Éčka v potravinách - přídatné látky - jsou používány z mnoha důvodů: pro prodloužení trvanlivosti, jako ochrana před zkázou, ale také pro zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření dojmu vysokého obsahu ovoce, vajec, másla, přírodních šťáv apod.
Pokud je pro Vás důležitá zdravá výživa, je důležité se v éčkách orientovat.
Mezi éčky jsou totiž jak látky neškodnéa látky prospívající vašemu zdraví, tak i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat zdravotní obtíže.
Éčka v potravinách jsou označena na výrobku názvem látky (například kyselina citrónová) nebo písmenem E a číselným kódem (E330, E120, E151 apod.).
V databázi éček lze vyhledávat jak podle názvu, tak i číselného kódu.
Na obalu jsou éčka vyjmenovány podle množství v sestupném pořadí (od nejvyššího k nejmenšímu).
Ovšem složitější je se v přídatných látkách zorientovat.
Červené barvivo se přidává do cukrovinek, jogurtů, zmrzlin a nápojů. V kosmetických přípravcích se používá do rtěnek a očních stínů.
U citlivých osob vyvolává alergické reakce a některé zdroje ji spojují s dětskou hyperaktivitou.
Brouci v jogurtech a zmrzlinách
Teď se nebavíme o muškách, které se utopí ve zmrzlině. Řeč je o broucích, kteří potravinám dodávají lákavou krásně červenou barvu. Především vegani by měli vědět, že karmín, červené potravinové barvivo neboli E120, se vyrábí z rozdrcených červených zadečků samiček afrického hmyzu Dactylopius Coccus (červec nopálový). Více o tomto barvivu si můžete přečíst zde.
Karmín se běžně přidává do jogurtů, především těch jahodových, sušenek, bonbonů, zmrzlin a ovocných džusů, ale také do dekorativní kosmetiky. Karmínem se také obarvují potraviny určené pro děti, ale podle odborníků může karmín způsobovat hyperaktivitu, alergické reakce nebo dokonce astma.
Jahodový jogurt se barví vysušeným hmyzem.
Váš oblíbený jahodový jogurt končí pravidelně v nákupním košíku možná i proto, že je na něm velký nápis "bez konzervantů".
Nejspíš si už ani nevšimnete miniaturního nápisu "košenila" nebo "kyselina karmínová". Je to červené barvivo, které se získává z vysušených těl hmyzu červce nopálového.
Červec nopálový je sice součástí přírody, ale proč ho jíst v jahodovém jogurtu?
Většina lidí o tom samozřejmě nemá ani tušení.
Další důkaz, že mnohdy jíme potraviny, o jejichž přesném složení víme hodně málo.
Pro košenilu se taky používá označení E120. Jenže to by už někteří zákazníci zbystřili.
Z písmene E na etiketách se stal jeden z největších potravinových strašáků.
I když mnohdy neoprávněně.
Stačí si vybavit třeba reklamu, která ukazuje, jak do čerstvého mléka padají obrovské jahody (samozřejmě bez brouků).
Nebo reklamu, podle které je jogurt tak hustý, že v něm stojí lžička.
Červec se přidává do salámů i cukrovinek
Červec nopálový (Dactylopius coccus) se živí sáním šťáv z opuncií.
Červenou barvu v těchto potravinách zajišťuje barvivo E120
Košenila nebo-li E120 se nepřidává jen do jogurtů, ale taky do některých cukrovinek, želé, žvýkaček, džemů, paštik, salámů, nápojů nebo pomazánek.
Na internetových stránkách sdružení Zdravá potravina jsou desítky příkladů.
Košenila má karmínovou, tedy sytě červenou barvu, takže se používá u výrobků, které mají mít tyto odstíny.
Získává se extrakcí z vysušených těl samiček zmiňovaného hmyzu, který žije na opunciích v Peru, na Kanárských ostrovech i jinde.
Košenilu je často potřeba konzervovat benzoanem sodným (E211) a karmín je přečištěné barvivo vyrobené z košenily.
I když jde o přírodní látku, podle sdružení není zcela bez rizika. Například u citlivých lidí může košenila způsobovat alergické reakce. "Často je označována za příčinu dětské hyperaktivity," upozorňuje sdružení na svých stránkách a přidává další možná nebezpečí: astma, kopřivka, senná rýma...
Případné nežádoucí účinky, jako zmiňovaná hyperaktivita u dětí nebo vyrážky, se podle ní mohou projevit v případě nadměrné a příliš časté konzumace potravin, které obsahují přídatné látky.
![]() AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1649 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA