INGREDIENCE: 1 kg brambor, 10 g soli, 30 g másla, 2 ½ dl vařícího mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme doměkka. Vařené brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme. Přidáme tuk a za stálého míchání po částech přiléváme vařící mléko. Dobře rozmícháme – lze našlehat metlou nebo šlehačem. ..
INGREDIENCE: 30 g sušených nebo 300 g čerstvých hub, 1 l vývaru z kostí a masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky, 1 cibule, sůl, kmín, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby propláchneme, zalijeme trochou vývaru a vaříme doměkka. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kmín, hl. mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme jí vývarem, dobře rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme pepř a za častého vaříme nejméně 30 minut. Uvařené houby nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky, kterou krátce povařím ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového bůčku, 3 rohlíky, 1 vejce, 30 g margarínu, muškátový květ, mletý pepř, sůl, kmín, petrželová nať, mléko, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček opereme ve vlažné vodě. Ostrým nožem uděláme středem kapsu na plnění. Rohlíky nebo veku nakrájíme na drobné kostky, zalijeme mlékem a necháme vsáknout, poté přidáme vejce, květ, pepř, drobně sekanou nať a margarin. Vše dobře promícháme. Nádivkou naplníme proříznutý otvor (kapsu) v mase, stejnoměrně jí urovnáme a otvor uzavřeme ..
INGREDIENCE: 1 kg špenátu, 70 g másla, 1 cibule, 6 – 8 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný a očištěný špenát krátce spaříme ve vařící vodě (při spařování špenátem mícháme, aby se spařil stejnoměrně). Vychladlý špenát umeleme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme špenát, česnek utřený se solí, pepř podle chuti a krátce povaříme. Nakonec vmícháme rozmíchané vejce a krátce podusíme. Hodí se jako příloha k uzeninám, vepřovému masu a bůčku. ..
INGREDIENCE: 400 g hladké mouky, 250 g másla nebo rostlinného tuku Hera, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce mléka, l vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, tuk a mouka na pekáč náplň: l kg měkkého tvarohu, 4 vejce, 2 lžíce másla, 200 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, kakao, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme, po lžících přidáváme mléko, zapracujeme změklé máslo a směs spojíme na hladké těsto. Přikryjeme folií a dáme do mrazničky ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, tekut ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 2 středně velké brambory, 2-3 stroužky česneku, sůl, špetka majoránky, lžička vepřového sádla nebo másla, tvrdší chléb. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodě uvaříme rozkrájené brambory a po uvaření je vidličkou trochu rozmělníme. Přidáme jemně usekaný česnek (nebo jej utřeme se solí), majoránku a tuk. Vše nalijeme na talíř na rozkrájený tvrdý chléb. Varianta: Polévku lze připravit bez brambor, chléb můžeme osmahnout na sádle, do vařící vody lze vmíchat vajíčko, dochucení provést špe ..
INGREDIENCE: 500 g rybího filé, 2 menší jablka, l pomeranč, l mrkev, l lžíce sterilovaného hrášku, l sterilovaná okurka, 2 lžíce oleje, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, sůl, cukr, ocet Do vody dáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, ocet a přivedeme k varu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí okořeněné vody vložíme rybí filé a vaříme 10-15 minut. Poté filé z vývaru vyjmeme a necháme vychladnout. Jablka a pomeranče oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oči ..
INGREDIENCE: 1 tvaroh, 1 rovná kávová lžička jedlé sody, přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…), 1 lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet. V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše. Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj tavený, maz ..
INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 400 g kysaného zelí, 400 g brambor, 1 cibule, 60 g másla, 30 g hl. mouky, 1 lžíce škvarků nebo kostičky nakrájené slaniny, sůl, pepř a kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí nakrájím na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme sůl, a koření. Zvlášť smažíme na másle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku rozšleháme ve vývaru se zelím, přidáme oloupané, na kousky nakrájené brambory a vaříme, až jsou zelí a brambory měkké. Polévku ..
INGREDIENCE: 500 g syrových brambor, 500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme, necháme je v cedníku okapat, vařené brambory rovněž nastrouháme, přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Z těsta uděláme malé šišky. Jednu šišku zavaříme na zkoušku. Je-li těsto řídké, přidáme mouku. Knedlíky vaříme asi 5 minut po vyplavání z vody. Hodí se posypané smaženou strouhankou n ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA