INGREDIENCE: 600 g čerstvých sardinek, sůl, 1 1 šálku oleje, 1-2 citróny, 5 stroužků česneku, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Sardinkám odkrojíme hlavu a ubrouskem ryby tiskneme od ocasu k hlavě, abychom vzniklým otvorem vytlačili vnitřnosti. Ryby zalijeme olejem a citrónovou šťávou a necháme hodinu stát. Po odležení je osmažíme na oleji a vložíme do mísy. Na oleji po sardinkách ještě osmažíme utřený česnek a rozkrájenou petrželku Sardinky touto směsí zalijeme a zdobíme plátky citrónu. Podáváme je te ..
INGREDIENCE: Tenké párky, vejce, tvrdý sýr.Těsto: 1 Hera, 500g poloh. mouky, sůl.Kvásek: 14 lžic mléka, 1 lžíce cukru, 50g kvasnic.POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si hladké těsto. Tenké párky podélně i příčně rozkrojíme a obalíme je těstem. Vzniknou jakési tyčinky, které dáme na plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova – asi 25 min. podáváme teplé i studené s tatarkou, kečupem, se zeleninovým salátem. ..
INGREDIENCE: 600 g libového vepřového masa (plecko, ramínko nebo vykostěný bůček), 1 cibule, 2 stroužky česneku, lžička soli, 1,5 lžičky drceného kmínu, 1 lžička hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pod tekoucí studenou vodou opláchneme, nakrájíme na větší kostky a vložíme do pekáčku. Osolíme, posypeme mletým kmínem, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a utřený nebo prolisovaný česnek, podlijeme 1 dl vody a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny. Občas maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle p ..
INGREDIENCE: 20 g slaniny, 120 g jater, 1 cibule, 40 g sádla, 40 g hladké mouky, 1 stroužek česneku, kmín, mletý pepř, majoránka, 1 l vývaru, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, zpěníme na ní cibuli a osmahneme umletá játra. Podlijeme částí vývaru a podusíme. Ze sádla a mouky připravíme jíšku, zředíme ji zbylým vývarem přidáme k játrům spolu s kmínem a dobře povaříme. Do hotové omáčky přidáme česnek utřený se solí, pepř a rozemnutou majoránku. Chceme-li mít omáčku je ..
INGREDIENCE: 120 g rýže, 1 l mléka, 30 g cukru, sůl, 10 g másla, 1 /2 vejce, ovoce (jablka, meruňky, broskve).POSTUP PŘÍPRAVY: Do máslem vymazané ohnivzdorné misky dáme spařenou rýži. Poklademe ji kousky ovoce, posypeme cukrem, pokapeme máslem, zalijeme vejcem rozmíchaným v mléce. Mírně osolíme. Pečeme až hodinu. ..
INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 150g hrubé mouky, 1 lžíce horkého vepřového sádla, 1 vejce, sůl. NÁDIVKA: 2 lžíce vepřového sádla, 1 středně velká cibule, 50g strouhanky 150g uzeného masa či vařené šunky.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve zpěníme jemně nakrájenou cibuli na sádle, přisypeme strouhanku a obojí upražíme do zlatova. Uzené nebo vařenou šunkou rozřežeme a umeleme. Do protlačených vařených brambor přidáme mouku, vejce sádlo, osolíme a zpracujeme v hladké těsto. Z toho vyválíme silnější plát ..
INGREDIENCE: 150 g kuřecích prsou, 30 g hub, 50 g pórku, 1/2 vejce, 5 g kukuřičného škrobu, 5 g oleje, 150 g pomeranče, drcený kmín, zázvor, kari, 30 g rýže, 150 g sterilovaného míchaného salátu. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí prsa obalíme v kukuřičném škrobu a vejci. Opečeme na tuku, přidáme houby, pomeranč a na závěr pórek. Dochutíme kmínem, zázvorem a kari. Podáváme s rýží, kterou vaříme ve vodě bez soli. ..
INGREDIENCE: 2 cukety, 3 vejce, 4 dl moučkového cukru, 2 dl oleje, lžička jedlé sody, lžička skořice, hrst sušených švestek, 2 dl sekaných ořechů, 6 dl polohrubé mouky, vanilkový cukr, prášek do pečiva, lžíce kakaa, čokoláda na vaření.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety jemně nastrouháme, švestky nakrájíme na malé kostičky, smícháme s ostatními přísadami, vlijeme do vymazaných a vysypaných bábovkových forem a upečeme. Nakonec polijeme čokoládou a necháme ztuhnout. ..
INGREDIENCE: 200 g zelených těstovin, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 pórek, 100 g slaniny, 2 dl bílého vína, 3 rajčata, 150 g zakysané smetany, olej, oregáno, máta, mletý pepř, sůl, 2 lžíce pažitky, 1 lžíce květů sedmikrásky.POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nakrájenou cibuli, česnek, papriku, pórek a slaninu osmažíme na oleji, zalijeme vínem a vaříme pod pokličkou 15 minut. Přidáme drobně krájená oloupaná rajčata bez jader, smetanu, okořeníme, osolíme, přidáme mátu a povaříme ještě asi 5 minut. Vařené zel ..
INGREDIENCE: 1/4 l šťávy ze zavařeného ovoce, 1 tabulka želatiny, kompotované ovoce.POSTUP PŘÍPRAVY: Želatinu rozmělníme (dle návodu na balíčku) a smícháme se šťávou z kompotu. Formičky báboviček vypláchneme studenou vodou a nalijeme do nich směs. Do každé bábovičky vsypeme lžičku rozsekaného kompotovaného ovoce a dáme ztuhnout. Po vyklopení můžeme nazdobit šlehanou smetanou a posypat strouhanou čokoládou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA