INGREDIENCE: 750g brambor, sůl, 100g sýra gouda, 2 žloutky, 2 kelímky (po 150g) kysané smetany, bílý pepř, str. muškátový oříšek, 3 stonky pórku, 200g žampiónů, 50g sekaných lískových oříšků. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory povaříme asi 10-12 minut v osolené vodě. Potom je oloupeme a nakrájíme na plátky. Sýr jemně nastrouháme a smícháme se žloutky a smetanou. Okořeníme solí, pepřem a trochou muškátu. Pórek nakrájíme na kroužky. Žampióny nakrájíme na plátky. Všechny ingredience navrstvíme do vymaštěné ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené moučné brambory se oloupají, protlačí sítem, smíchají se strouhaným křenem, osolí, okyselí octem a zředí polévkou nebo horkou vodou s polévkovým kořením tak, aby bramborový křen byl asi tak řídký jako křen jablečný. Hodí se k vařenému žebru, vepřovému kolínku i uzenému apod. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěná a omytá kapusta se krátce ovaří a nepříliš jemně useká. Na sádle nebo slanině se osmaží cibulka, kapusta do toho vložená se podleje lžící vody, osolí, opepří a dusí, až voda vysmáhne. Poté se do toho rozbije několik vajec a upraví jako míchaná. Stejně lze použít květáku, který rozebraný na kousky se ovaří ve slané vodě do poloměkka, pak nepříliš jemně useká, a upravuje dále jako kapusta.( Obojí zelenina se ovaří při obědě, voda z ní se použije na polévku.) Příloh ..
INGREDIENCE: 1 1 l vody, 2 lžíce vepřového sádla, 2 krajíce chleba, 5 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, kmín, sů1. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu svaříme s kmínem a solí (můžeme přidat i cibuli). Na sádle osmahneme dozlatova chléb nakrájený na kostičky Česnek rozetřeme s trochou soli a majoránkou, rozdělíme jej do talířů, přelijeme vařící vodou s kmínem, přidáme osmažený chléb a můžeme dochutit nasekanou petrželkou nebo jinými zelenými natěmi bylinek. ..
INGREDIENCE: 8 vajec, 3 cibule, 4 lžíce oleje, 1 konzerva (425g) loupaných rajských jablíček, sůl. bílý pepř, 1 lžička sušeného provensálského koření, 2 lžičky solamylu, 1 kelímku (100g) smetany ke šlehání. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli přepůlíme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm za stálého míchání do zlatova opečeme. Rajská rozkrájíme v nálevu na větší kousky, přilijeme k cibuli a okořeníme podle chuti solí, pepřem a provensálským kořením. Vše dohromady asi 10 minut dus ..
INGREDIENCE: 1-2 oloupané a nadrobno nakrájené stroužky česneku, l lžička olivového pleje, 200 g rajčatového protlaku, 100 g rajčatové šťávu, 1/2 lžičky soli, l lžička sušené bazalky, 2 lžičky sušeného oregana, špetka černého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Na mírném ohni osmažíme česnek na oleji dorůžova (nesmí zhnědnout). Přidáme ostatní přísady a promícháme. Je-li směs příliš hustá, rozředíme ji rajčatovou šťávou. Dusíme pod pokličkou na mírném plameni 15 minut. ..
INGREDIENCE: 500 g mletého vepřového masa z plece, 1 houska rozmočená v mléce, 1 cibule, 1 lžičky sladké a 1 lžičky ostré papriky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Nepříliš jemně umleté maso smícháme s rozmočenou houskou, nadrobno nakrájenou cibulí, paprikou, pepřem a solí. Dobře promícháme a necháme chvíli v chladničce rozležet. Před přípravou tvoříme na pomoučeném prkénku placičky, vkládáme je do horkého oleje a po obou stranách dozlatova smažíme. Horké vepřenky potřeme hořčicí, posypeme jemně n ..
INGREDIENCE: 2 králík, 500g libovějšího vepřového bůčku nebo pecka, palička česneku, sůl, kmín, 2 cibule, 1 lžíce mouky na zahuštění šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Králíka naporcujeme, potřeme česnekem utřeným se solí (nebo česnekovou pastou), posypeme drceným kmínem a vložíme do pekáče. Přidáme stejně ochucené vepřové maso, na kostky nakrájenou cibuli, vše podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka. Pokud je králík mladý, vepřové maso musíme péct dříve a králíka přidáváme asi o 40 minutách pečení. ..
INGREDIENCE: 8 středně velkých rajčat, 1 měkký tvaroh, asi 2 dl smetany, 1 natvrdo vařené vejce, sůl, mletý pepř, pažitka, zelená petrželka, cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčatům seřízneme vršky, opatrně je lžičkou vydlabeme a necháme okapat (vršky a vnitřky použijeme do polévky). Tvaroh utřeme se smetanou na hladký krém, osolíme, mírně opepříme a promícháme s usekaným vejcem a s nadrobno nakrájenými bylinkami a cibulí. Plníme do rajčat a podáváme mírně vychlazená, s krajíčkem chleba nebo s bílým p ..
INGREDIENCE: asi 1 kg syrových brambor, 1 l mléka, sůl, 5 lžic škvarků, mletý pepř, 3 stroužky česneku, majoránka, asi 5 lžic strouhanky, hrubá mouka, sádlo nu vymazání, 400 g kyselého zelí.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory jemné nastrouháme do mísy, chvilku počkáme a trochu vody slijeme. Pak je spaříme horkým mlékem, přidáme sůl, drobně nasekané škvarky, špetku pepře, lžičku majoránky a strouhanku. Vymícháme těsto; je-li příliš řídké, zahustíme je lžící hrubé mouky. Pekáček nebo plech s okraje ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA