INGREDIENCE: 4 vejce, 130g másla, 250g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250g polohr. mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 100 ml mléka, 200g oloupaných broskví, 20g kakaa, tuk a hrubá mouka na formu, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky vyšleháme na tuhý sníh, máslo utřeme do pěny a postupně přidáváme moučkový i vanilkový cukr a žloutky. Ke směsi přidáme střídavě po lžících mouku prosetou s práškem do pečiva a mléko. Pak lehce vmícháme sníh z bílků. Broskve nakrájíme na menší kous ..
Perník může být obyčejným, ale i svátečnějším moučníkem. Nejvláčnější je z mouky žitné, nebo z půli žitné a pšeničné. Ovšem dá se dobře upéci i z hladké pšeničné mouky. Důležité je perníkové koření - někdy obsahuje kypřicí prášek, jindy se musí dodat. Přečtěte si dobře návod na obalu koření. Litý perník nepotřebuje rozležet a dá se jíst hned.POSTUP PŘÍPRVY: Na 500 g hladké mouky dáme 50 g sádla (másla, oleje), sádlo nahřejeme s 200 g medu, přidáme 2 vejce, podle chuti perníkové koření (dá se nam ..
INGREDIENCE: 400g oloupaných jablk bez jádřinců, 250g krupicového cukru, 4 vejce, 150g rostlinného másla, 40g kakaa, 150g poloh. mouky, 150g hl. mouky, 2/3 balíčku prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na pekáč, 1- 1,5 kg švestek.Drobenka: 60g tuku nebo másla, 80g poloh. mouky, 60g ml. cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka hrubě nastrouháme, promícháme s cukrem, rozšlehanými vejci a necháme stát 10 mi. Přidáme rozehřátý tuk, opět promícháme a ke směsi prosijeme kakao, mouku a kypřící prášek. Těsto opět pr ..
INGREDIENCE: 160g hl. mouky, 4 vejce, 50g moučkového cukru, 110g másla, jemně nastrouhaná citr. kůra, 250g tvarohu, 75g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání, 400g jahod, 8g želatiny. POSTUP PŘÍPRAVY: Moku prosíkem na vál, přidáme 1 vejce, cukr moučku, změklé máslo a špetku citr. kůry. všechny suroviny promícháme a vypracujeme pevné tukové těsto. Tuková těsta nesmíme zpracovávat příliš dlouho, protože by se mohla tzv. zapařit, to znamená, že se ohřátý tuk vsákne do mouky a těsto se pak rozpad ..
INGREDIENCE: 400g poloh. mouky, 150g rozehřátého tuku, 200g ml. cukru, 4 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 sklenka kompotu bez pecek.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny přísady dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyššími okraji. Posypeme ovocem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut. ..
POSTUP PŘÍPRVY: Do 1 l mléka dáme špetku soli a 2 drcené hřebíčky a přivedeme k varu. Vsypeme 250 g ovesných vloček a za míchání uvaříme hustou kaši. Stáhneme z ohně, vhodíme 1 vanilinový cukr, 3 lžíce spařených rozinek, 1 lžičky sušené mleté citrónové kůry, lžičku skořice zamícháme a necháme prochladnout. Do vlažné kaše vmícháme 3 žloutky a pevný sníh ze 3 bílků. Asi 1 kg jablek oloupeme, zbavíme jádřinců a hrubě nasekáme. Do dobře vymaštěné Formy vysypané strouhankou dáme vrstvu kaše, na to vr ..
INGREDIENCE: 1 balení listového těsta, 3 větší jablka, 300g šunky nebo šunkového salámu, 150g Nivy. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vymazaný plech rozložíme listové těsto do tenké vrstvy, posypeme nadrobno nakrájenou šunkou, nastrouhanými jablky a rozdrobenou nivou. Pečeme v troubě, dokud těsto není křehké. ..
INGREDIENCE: 5 vajec, špetka soli, 150g cukru krupice, 12g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu.Krém: 6 žloutků, 150g cukru moučky, 250g másla, 70g kakaa.Poleva: 125g ztuženého pokrmového tuku, 100g čokolády na vaření, 70g kakaa.Na dohotovení: 5 banánu.POSTUP PŘÍPRAVY: Hlubší menší plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z vajec oddělíme bílky, přidáme k nim sůl a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem utřeme do pěny a do pěny zamícháme prosetou mouku s ..
INGREDIENCE: 450g hrubé mouky, 200g cukru moučka, 200g Hery, 2 žloutky, 5 lžic mléka, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, citrónová kůra. Náplň: 140g mletých ořechů, 140g cukru moučka, 2 lžíce horkého mléka, 4 lžíce marmelády. POSTUP PŘÍPRAVY: Zpracujeme a těsto necháme cca čtvrt hodiny odpočinout. Pak těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme. První část přeneseme na vymazaný a vysypaný plech a potřeme náplní: Do misky dáme mleté ořechy, polijeme horkým mlékem, přidáme cukr, marmeládu a dobře pro ..
Tato úprava velice oblíbeného italského moučníku nepoužívá skvělé a drahé italské suroviny. Je to snad zdařilá, jednoduchá, ale i chutná napodobenina z našich přísad českých.POSTUP PŘÍPRVY: Nejprve ušleháme 400 g jemného tvarohu se 100 ml hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Přidáme 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilinový cukr, popřípadě ještě 1 - 2 lžíce moučkového cukru. Čokoládu na vaření (150 - 200 g) rozlámeme a rozpustíme. Mírně prochladlou, ale tekutou smícháme s tvarohem. Můžeme podle ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA