INGREDIENCE: 70 g práškového cukru, 70 g strouhaných loupaných mandlí, 20 g krájeného citronátu, 20 g jemné strouhanky, 35 g sekaných fíků, nebo jiného kandovaného ovoce, 50 g hrubě sekané čokolády, kůra i šťáva z 1 citronu, 4 vejce, čokoládová poleva. POSTUP PÍPRAVY: Našleháme tuhý sníh z bílků. Cukr a žloutky umícháme, přidáme ostatní ingredience až na strouhanku a dobře promícháme. Nakonec lehce vložíme sníh z bílků a strouhanku. Pomocí 2 lžic klademe na máslem vytřený a moukou vysypaný plech ..
INGREDIENCE: 150 g hladké mouky, 70 g mletých lískových oříšků, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 3 lžíce mléka. Náplň: malinová marmeláda. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin na koláčky vypracujeme těsto, necháme ho chvíli odležet v chladu, pak ho rozválíme, formičkou vykrájíme koláčky a na pomaštěném plechu je upečeme. Druhý den je spojíme malinovou marmeládou. Povrch můžeme potřít bílkovou polevou a ozdobit plátkem kandovaného ovoce. ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, 70 g mletých oříšků (lískových vlašských), 2 lžíce mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo smícháme s cukrem a moukou, přidáme oříšky a mléko. Vypracujeme hustší těsto, dáme ho na chvíli odpočinout do chladna a pak z něho tvarujeme rukou rohlíčky, nebo těsto vyválíme na silnější placku a rohlíčky vykrájíme formičkou. Pečeme je na pomaštěném plechu dožluta. Rohlíčky se musí asi 10 dní rozležet. ..
INGREDIENCE: 2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky, l čtvrtlitrový hrnek tekuté šlehačky, 250 g rostlinného tuku Hera, cukr na obalení.POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk nastrouháme do mouky, zaděláme šlehačkou a vypracujeme těsto. Vyválíme ho na pomoučeném vále, vykrájíme formičkou menší tvary, ihned je dáme na suchý plech a rychle upečeme v hodně vyhřáté troubě. Po upečení obalujeme ve vanilkovém a moučkovém cukru. Můžeme podávat hned. Šlehačkové cukroví je velmi podobné cukroví kynutému pod vodou, tak zvaný ..
INGREDIENCE: 130 g polohrubé mouky, 130 g cukru, 130 g másla, 130 g strouhaných vlašských ořechů, 1/2 lžičky skořice, 2 utlučené hřebíčky, l větší bílek na sníh.POSTUP PŘÍPRAVY: Bílek ušleháme, přidáme cukr, zamícháme, dále zapracujeme mouku, oříšky a koření. Z těsta uděláme váleček a nakrájíme ho na dílky, které vkládáme do formiček na tlapky a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Tlapky jsou téměř bílé. Pokud jste zvyklí na tlapky hnědé, vyberte si jiný předpis, nebo k tomuto těstu přidejte 2 lžíce ..
INGREDIENCE: Na 10 kg klobás: 6 1/2 kg libového vepřového masa, 3 1/2 kg tučného vepřového masa, 200 g soli, 25 g třeného česneku, 20 g mletého pepře, 10 g mletého kmínu, 4 g majoránky, 6 g dusičnanu draselného, 6 g práškového cukru, krajově tymián, muškátový oříšek, sladká a pálivá paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Řádně vychladlé maso z vykostěné krkovice, z boku, ramínka a tzv. brabce, tj.odřezy ze sádla, důkladně zbavíme všech blan a šlach. Libové maso nakrájíme na 1 cm velké kostičky, tučné na polo ..
INGREDIENCE: Na 10 kg klobás: 6 1/2 kg libového vepřového masa, 3 1/2 kg tučného vepřového masa, 200 g soli, 25 g třeného česneku, 20 g mletého pepře, 10 g mletého kmínu, 4 g majoránky, 6 g dusičnanu draselného, 6 g práškového cukru, krajově tymián, muškátový oříšek, sladká a pálivá paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Řádně vychladlé maso z vykostěné krkovice, z boku, ramínka a tzv. brabce, tj.odřezy ze sádla, důkladně zbavíme všech blan a šlach. Libové maso nakrájíme na 1 cm velké kostičky, tučné na polo ..
ANGLICKÝ MÁSLOVÝ KRÉM. Je ze všech čtyř druhů nejlahodnější, protože poměr mezi žloutky a máslem je velmi vyvážený. Připravuje se z tzv. anglického krému. S tímto základem jsou ovšem svízele: musí se tak dlouho zahorka třít, až dostatečně zhoustne, ale v žádném případě se přitom nesmí vařit, protože by se srazily žloutky. INGREDIENCE: 1/4 l smetany, 1 vanilkový lusk, 4 žloutky, 100 g cukru, 250 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si odvážené přísady. Smetanu zvolna svaříme na středním ohni. Při ..
INGREDIENCE: 100 g rozinek, 2 cl rumu, 400 g mléčné čokoládové polevy, 150 g pražených mandlí, 30 g najemno nakrájeného citronátu, alobal nebo pergamenový papír na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozinky vypereme v horké vodě, necháme odkapat a zalijeme rumem, přikryjeme a necháme přes noc uležet. Plech na pečení vyložíme alobalem nebo pergamenovým papírem. Polevu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout. Přidáme rozinky, rum, pražené mandle nakrájené na nudličky, citronát a promícháme. Ča ..
INGREDIENCE: 200 g hladké mouky, l lžička prášku do pečiva, 100 g tuku, 60 g rozinek, 80 g cukru, l vejce, vanilkový cukr, citrónová kůra.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem, vmícháme rozinky. Přidáme změklý tuk a celé vejce. Zpracujeme těsto, vyválíme placku a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě asi 15 minut. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA