévat po troškách, aby se dobře rozmíchala. Omáčka se nechá vystydnout, pak trochu odleje do koflíku, rozkvedlá se v ní 1 žloutek, dobře od bílku oddělený, vleje se to do ostatní omáčky, nádoba se postaví do většího k ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 30 g másla, 3 žloutky, 20 g cukru a dobře se utře. Poté se přidá 3/8 l mléka, 280 g proseté mouky, osolí a míchá se, až je těsto dobře vypracováno. Naposled se přidá z 3 bílků sníh, ½ lžičky pečivového prášku a ihned na rozehřátém lívanečníku se lívanečky pekou. Důlečky se vymažou máslem, těsto se po lžíci do nich nalije, jsou-li na jedné straně dost opečené, obrátí se a tak se v pečení pokračuje. Urovnají se na prohřátou mělkou mísu, posypou skořicí ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA