INGREDIENCE: 1 kg očištěné kapusty,50g tuku, 25g slaniny,50g cibule,česnek, trochu hladké mouky, sůl, mletý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Z kapusty odstraníme špatné listy, rozkrájíme ji na čtvrtky, odřízneme košťál, nakrájíme na hrubé nudle, dobře vypereme několikrát ve studené vodě, abychom odstranili veškerou nečistotu a necháme odkapat. Pak kapustu vložíme do vařící vody, zamícháme, necháme přejít varem, odcedíme a znovu dáme odkapat. Na drobně krájené slanině a tuku osmahneme do růžova drobně nakrá ..
INGREDIENCE: 600 g hříbků nebo jiných hub, 1 větší cibule, 1 lžíce vepřového sádla, 60 g hladké mouky, 0,8 vývaru z masa nebo kostí, 1 lžička sladké mleté papriky, pepř, majoránka, sůl, kmín.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme, případně kloboučky oloupeme, nakrájíme na kostky, opláchneme v tekoucí vodě a necháme na cedníku okapat. Na polovině sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme mletou papriku a po zapěnění zalijeme vývarem z masa. Na tento základ vložíme připravené houby, o ..
INGREDIENCE: 100g másla, 200g sýru – fontina nebo ementál, 50g mouky, 2 žloutky.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nakrájený sýr a přilijeme pomalu za stálého míchání trochu vody. Zamícháme a uvedeme do varu. Za stálého míchání přidáme mouku a osolíme podle chuti. Přidáme po troškách zbytek vody. Necháme ještě chvíli povařit. Stáhneme z ohně. Pak vmícháme žloutky. Podáváme k masu - k jakékoliv pečeni v troubě, nakrájené na plátky, nebo krůtí nebo kuřecí prsa na pánvi na sucho ..
INGREDIENCE: 4 telecí řízky, 4 plátky šunky, 4 vejce uvařená natvrdo, 200gžampiónů, 2 rajčata, 400g sterilovaného hrášku, sůl, pepř, 50g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na každý dáme plátek šunky a jedno vejce. Řízky zavineme, převážeme nití a na rozpáleném másle opečeme po všech stranách do červena. Žampióny nakrájíme na větší kousky, přidáme spolu s nakrájenými rajčaty k řízkům, podlijeme vývarem z masoxu a dusíme do poloměkka. Před podáváním závitky v polovin ..
INGREDIENCE: 1 menší květák, asi 250 g vařených brambor, 2 žemle, 1/4 l mléka, 120 g čerstvých na kostičky nakrájených a na másle podušených hub (houby hřibovité, klouzky, holubinky i jiné houby, zvláště ve směsi), 2 vejce, jemné rozsekaná petrželka, pepř, na drobné kostičky nakrájený salám nebo uzené vařené maso, sůl, mletý pepř a strouhanka podle potřeby. Mouka, vejce a strouhanka na obalení a olej na vysmažení.POSTUP PŘPRAVY: Uvařený květák, oloupané vařené brambory, rozkrojené, v mléce namoč ..
INGREDIENCE: 600g vepřového pupku, 2 cibule, mletá sladká paprika, sul, 60g sádla, 280g rýže, 50 g tvrdého sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnuté maso pokrájíme na kostičky. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, vsypeme papriku, zamícháme a ihned vložíme připravené maso. 0solíme je a dusíme pod pokličkou. Po chvilce maso podlijeme malým množstvím vody. Když maso téměř změklo, přidáme přebranou, propláchnutou a vařící vodou spařenou rýži, zamícháme a podlijeme tak, aby vše bylo zakryté vodou. Přik ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Umeleme na strojku 1/2 kg telecího masa, přidáme k němu nastrouhanou cibuli, trochu nastrouhané citrónové kůry a muškátového oříšku, nasekanou petrželku, osolíme a prohněteme. Do směsi uděláme důlek, do něhož rozklepeme 2 vejce a dáme 4 lžíce v mléce máčené strouhanky a 1 lžíci v mléce máčených ovesných vloček. Vše propracujeme, z hmoty naděláme kuličky velikosti holubích vajec, obalíme je v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a do zlatova vysmažíme v rozpáleném oleji. Na porci ..
INGREDIENCE: 1 kg studených uvařených brambor, 300g hrubé mouky, 100g krupice, 2 celá syrová vejce, 1 polévková lžíce octa, l čajová lžička soli, 1 polévková lžíce soliPOSTUP PŘÍPRAVY: Brambory si uvaříme den předem (nebo alespoň 6 hodin před vlastní přípravou). Necháme je vystydnout ve slupce. Tu pak odstraníme až před vlastní výrobou knedlíků. A teď už k vaření. Oloupeme a umeleme brambory ve strojku, nebo je nastrouháme na jemném struhadle. Na vále, který poprášíme lehce hrubou moukou, zasype ..
INGREDIENCE: 140 g hl. mouky, 110 g másla, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g mletých mandlí, 2 žloutky, citrónová kůra, 250 g malinové zavařeniny, 100 g malin, tuk a hrubá mouka na formu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, přidáme jeden žloutek, na kousky nakrájené změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, jemně mleté mandle a nastrouhanou citrónovou kůru. Všechny přísady důkladně promícháme, vyklopíme na vál a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 min. v chladu o ..
INGREDIENCE: 1 kg červené řepy, l kg bílého hlávkového zelí, 200 g oloupané cibule, 3 lžíce nastrouhaného křenu.Nálev: 1/2 l vody, 1/4 l 8% octa, 2 lžíce soli, 120 g cukru, několik kuliček pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Červenou řepu očistíme, půl hodiny vaříme, pak ji ochladíme, sloupneme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Zelí nakrájíme na proužky, vhodíme do vařící vody, po minutě slijeme a necháme okapat. Křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše smícháme, zalijeme nálevem, který jsme si připrav ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA