xkuchtik.cz

 

STAROČESKÝ MAZANEC.

 

INGREDIENCE:
3 žloutky,
120g cukru,
150g másla či Hery,
500g polohrubé mouky (nebo polovinu hladké a polovinu hrubé),
3 dl mléka,
40g droždí (1 kostka),
hrstka rozinek a mandlí, sůl,
strouhaná citr. kůra,
1 lžička jemně utlučeného anýzu,
1 vejce na potření.

POSTUP PŘÍPRAVY:
Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny.
Z droždí , lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek.
Mouku prosijeme, přidáme citr. kůru, špetku soli, anýz, vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu.
Posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme nejméně hodinu kynout na teplém místě až zvětší dvakrát svůj objem.
Pak ho vyklopíme na pomoučněný vál, znovu rukama propracujeme, přidáme nasekané mandle a omyté a v rumu namočené rozinky, opět propracujeme a z těsta vytvarujeme jeden velký nebo dva malé bochánky.
Na pomaštěném plechu necháme 20 minut kynout.
Na mazancích nařízneme malý křížek, potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme asi na 50 minut pect do středně horké trouby.

 


Vloženo:16. 12. 2003  
http://www.xkuchtik.cz