INGREDIENCE: 60 g vepřových ledvinek, 100 g másla, 50 g cibule, kmín, pepř, 30 g hl. mouky, 1 dl červeného vína, sůl, hovězí vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Ledvinky nakrájíme na plátky a ponoříme do vařící slané vody, aby zbělely a ztratily čpavou příchuť. Na pánev dáme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme a přidáme trochu rozsekaného kmínu a pepře, nakrájené ledvinky a dusíme a si 3 minuty. Poté zaprášíme moukou, podlijeme hovězím vývarem a červeným vínem, osolíme a trochu ..
INGREDIENCE: 600 g hovězího masa, 200 g skopového masa, 200 g vepřového masa, 120 g slaniny,300 g cibule, sladká paprika, sůl, kmín, majoránka, ocet, hovězí vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi rozpustíme slaninu nakrájenu na kostičky, k ní přidáme nakrájenou cibuli, sůl, papriku, hovězí maso na větší kousky krájené, ocet, sůl, majoránku a kmín a trochu osmažíme. Asi za hodinu přidáme skopové i vepřové maso na větší kousky krájené, opět osmažíme, zalijeme vývarem a dodusíme. Příloha: ..
INGREDIENCE: 2 l vody, sáček kysaného zelí, 4 brambory, 1 středně velká cibule, sušené houby, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 200 g paprikového salámu nebo klobásy, sladká mletá paprika, sůl, sladká smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostičky nakrájenou cibuli lehce osmahneme na trošce tuku, přidáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Zelí necháme chvíli povařit a pak přidáme na kostky nakrájené brambory, sušené houby, osolíme a necháme vařit. Z hladké mouky a sádla si přip ..
INGREDIENCE: 250 g bílých fazolí, 250 g uzeného bůčku, 2 cibule, 2 lžíce h. mouky, 4 lžíce sádla,1 lžička ml. sladké papriky, ½ lžičky ml. pálivé papriky, pepř, sůl, ocet, 2 lžíce rajského protlaku, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček a předem namočené fazole uvaříme doměkka. Bůček vybereme, z cibule, tuku a mouky uděláme světlou jíšku a přidáme ml. papriku. Dáme do vývaru, povaříme a přidáme rajský protlak, ocet, česnek, pepř a sůl. Nakonec přidáme nakrájený bůček a ještě krátce povařím ..
INGREDIENCE: 750g tresky, 75g mandlí, ocet, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 2 vejce, citrón. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybu omyjeme pod tekoucí studenou vodou a dobře osušíme. Mandle spaříme, oloupeme, ostrým nožem je nakrájíme na tenké lupínky. Rybu nakrájíme na plátky, které potřeme z obou stran octem, osolíme je a opepříme. Jednotlivé plátky obalíme nejdříve jen v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec v mandlových lupíncích. Mandle k rybě přitiskneme. Tuk ve fritov ..
INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky (speciál), špetka soli, 15 dkg cukru krupice, 7 dkg droždí, 20 dkg másla, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 3 vejce, 4dl mléka, 15 dkg rozinek, hrst sekaných mandlí na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, mléka, trošky cukru a mouky uděláme kvásek. Přidáme jej do mouky a s dalšími surovinami dobře vymísíme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti asi jednu až půldruhé hodiny. Poté vytvarujeme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem, posype ..
INGREDIENCE: 800 g línů, 2 bílky, 40 g parmezánu, 160 g oleje, hladká mouka, strouhanka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Osolené porce ryby obalíme v mouce, smočíme v rozšlehaných bílcích se strouhaným sýrem a obalíme ve strouhance. Ihned je pomalu smažíme. Podáváme s bramborovým salátem. ..
INGREDIENCE: Suchý hrach, hlavu, chvost a ikry z ryby, koreňovú zeleninu, cibuľu, olej, hladkú múku, čierne korenie, majorán, rascu, soľ. POSTUP PŘÍPRAVY: Umytý hrach namočíme do studenej vody do druhého dňa. Pridáme soľ, rascu a uvaríme do mäkka. Osobitne uvaríme rybiu hlavu, chvost a vnútornosti, spolu s očistenou zeleninou a cibuľou. Vývar nalejeme do hrachu. Na oleji osmažíme hladkú múku a pridáme do vriacej polievky. Polievku môžeme zjemniť kúskom masla. Podávame s opraženou žem ..
INGREDIENCE: 250 g krupek, 60 g sádla, asi 3/4 l vody, 2 hrstky suchých hub, malá cibule, kousek utřeného česneku, špetka majoránky, pepř, tlučený kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby předem namočíme do vody. Oprané krupky opražíme na kousku sádla, podlijeme je osolenou vodou a vaříme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme pokrájené vymačkané houby, tlučený kmín a asi 1/4 hodiny dusíme. Pak je přidáme do krupek i s kořením. Když krupky změknou, nalijeme je do vymaštěného pekáče ..
INGREDIENCE: 1 středně velký kapr, půl lžičky sardelové pasty, 100g másla, pepř, sůl, lžíce nakrájené zelené petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra očistíme, vykucháme, omyjeme a osolíme. Polovinu másla utřeme se sardelovou pastou a kapra jí uvnitř potřeme (část necháme na pozdější potření kapra i z vnějšku). Podle chuti můžeme ještě opepřit, ale ne příliš. Pekáček vytřeme zbytkem másla a dáme na něj kapra péci za občasného podlévání. Když už je ryba skoro měkká, potřeme ji ještě zbytkem sardelovéh ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA