INGREDIENCE: Sklenice zavařených meruněk, několik čerstvých nebo zavařených višní, 120 g rostlinného tuku, 3 vejce, 180 g polohrubé mouky, 140 g cukru, lžička prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Šťávu ze zavařených meruněk slijeme a meruňky necháme na sítu okapat. Pak šťávu svaříme asi na polovinu. Menší dortovou formu silně vymastíme máslem a vlijeme do ní zchladlou hustou šťávu. Do ní rozložíme půlky meruněk tak, aby bylo pokryté dno. Žloutky, změkly tuk a cukr ušleháme do pěny, přidáme mouku ..
INGREDIENCE: 800 g hub, 2 lžíce másla, 100 g tlustého od šunky, trochu hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem), lžíci hladké mouky, sklenku sherry a smetany, 1/2 citronu, bílý pepř, sul, kari koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na čtvrtky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme kousky pokrájené tlusté šunky, cibuli, houby a dusíme podlité vývarem. Přidáme kuličku uhnětenou z másla a mouky a houby tak zahustíme. Vmícháme sherry, citrónovou štávu a smetanu, okořeníme a přidáme usekanou petrželku. ..
INGREDIENCE: 450 g listového těsta, 750 g čerstvých hub (mohou být i žampiony), 150 g šunky, l svazek mladých cibulek, 4 stroužky česneku, l vejce, 30 g másla, tymián, bobkový list, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Tři čtvrtiny těsta rozložíme na dno dortové formy (zvedneme okraje). Očištěné houby a šunku pokrájíme. Na tuku osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, houby, osolíme, okořeníme a dusíme asi 10 minut. Těsně před dokončením přidáme vejce a tymián, promícháme. To ..
INGREDIENCE: 800 g sterilovaných fazolových lusků, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 4 žloutky, 100 g tvrdého sýra na strouhání, pepř, sůl, petrželka, vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky scedíme, nasypeme do hrnce, podlijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Podle chuti osolíme a opepříme. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a povaříme. Omáčku vlijeme k vysmahlým fazolkám, přidáme petrželku a polovinu nastrouhaného sýra. Směs vložíme do zapékací mísy, ..
INGREDIENCE: 280 g hladké mouky, 120 g másla, l dl studené mléka, 2 lžíce cukru, 500 g menších jahod. Krém: 1/2 l mléka, 2 vanilkové cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, l lžíce másla, 3 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, změklé máslo, cukr a mléko zpracujeme na vále, podsypeme moukou a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho sáčkem, aby neosychalo a dáme na 30 minut do chladna odpočinout. Pak ho rozdělíme na polovinu, vyválíme kruhy, vložíme je do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy, propíchám ..
INGREDIENCE: 900 g čerstvých hub (hřiby pravé modráky, křemenáče, smrže obecné, holubinky, kozáky, klouzky, lišky, lišák zprohýbaný, čirůvky havelky), 80 g másla nebo sádla, 100 g.cibule, 15 g mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, trochu kmínu, sůl , 40 g hladké mouky, asi 1/2 l světlého vývaru z hovězího masa nebo vývar z kostky masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na větší kostky. V kastrole rozehřejeme tuk, v něm do světle žluta osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, k ní přidám ..
INGREDIENCE: 1 kuře, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, l lžíce másla nádivka: 150 g žampionů, 2 lžíce másla, 1 žemle, trocha mléka, 2 vejce, 150 g šunkového salámu, sůl, špetka kmínu, špetka muškátu. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme nádivku. Žampiony očistíme, i nakrájíme na plátky, vložíme na pánev s rozehřátým máslem, osolíme a okmínujeme drceným kmínem. Žemli nakrájíme na kousky a přelijeme horkým mlékem. Přidáme na nudličky nakrájený salám, osmažené žampiony, špetku muškátu, pokud máme čerst ..
INGREDIENCE: 15 zelených ořechů, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 3 kuličky jalovce, citrónová kůra z poloviny citrónu, l litr vodky, 1/2 litru vody, 500 pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Otrháme z vlašského ořešáku 15 zdravých zelených ořechů (kůra nesmí být poškozena), omyjeme je, osušíme a nakrájíme na milimetrové plátky ostrým nožem. Plátky ořechů nasypeme do 3 l lahve od okurek, přidáme kousek skořice v celku, hřebíčky, jalovec a nastrouhanou citrónovou kůru. Vše zalijeme vodkou, láh ..
INGREDIENCE: 400 g brambor, 2 hlávky salátu, 2 svazky^ ředkviček, 2 bílé jogurty, 1 dl kysané smetany, 1 citrón, pórek nebo nať z cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Hlávkový salát a ředkvičky dobře opereme ve studené vodě, salát nakrájíme na nudličky, ředkvičky nastrouháme. Pórek nebo nať z cibule jemně nasekáme. K takto připravené zelenině přidáme jogurt zředěný kysaným mlékem, osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Vše dobře promíchá ..
INGREDIENCE: 500 g listového těsta, 2 sáčky míchané mražené zeleniny, 1,5 lžíce másla nebo oleje, sůl, kmín, pepř, 150 g tvrdého sýra, l vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu necháme rozmrznout, poté ji osolíme, opepříme, posypeme kmínem a téměř doměkka dusíme na másle. Listové těsto vyválíme na pomoučněném valu a nakrájíme ho na čtverce. Do středu těsta položíme kopeček dušené zeleniny, povrch posypeme nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem a všechny čtyři konce těsta spojíme do tvaru taštičky. Položím ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA