INGREDIENCE: Na těsto: 250 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 vejce, l lžíce medu, 2 lžíce rumu, l 1/2 lžičky prásku do pečiva. Na pokladení: 750 g hrušek, 125 g šlehačky, 3 vejce, 2 lžíce medu, máslo na vymazání formy POSTUP PŘÍPRAVY: Formu vymažeme máslem. Všechny přísady do těsta zpracujeme a formu jím vyložíme. Ponecháme asi 2 cm vysoké okraje. Těsto dáme na l hodinu do chladu. Potom jej vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme. Mezitím oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenčí ..
INGREDIENCE: 400 g masa za zvěřiny, 600 g brambor, 2 sterilované okurky, 1/2 jablka, l menší cibule, 2 kuličky celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, 1-2 bobkové listy, ocet, worcester, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Ořez, případně přední maso z vysoké nebo nízké zvěřiny omyjeme, osolíme, přidáme divoké koření, jalovec, podlijeme vodou a dáme do trouby péci. Omyté brambory uvaříme. Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na nudličky. Stejným způsobem nakrájíme oloupaná jablka a okurk ..
INGREDIENCE: 400 g paprikových lusků, 200grajčat, 100 g cibule, 200g klobásy, 4-5 vajec, sůl, pepř, tuk (pokud můžeme, dáme 60g sádla). POSTUP PŘÍPRAVY: Na hodně rozpálený tuk dáme na plátky nakrájenou cibuli, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu, na nudličky nakrájené papriky zbavené jader a vše dusíme. Po několika minutách dušení (za častého míchání, aby se směs nepřipálila) přidáme na plátky nakrájená oloupaná rajčata, osolíme, opepříme, několik minut dusíme, přidáme vejce a dusíme mích ..
INGREDIENCE: 10 vajec, 50 g sušených hříbků, 75 g tuku 50 g cibule, sůl, zelená petrželová nať, 1/4 1 mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené hříbky vypereme, namočíme do studeného mléka a necháme alespoň šest hodin máčet, aby dostaly svůj původní objem jako v syrovém stavu. Pak je necháme na cedníku dobře odkapat. Na celé dávce tuku osmahneme do růžova drobné krájenou cibulku, přidáme hříbky, osmažíme, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme a zvolna mícháme až se vejce srazí. Ihned podáváme a každou porc ..
INGREDIENCE: sáček zmrazených fazolek nebo velká sklenice sterilovaných fazolek nebo 400 g čerstvých, očištěných fazolek, 100 g šunky (nebo šunkového salámu), 2 lžíce hladké mouky, l cibulka, 2 lžíce másla, kelímek zakysané smetany, stroužek česneku, sůl, lžička kari. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazené či sterilované fazolky propláchneme, čerstvé očistíme a ve slané vodě uvaříme pod pokličkou doměkka. Pak slijeme a necháme okapat. Máslo rozehřejeme, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidám ..
500g brambor, 20g oleje, 2 cibule, sůl, 1 lžíce nakrájené mateřídoušky, 1 lžíce nakrájené petržele, 150g rajčat 50g uzeného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené brambory, rajčata a cibuli navršíme do vymaštěného pekáče. Jednotlivé vrstvy osolíme a posypeme mateřídouškou a petrželí. Poslední vrstvu posypeme i strouhaným sýrem. Pečeme na mírné teplotě asi 30 minut pod poklicí, potom chvíli volně na vyšší teplotě. Obměny: Můžeme použít i jiné plané rostliny (nejlépe vhodnou směs) nebo kmín. Rajčata m ..
INGREDIENCE: l květák, 3 rajčata, 200 g uzeného drůbežího masa, 150 g strouhaného sýra, 1/4 l smetany, petrželka, 4 vejce, 50 g másla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, uvaříme v osolené vodě a rozebereme na růžičky. Zapékací mísu vymažeme máslem, dno poklademe vrstvou květáku a tu zasypeme kostičkami uzeného masa a strouhaným sýrem. Pak klademe vrstvu rajčat nakrájených na kolečka. Posypeme je nakrájenou petrželkou, osolíme a opepříme. Znovu zasypeme zbytkem drůbežího masa a sýra. Nav ..
INGREDIENCE: Na korpus: listové těsto. Na krém: 900 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce hladké mouky, 150 g cukru krystal, 200 g másla, 3 žloutky. Na šlehačku: 2 kelímky šlehačky, 1 ztužovat šlehačky, 1 vanilkový cukr. Na čokoládový top: 100 g čokolády na vaření, 3 lžíce slunečnicového oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Začneme tím, že si plech vyložíme pečícím papírem. Poté si listové těsto vyválíme na tenký plát. Důležité je, aby bylo těsto nízké a rovnoměrné. Dáme péct. Nyní začneme s přípra ..
INGREDIENCE: 500 g múka polohrubá, 250 ml mlieko+voda (125 ml + 125 ml), 1 čl soľ, 1 vajce, 2 PL oleja, 1 sáčok droždia (cca 7g), 2 PL cukor kryštálový. POSTUP PŘÍPRAVY: Máte domácu pekáreň na chleba ? ANO: Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hodové samo za 1,5 hod. NIE: Kto nemá, tak 3-4 PL múky zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom (nie prehnane teplom) mieste nechať 3 ..
INGREDIENCE: 500 gramů strouhaných vařených brambor, 200 gramů hladké mouky, trochu soli, jedno až dvě vajíčka, škvarky podle chuti, Na dochucení pak postačí majoránka, česnek nebo jiné koření podle chutí. POSTUP PŘÍPRAVY: Z brambor, mouky, soli a vajec uhněteme těsto, do kterého přidáme škvarky. To poté dochutíme vybraným kořením a rozdělíme na menší díly, ze kterých v ruce vytvarujeme placky. Do pánve nalijeme větší množství oleje, který hodně rozpálíme. Do olejové lázně vložíme připravené ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA