Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY SLANÉ | DOMÁCÍ CHLEBA (Od Jarušky)

INGREDIENCE: 3 hrnky hladké mouky, 1 ½  hrnku vody, ½ lžičky sušeného droždí, 1 ½ lžičky soli, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse smícháme všechny sypké suroviny (sůl, mouku a droždí). Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme 12-18 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučněnou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho posypeme moukou a necháme chvíli odpočinout. Následně těsto vytvarujeme do boch ..

MOUČNÍKY SLANÉ | DOMÁCÍ BULKY SE SÝREM (Od Zdenky K.)

INGREDIENCE: 2 a ¼ hrnku hl. mouky, balíček droždí v prášku, 250 ml vody, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, balíček plátkového sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme v míse všechny sypké ingredience (mouku, droždí, cukr, sůl) a přidáme vodu. Vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu kynout pod utěrkou. Poté vytvarujeme bochánky a dáme je na plech, necháme ještě na pečícím papíru kynout 20 minut. Pak položíme navrch každé bulky plátek sýra a pečeme v troubě 20 minut na cca 200 °C. ..

ZELENINA | KAPUSTOVÉ ZÁVITKY S VINNOU KLOBÁSOU A RAJČATOVÝM PROTLAKEM

INGREDIENCE: l menší hlávka kapusty, 200 g vařeného hovězího masa, 200 g vinné klobásy, l cibule, l žemle, 2 lžíce oleje, vývar, strouhaný sýr, 2 stroužky česneku, 3 lžíce rajského protlaku, 50 g másla na vymazání, l vejce, trochu strouhanky, pepř, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji podusíme jemně nasekaný česnek a petrželku, pak přidáme vytlačenou vinnou klobásu a ve vývaru namočenou vymačkanou žemli. Opepříme, osolíme, spojíme vejcem a vmícháme drobné Kostičky vařeného hovězího mas ..

ZELENINA | KYJEVSKÁ OMELETA.

INGREDIENCE: l menší květák nebo 300-400 g brokolice, 3 lžíce oleje, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 4 vejce, 0,1 l mléka, několik snítek kopru nebo petrželky, sůl, pepř, rajčata na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný květák nebo brokolici dobře omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm šunku nakrájenou na nudličky, přidáme růžičky květáku či brokolice a krátce osmahneme. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce, osolenými a opepř ..

MOUČNÍKY SLANÉ | BANÁNOVÁ PIZZA (Pro děti)

INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 5 banánů, 400 g strouhaného sýra, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme na vymazaný plech a povrch pokapeme olejem. Posypeme je částí sýra a poklademe kolečky banánů. Navrch nasypeme zbylý sýr a dáme péci. ..

NÁPOJE ŠŤÁVY | BEZINKOVÝ SIRUP (Od Katariny z Trenčína)

POSTUP PŘÍPRAVY: Nazbierame bazové kvety. Vyberáme čisté, nezaprášené, bez vošiek a inej hávede. Zbierame opatrne, peľ sa snažíme uchovať na kvetoch . Kvety neumývame. Vložíme ich do čistej nádoby, zalejeme vodou a zaťažené (napr. iným hrncom s vodou) necháme 24 hodín luhovať v chladnej miestnosti. Ak nezabudneme, môžeme dva-tri krát rukou premiešať a potlačiť. Po 24 hodinách dáme na 30 minút povariť, precedíme, odmeráme množstvo tekutého výluhu a na jeden liter výluhu pridáme 0,7kg kryštá ..

MOUČNÍKY SLANÉ | OŠKVARKOVÉ PAGÁČE (Od Magdy z Galanty)

POSTUP PRIPRAVY: Z 300 ml teplého mlieka, štipky cukru a kocky kvasníc si pripravíme kvások. Do misy preosejeme 1 kg hladkej múky, posolíme 2 čajovými lyžičkami soli, pridáme 1celé vajce a 2 vaječné žĺtka, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Prikryté dáme na 45 minút vykysnúť do tepla. 600 g pomletých kvalitných oškvarkov rozdelíme na 5 častí. (Ak sú moc suché, pridáme bravčovú masť, tak aby sa masa dala natierať.) Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na veľkosť dosky a natr ..

ZELENINA | KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY

INGREDIENCE: l kapusta, 250 g mletého masa nebo 200 g měkkého salámu, 2 vejce, 50 g slaniny, l cibule, 3 stroužky česneku, strouhanka na zahuštění a obalení, 1/2 lžičky kari, špetka pepře, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu dáme do vody a 30 minut vaříme. Pak ji vyjmeme, necháme okapat a vychladnout a ještě vymačkáme zbylou vodu. Kapustu nasekáme na prkénku nebo ji rozemeleme. K umleté kapustě přidáme mleté maso nebo velmi jemně nakrájený salám, osolíme, okořeníme, vmícháme dvě vejce, ve ..

ZELENINA | PLNĚNÉ KEDLUBNY

INGREDIENCE: 8 kedluben, 100 g krůtího salámu, 100 g pečeného kuřecího masa a 50 g anglické slaniny, 30 g strouhanky, l vejce, strouhaný muškátový oříšek, 20 g másla, pepř, trochu hladké mouky, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé oloupané kedlubny podusíme. Seřízneme vršky a vnitřky vydlabeme. Krutí salám, pečené kuřecí maso a anglickou slaninu umeleme, smícháme s vydlabanou dření, zahustíme strouhankou a okořeníme pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Pak spojíme vejcem a podle chuti dosolí ..

VEPŘOVÉ PLECKO | VEPŘOVÉ NA KMÍNĚ

INGREDIENCE: 500 vepřové plece, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžičky pepře, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na malé plátky nebo na kostky, osolíme je, opepříme a posypeme kmínem. Sádlo rozpálíme, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vhodíme připravené maso a opečeme ho po všech stranách. Pak podlijeme vodou a dusíme doměkka. V tlakovém hrnci asi 20 minut. Měkké maso vyjmeme nebo shrneme ke straně nádoby, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz