INGREDIENCE: Těsto: 1/2 kg polohrubé mouky, sůl, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 100 g másla, 80 g cukru, 2 žloutky, vanilka, citronová kůra, 1 žloutek na potření. Tvarohová nádivka: 300 g tvarohu, 70 g cukru, 50 g másla, 2 vejce, vanilka, citronová kůra, trochu soli. Povidlová nádivka: 300 g švestkových povidel, cukr, 1 lžička rumu, citronová kůra. Drobenka: 50 g hl. nebo poloh. mouky, 1 lžíce cukru, 30 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek ..
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 1 kostka droždí, 250 ml vlažného mléka, špetka cukru, 150 ml oleje, sůl, měkký salám a sýr Niva spolu umletý na masovém strojku, žloutek na potření, kmín nebo sezamové semínko na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme kolo, ..
INGREDIENCE: 80 g kopru, ½ l vývaru z masa, kostí nebo masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky,¼ l šlehačky nebo ½ l smetany, sůl, cukr, ocet, lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Do horkého tuku nasypeme hl. muku a připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, dobře rozšleháme, osolíme a za častého míchání vaříme asi 30 minut. Pak omáčku zalijeme šlehačkou nebo smetanou, krátce povaříme, mírně okyselíme převařeným octem, přisladíme podle chuti a znova krátce povaříme. Steri ..
INGREDIENCE: 800 g syrových brambor, 200 g kysaného zelí, 1 větší cibule, 1 vejce, sůl, ml. pepř, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nastrouháme, přidáme nadrobno nakrájené zelí, nastrouhanou cibuli, vejce, pepř a sůl a vše promícháme. Na tuku dorůžova pečeme placičky. ..
INGREDIENCE: Na těsto: 100 g hořké čokolády na vaření, 50 ml silné kávy, 140 g měkkého másla, 200 g cukru, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, l lžička skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 100 ml mléka. Na krém: 600 g šlehačky, 2 lžíce cukru, l lžička skořice, máslo na vymazání dortové formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kousky rozdělenou čokoládu dáme do kávy a necháme rozpustit, dobře promícháme, dokud není pěkně hladká. Dortovou formu vymažeme máslem. Máslo s cukrem naš ..
INGREDIENCE: 2 matjesy, l cibule, 70 g strouhaného křenu, 2 žloutky, l lžíce hořčice, 1/4 l kyselé smetany, citrónová stává, l lžíce nasekané petrželky, 4 ředkvičky, pepř, sůl, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: V husté kyselé smetaně rozšleháme jemně postrouhaný křen a dáme vychladit. Mezitím prolisujeme cibuli, utřeme ji s hořčicí a žloutky, přidáme na kostičky pokrájené rybí maso. Směs vmícháme do smetanového základu, přisypeme jemně pokrájenou petrželku a ředkvičky, dobře promícháme a znovu dáme o ..
INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 50 g oloupaných brambor, 5 stroužků česneku, sůl, kmín, 80 g sádla, petrželka, 2 krajíce tmavého chleba. POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakájené brambory se solí a kmínem uvaříme na bramborový protlak. Na talíř dáme lžičku sádla, třený česnek jemně nasekanou petrželku a na nudličky nebo kostičky nakrájený chléb předem osmažený na tuku. Vše přelijeme rozvařenými bramborami. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na pekáči se osmaží v sádle nebo másle všecka kořenová zelenina, přidá se několik zrnek pepře a nového koření, králičí maso rozkrájené na vhodné kousky se do toho vloží, osolí, když vysmáhlo, zaleje slabou polévkou a dusí pod pokličkou do měkka. Měkké maso se vyndá, zelenina protře přes síto, omáčka zahustí tvrdým strouhaným chlebem, dobře provaří a nalije na maso. Podává se s noky nebo houskovým knedlíkem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 100 g polohrubé mouky, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 80 g mletých škvarků a 30 g másla, trošky soli a špetky pepře vypracuje se těsto s 1 vejcem a asi lžící vody. Nechá se asi hodinu odpočinout, poté se tence vyválí, nakrájejí se proužky, potírají vejcem a sypou strouhaným sýrem. Upečou se v dobře vyhřáté troubě. ..
INGREDIENCE: 1 menší kapusta, 1 lžíce tuku a 2 lžíce hladké mouky, hrst sušených hub, sůl, 3 lžíce rýže nebo trhaných krup. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu očistíme, opereme a nakrouháme. Nenecháme ji ležet, nýbrž ihned dáme vařit do slané vody s houbami. Zatím uděláme zlatou jíšku, polévku zahustíme, přidáme trhané krupky nebo rýži (předem spařenou) a spolu dovaříme. ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA