DATABÁZE ÉČEK

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / 




Éčka v potravinách - přídatné látky - jsou používány z mnoha důvodů: pro prodloužení trvanlivosti, jako ochrana před zkázou, ale také pro zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření dojmu vysokého obsahu ovoce, vajec, másla, přírodních šťáv apod.

Pokud je pro Vás důležitá zdravá výživa, je důležité se v éčkách orientovat
Mezi éčky jsou totiž jak látky neškodnéa látky prospívající vašemu zdraví, tak i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat zdravotní obtíže.

Éčka v potravinách jsou označena na výrobku názvem látky (například kyselina citrónová) nebo písmenem E a číselným kódem (E330, E120, E151 apod.).
V databázi éček lze vyhledávat jak podle názvu, tak i číselného kódu. 
Na obalu jsou éčka vyjmenovány podle množství v sestupném pořadí (od nejvyššího k nejmenšímu).

Ovšem složitější je se v přídatných látkách zorientovat.

 

Kompletní seznam éček

 




E 120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Skupina:

Barvivo

Využití:

Červené barvivo se přidává do cukrovinek, jogurtů, zmrzlin a nápojů. V kosmetických přípravcích se používá do rtěnek a očních stínů.

 

Účinky na lidský organismus:

U citlivých osob vyvolává alergické reakce a některé zdroje ji spojují s dětskou hyperaktivitou.

 

Brouci v jogurtech a zmrzlinách
Teď se nebavíme o muškách, které se utopí ve zmrzlině. Řeč je o broucích, kteří potravinám dodávají lákavou krásně červenou barvu. Především vegani by měli vědět, že karmín, červené potravinové barvivo neboli E120, se vyrábí z rozdrcených červených zadečků samiček afrického hmyzu Dactylopius Coccus (červec nopálový). Více o tomto barvivu si můžete přečíst zde.
Karmín se běžně přidává do jogurtů, především těch jahodových, sušenek, bonbonů, zmrzlin a ovocných džusů, ale také do dekorativní kosmetiky. Karmínem se také obarvují potraviny určené pro děti, ale podle odborníků může karmín způsobovat hyperaktivitu, alergické reakce nebo dokonce astma.


 

Jahodový jogurt se barví vysušeným hmyzem.

Váš oblíbený jahodový jogurt končí pravidelně v nákupním košíku možná i proto, že je na něm velký nápis "bez konzervantů".
Nejspíš si už ani nevšimnete miniaturního nápisu "košenila" nebo "kyselina karmínová". Je to červené barvivo, které se získává z vysušených těl hmyzu červce nopálového.
Červec nopálový je sice součástí přírody, ale proč ho  jíst v jahodovém jogurtu?
Většina lidí o tom samozřejmě nemá ani tušení.
Další důkaz, že mnohdy jíme potraviny, o jejichž přesném složení víme hodně málo.

Pro košenilu se taky používá označení E120. Jenže to by už někteří zákazníci zbystřili.
Z písmene E na etiketách se stal jeden z největších potravinových strašáků.
I když mnohdy neoprávněně.

Stačí si vybavit třeba reklamu, která ukazuje, jak do čerstvého mléka padají obrovské jahody (samozřejmě bez brouků).
Nebo reklamu, podle které je jogurt tak hustý, že v něm stojí lžička.

Červec se přidává do salámů i cukrovinek
Červec nopálový (Dactylopius coccus) se živí sáním šťáv z opuncií.
Červenou barvu v těchto potravinách zajišťuje barvivo E120

Košenila nebo-li E120 se nepřidává jen do jogurtů, ale taky do některých cukrovinek, želé, žvýkaček, džemů, paštik, salámů, nápojů nebo pomazánek.
Na internetových stránkách sdružení Zdravá potravina jsou desítky příkladů. 

Košenilakarmínovou, tedy sytě červenou barvu, takže se používá u výrobků, které mají mít tyto odstíny.

Získává se extrakcí z vysušených těl samiček zmiňovaného hmyzu, který žije na opunciích v Peru, na Kanárských ostrovech i jinde.
Košenilu je často potřeba konzervovat benzoanem sodným (E211) a karmín je přečištěné barvivo vyrobené z košenily.

I když jde o přírodní látku, podle sdružení není zcela bez rizika. Například u citlivých lidí může košenila způsobovat alergické reakce. "Často je označována za příčinu dětské hyperaktivity," upozorňuje sdružení na svých stránkách a přidává další možná nebezpečí: astma, kopřivka, senná rýma...

Případné nežádoucí účinky, jako zmiňovaná hyperaktivita u dětí nebo vyrážky, se podle ní mohou projevit v případě nadměrné a příliš časté konzumace potravin, které obsahují přídatné látky.



Škodlivost:

Nevhodné pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby 
Způsobuje dětskou hyperaktivitu   




DATABÁZE ÉČEK DATABÁZE ÉČEK



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,99 | Hodnotilo: 1649 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz