Recepty na xkuchtik.cz

DRŮBEŽ KUŘE | CIKÁNSKÁ KUŘECÍ MŇAMKA

INGREDIENCE: 2 kuřecí prsa nakrájená na plátky a rozklepaná, syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka, 2 zakysané smetany, prolisovaný česnek, grilovací koření (rozmícháme v misce). POSTUP PŘÍPRAVY: Do zapékací misky nebo pekáčku vrstvíme kuřecí maso, které potřeme směsí zakysané smetany, česneku a grilovacího koření, opět maso a smetana. Až nahoru naklademe hustě brambory nakrájené na kolečka, posolíme a zalijeme zbytkem smetany. Zapékáme v troubě 30-40 minut. Zkoušela jsme brambory proklád ..

BRAMBORY | BRAMBOPIZZA

INGREDIENCE: 4 středně velké brambory, 1 menší cibule, 1 rajče, 1 menší paprika, 1 kyselá okurka, 1 vejce, strouhaný sýr, provensálské koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až ..

MOUČNÍKY SLANÉ | LANGOŠE (od Jarinky)

INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 1 celé vejce, 1 sklenka mléka, 50 g droždí, 4 středně velké uvařené a nastrouhané brambory, sůl. POSTUP PŘÍPRAV: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout. Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách. Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s kečupem a zeleninovou oblohou (sterilovaná řepa, rajčata atd.) ..

SÝRY | SÝROVÁ ROLÁDA II

INGREDIENCE: 400 g strouhaného eidamu, šunka, pomazánkové máslo, 3 tavené sýry, sterilovaná kapie, křen (nebo česnek dle chuti). POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si vytvoříme směs z pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a natřeme připravenou ..

STARÉ RECEPY | HOUSKOVÉ KNEDLÍKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Dělají se z krupičkové mouky s použitím raději jen žloutků, neboť z bílků těsto tvrdne. Mají-li být zvlášť kypré, zadělávají se sodovkou, minerálkou nebo kyselým mlékem. Hlavně se musí těsto dobře vypracovat, až hází puchýře. Čím více vzduchu do těsta vnikne, tím jsou knedlíky kypřejší. K lehkosti přispívá také houska, kterou se nemá šetřit. Na 500 g mouky se počítají 3-4 housky nakrájené a osmažené na omastku. Zaděláno na knedlíky má být aspoň hodinu před zavařením, aby těsto o ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KADEŘAVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 7 listů kadeřávku bez řapíků, 2 l vody, 1 masox, 1 lžička kari, tuk a mouka na jíšku, 250 ml mléka, 1 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit pokrájený kadeřávek a masox. Vedle na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme zlatou jíšku. Po odstavení přidáme kari a zamícháme. Vše přidáme do polévky, zjemníme mlékem. Do polévky je možno přidat opečený chléb. ..

HOVĚZÍ RŮZNÉ | PLNĚNÝ HOVĚZÍ PLÁTEK

INGREDIENCE: 4 plátky hovězího masa, 100 špeku, 80 g oleje, 100 g másla, 150 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, česnek, sójová omáčka, 2 kostky masoxu nebo vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a necháme asi 4 hodiny v chladnu odpočinout, Před tepelnou úpravou maso potřeme česnekem. Na polovinu plátku klademe plátky špeku, přehneme a okraje masa sklepeme, aby se plátek spojil. Po obou stranách zprudka opečeme, cibulku osmažíme do růžova, přidáme ..

STARÉ RECEPY | HOUBOVÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé houby se drobně pokrájejí a dají na kousek másla udusit, přidá se k nim trochu jemně sekané zelené petrželky, osolí a zaleje se vodou. Světlejší máslová jíška rozmíchá se polévkou z hub, nechá povařit a pak se přimíchají houby. Sušené houby se máčejí asi 2 hodiny ve vodě a pak použijí jako čerstvé. Voda, v níž se máčely, přidá se do omáčky. ..

STARÉ RECEPY | HRACHOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 150 g hrachu se opere a namočí přes noc do vlažné vody, aby dobře nabobtnal. Pak se přidá cibule, dle chuti i jiná kořenová zelenina a vaří se neosolený, případně se špetkou jedlé sody do měkka. Poté se prolisuje do vývaru z kostí, osolí se, zasmaží hnědou jíškou, nechá povařit, přidá se trochu pepře, se solí utřeného česneku, majoránka nebo zelená petrželka. Podává se s osmaženou houskou, chlebem nebo do měkka vařenými kroupami. Nemáte-li vývar z kostí, zlepší se, polévkovo ..

STARÉ RECEPY | SEKANÉ BEEFSTEAKY S VEJCI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: Asi ½ - ¾ kg dobrého hovězího masa a ¼ kg telecího se zbaví blan, umele se, pak umelou též 2 žemle, ve víně máčené. Přidá se 1 vejce, pepř, sůl, na másle osmažená cibulka, majoránka, vše se promíchá, udělají se asi 2 cm silné kulaté placky, obalí v mouce a na rozpáleném omastku rychle po obou stranách opekou. V kastrole se osmaží na másle jemně sekaná cibulka, opečené bifteky na to vloží, podlejí šťávou z omastku na pánvičce a polévky, a dusí asi 25 minut pod pokli ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz