1.
HOUBY
|
HOUBY PECENE NA PLOTNE NEBO V PRIRODE
INGREDIENCE: Ryzce, syrovinky, ryzce prave a ryzce peprne sul a kmin.
POSTUP PRIRAVY: Ocistene klobouky hub osolime, posypeme cerstve umletym kminem a na okraji plotny peceme po obou stranach, az zhn .....
2.
OD BABICKY
|
VARENY BUCEK LAHUDKOVY (Od Babicky)
POSTUP PRIPRAVY: 1 kg bucku uvarime s 15 strouzky cesneku, 10 kulicek pepru, 5 kulicek noveho koreni, 5 bobkovych listu a 1 lzici soli (varime asi ¾ hodiny).
Mezitim si pripravime koreni .....
3.
POMAZANKY
|
LAHUDKOVA POMAZANKA
INGREDIENCE: 100 g sunky, 1/2 pomazankoveho masla, 2 lzice bileho jogurtu, l cibule, 5 redkvicek, sul.
POSTUP PRIPRAVY: Sunku nakrajime na tenke nudlicky a smichame ji s pomazankovym maslem
a bilym .....
4.
DOBRA RADA
|
Cibetkova kava nebo-li Kopi Luwak
Tato kava je jiste plna prekvapeni a jeji vznik, puvod i cena, je vskutku zajimava.
Proc se ji rika „cibetkova kava“?
Co to je vlastne cibetka?
Odkud tato kava pochazi?
Jak se pest .....
5.
BRAMBORY
|
LAHUDKOVA BRAMBOROVA KASE (SUPEROVA)
INGREDIENCE: 2,5 kg brambor, syr zerve, sul, pepr, trocha cary koreni (nebo jine koreni kdo jak ma rad), maslo, sladka smetana.
POSTUP PRIPRAVY: Brambory oloupeme a uvarime do mekka. Pote scedime a p .....
6.
POLEVKA ZELENINOVA
|
LAHUDKOVA FAZOLOVA POLEVKA
INGREDIENCE: 1 l vody, 200 g fazoli, 3 cibule, 3-strouzky cesneku, 400 g veproveho uzeneho zebirka, 2 lzice oleje, 2 mrkve, 1 koren petrzele, 2 brambory, 100-150 g uzene klobasy, 1 lzicka papriky, pod .....
7.
DRUBEZ KACHNA
|
SUMAVSKA KACHNA.
INGREDIENCE: 1 kachna, 200 g moravskeho uzeneho masa, 40 g susenych predem namocenych hub, 3 dl (sklenicka) sterilovanych lahudkovych cibulek, l dl bileho vina, l lzice hladke mouky, 2 dl vy .....
8.
POLEVKA ZELENINOVA
|
ZELNA POLEVKA S KLOBASOU A SUNKOU.
INGREDIENCE: 1 lzice oleje, 30g masla, 1 cibule, 120g varene sunky v celku, 220g pikantni paprikove klobasy, 450g bileho kysaneho zeli, 450g oskrabanych brambor, 800 ml hoveziho vyvaru, lzicka kminu, .....
9.
RYBY MAKRELA
|
PLNENE MAKRELY.
POSTUP PRIPRAVY: Makrela na cesneku je dobra - ale makrela plnena je lepsi. Chceme-li makrelu plnenou, budeme ji kuchat ne brichem, ale hrbetem! Tak jako u kapra udelame podel paterni kosti od hlavy k .....
10.
HOUBY
|
ZAPEKANE HOUBY S MASOVOU NAPLNI.
INGREDIENCE: 20 smrzu nebo jinych hub s napul uzavrenym kloboukem (bedly zampiony), 600g veproveho plecka, 1 vejce, 1 houska, 1 dl mleka, 3 strouzky cesneku, majoranka, ml. pepr, sul, 50g masla na vyt .....
11.
RYBY KAPR
|
SMAZENY LAHUDKOVY KAPR.
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 2 strouzky cesneku, sul, mlety zazvor, hladka mouka, vejce, strouhanka, ztuzeny tuk na smazeniPOSTUP PRIPRAVY: Kapra potreme smesi cesneku utreneho se soli a spetkou zazvor .....
12.
POLEVKA ZELENINOVA
|
ITALSKA ZELENINOVA POLEVKA.
INGREDIENCE: 1 cibule, 100g mrkve, 100g cukety, 3 lahudkove cibulky, 200 ml bileho vina, 2 lzice rajcatoveho protlaku, 3 rajcata, 100g sunky, 1 l zeleninoveho nebo masoveho vyvaru z kostky, 200g testo .....
13.
DRUBEZ HUSA
|
HUSA PO ZIDOVSKU.
POSTUP PRIPRAVY: Den predtim, nez si udelame tuto lahudku, namocime hrach a velke kroupy. A druhy den pristoupime k priprave: v kastrole rozpalime sadlo a dve osolena husi stehna v nem rychle opeceme. .....
14.
MOUCNIKY SLANE
|
RAJCATOVY KOLAC S CIBULKOU.
INGREDIENCE: 250g hl. mouky, 1 vejce, 125g masla, 1 lzice zakysane smetany, 400g lahudkove cibulky, 1,5 kg rajcat, sul, pepr, 1 lzicka zrniteho instantniho vyvaru, 100g platkove slaniny (slaninu muzem .....
15.
RYZE
|
ZELENINOVE RIZOTO.
INGREDIENCE: 1 cibule, 1 strouzek cesneku, 2 mrkve, 150g zampionu, 5 lzic olivoveho oleje, 300g ryze, 250 ml sucheho cidru (jablecne vino), sul, pepr, 750 ml zeleninoveho vyvaru z kostky, 1 lahudkova .....
16.
DRUBEZ KURE
|
KURECI LAHUDKOVE RIZKY.
INGREDIENCE: 4 kureci rizky, sul, ml. pepr, ml. sl. paprika, olej.Omacka: 100g majonezy, 2 lzice brusinkoveho kompotu nebo rybizoveho dzemu, cerstve nastrouhany kren, citronova stava, 1 dl smetany ke .....
17. DRUBEZ HUSA | FRANCOUZSKA HUSI JATRA. POSTUP PRIPRAVY: pred pecenim odstranime z jater zlucove skvrny a vytahneme na spodni casti vycnivajici zilky. Pak ponorime jatra na 2 hodiny do mleka, osusime je a huste do nich vpichujeme jednu vedl .....
18.
VEPROVE KOTLETA
|
VEPROVE KOTLETY V PIKANTNI BYLINKOVE OMACCE.
INGREDIENCE: 1 cibule, 1 svazek smisenych bylinek, 2 lahudkove okurky, 100g horcicnych okurek, sul, 4 veprove kotlety a cca 200g, 2 lzice oleje, cukr, 30g masla nebo tuku, 1 lzice horcice, trochu octa .....
19.
RYBY MAKRELA
|
PLNENE MAKRELY.
POSTUP PRIPRAVY: Makrela na cesneku je dobra - ale makrela plnena je lepsi. Chceme-li makrelu plnenou, budeme ji kuchat ne brichem, ale hrbetem! Tak jako u kapra udelame podel paterni kosti od hlavy k .....
20.
SPECIALITY DRUBEZ
|
SACIVI KURE PO GRUZINSKU.
Zname uz dve kurata po Gruzinsku: Tabaka a Tamara. Nyni pristoupime k tretimu gruzinskemu receptu; je to studena lahudka, kterou zvlast ocenime v horkych letnich dnech. Muzeme ji pripravit z kurete ne .....
21.
SPECIALITY SKOPOVE JEHNECI
|
AZERBAJDZANSKY LJULJA-KEBAB.
POSTUP PRIPRAVY: Ocistene tucnejsi maso ze skopove plece nakrajime na kousky a s cibuli umeleme dvakrat na strojku. Na 1 kg masa dame 100g cibule. Pridame sul, pepr a podle chuti citronovou stavu a 1- .....
22.
ZABIJACKA MASO
|
LAHUDKOVA ROLADA Z VEPROVE KOTLETY.
INGREDIENCE: 1,5 kg veprove kotlety v celku, 300g veprove plece, 2 vejce, 100g zeleneho hrasku, 100g cervene papriky kapie, 100g zampionu, 100g sunky, 2 varene bilky, sul, cesnek, drceny,kmin, mlety p .....
23.
ZABIJACKA MASO
|
LAHUDKOVA ROLADA Z VEPROVE KOTLETY.
INGREDIENCE: 1,5 kg veprove kotlety v celku, 300g veprove plece, 2 vejce, 100g zeleneho hrasku, 100g cervene papriky kapie, 100g zampionu, 100g sunky, 2 varene bilky, sul, cesnek, drceny,kmin, mlety p .....
24.
HOUBY
|
HOUBY PECENE NA PLOTNE NEBO V PRIRODE.
INGREDIENCE: Ryzce, syrovinky, ryzce prave a ryzce peprne sul a kmin.POSTUP PRIRAVY: Ocistene klobouky hub osolime, posypeme cerstve umletym kminem a na okraji plotny peceme po obou stranach, az zhned .....
25.
ZABIJACKA ASPIKY A HUSPENINY
|
LAHUDKOVA HUSPENINA.
INGREDIENCE: 1 kg veprove hlavy, 1 kg veprovych nozicek, 200g kuze, 1 mrkev, bobkovy list, 5-6 zrnicek celeho pepre, sul, mlety pepr, treny cesnek, 2 cibule, 2 varena vejce, zeleny hrasek, ocet.POSTUP .....
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA