POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme hrnek mouky, hrnek mléka, 2 žloutky, trochu soli, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek na kousky nakrájené rosety, veky, rohlíku. Smícháme dohromady. Z bílků ušleháme sníh a pomalu ho vmícháme do těsta. 4 velké čajové hrnky vymažeme plátkem másla, dáme do velkého kastrolu se 3 cm vody. Do hrnků nalijeme těsto – asi do poloviny a dáme je na 15 min vařit do vody. Zakryjeme kastrol poklicí. Jednoduché a rychlé. ..
INGREDIENCE: 1 salátová okurka, 4 rajčata, 200 g krémového sýra, 4 stroužky česneku, sut, pepř, koření Barbecue. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurku oloupeme a nastrouháme. Česnek očistíme a propasírujeme nebo nakrájíme najemno. Rajčata omyjeme a nakrájíme nadrobno. Okurku, rajčata a česnek smícháme s krémovým sýrem a ochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem, ozdobené čerstvou zeleninou. Tip: Rajčata a česnek můžeme v pomazánce nahradit jablky s ořechy a citrónovou šťávou. Výborná je též okurková pomazánka ..
INGREDIENCE: 750 g jakékoliv ryby, citrónová šťáva, sůl, drcený kmín, 150 g slaniny, lžíce oleje nebo sádla, l lžíce másla, sklenice bílého vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí maso nakrájíme na plátky nebo porce, pokapeme citrónem, osolíme, okmínujeme a necháme chvíli odležet. Mezitím si nakrájíme špek na tenké plátky. Pekáček vytřeme olejem, vložíme ryby, plátky slaniny na ni rozložíme, vložíme do trouby a pečeme, až slanina zezlátne.Pak rybí porce obrátíme, pokapeme je máslem, podlijeme vínem a za o ..
INGREDIENCE: 5 větších uvařených brambor, 1 žervé, 50 g pivního sýra, 1 menší nastrouhaná cibule, 50g másla, mléko, pažitka, 2 rajčata, 1 paprika, maso z polévky, 1 kyselá okurka, 1 lžička hořčice, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené oloupané brambory rozkrájíme na poloviny vydlabeme a vnitřky plníme nejdříve do poloviny připravenou masovou míšeninou a navrch pomazánkou z pivního sýra, kterou stříkáme sáčkem. Masová míšenina: maso z polévky umeleme zároveň s polovinou zbytků vydlabaných brambo ..
INGREDIENCE: 1/8 1 mléka, 1 l vody, 2-3 hrsti zelených bylin, jako například špenát, kerblík, šťovík, hlávkový salát, mladé kopřivy, 40 g oleje, 1 žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme dobře omyté byliny, drobné rozsekané nebo umleté na strojku, olej sůl a doměkka povaříme. Nakonec přidáme mléko se žloutkem. ..
INGREDIENCE: 1 a 1/2 hrnku rýže, 2 sklenice kysaného zelí, 500 g mletého masa nebo 1 konzerva lančmítu, 200 g slaniny, 2 cibule, petrželka a libeček, rajčatový protlak nebo kečup, sádlo na vymaštění pekáče, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme a rozškvaříme, přidáme na ni jednu drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme mleté maso nebo na kostičky nakrájený lančmít. Opékáme asi 15 minut. Osolíme a opepříme. Pekáč vymastíme sádlem a rozložíme v něm polovinu zelí. Zeli můžeme pro ..
INGREDIENCE: Na rohlíky, housky, slané nebo makové tyčky nebo dalamánky. 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 1 kostka cukru, 50 g tuku, 1 vejce, 30 g kvasnic (droždí), 1/8 l mléka, 10 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kvasnic, trochu vlažného mléka a kostky cukru necháme vzejít kvásek. Poté zaděláme tuhé těsto, které necháme vykynout. Poté vyválíme dlouhé hůlky, kulaté dalamánky a pleteme z tenkých dlouhých copánků housky. Upletené pečivo necháme ještě zakynout na plechu, pak je potřeme Vejcem, osypem ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z pěkného hrudí se vytáhnou kosti a nakrojí kapsa, což obojí nejlépe udělá na požádání řezník, omyje se a nasolí, plní nádivkou, zašije a dá na másle nebo sádle, nejlépe každého polovic, s kouskem cibule dusit. Dusí se nejdříve nějakou dobu dle velikosti hrudí podlité na plotně a konečně dá do trouby dopéci až zčervená. Takto zůstane šťavnaté, kdežto pečené jen v troubě se příliš vysuší. Z měkkého hrudí vytáhne se nit, maso se nakrájí na silnější dílky, šťáva se může případně za ..
POSTUP PŘÍPRAVY: ¾ kg předního vepřového masa se rozkrájí na kousky, aby u každého byl dle možností kousek kůžičky. Na sádle se pouze zapění jedna velká nakrájená cibule, přidá se dle chuti sladké papriky a pepře, nakrájené maso se do toho vloží, dobře v rozpáleném omastku promíchá, osolí a nechá pod pokličkou vysmáhnout. Poté se podleje a dusí dále za potřebného podlévání do měkka. Šťáva se zapráší moukou nebo zasmaží světlou jíškou a nechá dobře provařit. Příkrm, brambory, houskové knedlí ..
INGREDIENCE: 1. Lehčí: 800 g horkých brambor, 10 g soli, 30 g krupice, 210 g hrubé mouky, 1 vejce. 2. Tužší: 800 g horkých brambor, 10 g soli, 100g krupice, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, na hrot nože prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, uvařené slijeme a za horka prolisujeme nebo rychleji zasypeme krupicí na pomoučněném vále válečkem rozmačkáme, až nezůstanou žádné kousky. Přidáme sůl, vejce, podle potřeby mouku a vypracujeme buď tužší, nebo volnější těsto ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA