DATABÁZE ÉČEK

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / 




Éčka v potravinách - přídatné látky - jsou používány z mnoha důvodů: pro prodloužení trvanlivosti, jako ochrana před zkázou, ale také pro zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření dojmu vysokého obsahu ovoce, vajec, másla, přírodních šťáv apod.

Pokud je pro Vás důležitá zdravá výživa, je důležité se v éčkách orientovat
Mezi éčky jsou totiž jak látky neškodnéa látky prospívající vašemu zdraví, tak i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat zdravotní obtíže.

Éčka v potravinách jsou označena na výrobku názvem látky (například kyselina citrónová) nebo písmenem E a číselným kódem (E330, E120, E151 apod.).
V databázi éček lze vyhledávat jak podle názvu, tak i číselného kódu. 
Na obalu jsou éčka vyjmenovány podle množství v sestupném pořadí (od nejvyššího k nejmenšímu).

Ovšem složitější je se v přídatných látkách zorientovat.

 

Kompletní seznam éček

 




E 300 - Kyselina askorbová (kyselina L-askorbová)

Skupina:
Antioxidant

Charakteristika/vlastnosti:

Je známá jako vitamin C. Látka je nezbytná k životu a udržení tělesného zdraví. Vyskytuje se v rostlinné a živočišné říši, z rostlinných zdrojů je vitamin C obsažen zejména v šípku, citrusových plodech, černém rybízu, jahodách, kiwi apod. Nachází se také v bramborách, rajčatech, brokolici, květáku, špenátu atd. Tepelným zpracováním potravin dochází k jeho úbytku - vařením se ničí až 60 % vitamínu C, sušením až 50 %, šetrnější je dušení v páře.

Využití:

Uplatňuje se jako antioxidant a nutriční doplněk. Jeho rychlá oxidace zabraňuje oxidaci jiných složek v potravinách. Používá se jako přísada do nealkoholických nápojů, zvyšuje objem pečiva a přidává se do uzených masných výrobků, ve kterých pomáhá vytvářet a udržovat červenou barvu.

Účinky na lidský organismus:

Většina zvířat a rostlin si vytváří vitamin C sama. Člověk však musí vitamin C do těla dodávat stravou. Doporučená denní dávka vitamínu C je 75 mg. Vysoké dávky vitaminu C (nad 600 mg) mohou způsobovat nevolnost, zvracení, průjem a u dětí kožní vyrážku. Jako přídatná látka v potravinách je zcela bezpečná.

Historie:

Vitamin C byl chemicky poprvé izolován v roce 1928, o čtyři roky později bylo dokázáno, že se jedná o stejnou chemickou látku, která je obsažena například v ovoci. Jako první vypracoval přesnou chemickou strukturu vitaminu C Walter Norman Haworth, držitel Nobelovy ceny za chemii z roku 1937, a také ho syntetickou cestou vyrobil.



Škodlivost:
Neškodí     




DATABÁZE ÉČEK DATABÁZE ÉČEK



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,99 | Hodnotilo: 1649 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz