INGREDIENCE: 2 kuřecí prsa nakrájená na plátky a rozklepaná, syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka, 2 zakysané smetany, prolisovaný česnek, grilovací koření (rozmícháme v misce). POSTUP PŘÍPRAVY: Do zapékací misky nebo pekáčku vrstvíme kuřecí maso, které potřeme směsí zakysané smetany, česneku a grilovacího koření, opět maso a smetana. Až nahoru naklademe hustě brambory nakrájené na kolečka, posolíme a zalijeme zbytkem smetany. Zapékáme v troubě 30-40 minut. Zkoušela jsme brambory proklád ..
INGREDIENCE: 4 středně velké brambory, 1 menší cibule, 1 rajče, 1 menší paprika, 1 kyselá okurka, 1 vejce, strouhaný sýr, provensálské koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až ..
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 1 celé vejce, 1 sklenka mléka, 50 g droždí, 4 středně velké uvařené a nastrouhané brambory, sůl. POSTUP PŘÍPRAV: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout. Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách. Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s kečupem a zeleninovou oblohou (sterilovaná řepa, rajčata atd.) ..
INGREDIENCE: 400 g strouhaného eidamu, šunka, pomazánkové máslo, 3 tavené sýry, sterilovaná kapie, křen (nebo česnek dle chuti). POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si vytvoříme směs z pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a natřeme připravenou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dělají se z krupičkové mouky s použitím raději jen žloutků, neboť z bílků těsto tvrdne. Mají-li být zvlášť kypré, zadělávají se sodovkou, minerálkou nebo kyselým mlékem. Hlavně se musí těsto dobře vypracovat, až hází puchýře. Čím více vzduchu do těsta vnikne, tím jsou knedlíky kypřejší. K lehkosti přispívá také houska, kterou se nemá šetřit. Na 500 g mouky se počítají 3-4 housky nakrájené a osmažené na omastku. Zaděláno na knedlíky má být aspoň hodinu před zavařením, aby těsto o ..
INGREDIENCE: 7 listů kadeřávku bez řapíků, 2 l vody, 1 masox, 1 lžička kari, tuk a mouka na jíšku, 250 ml mléka, 1 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit pokrájený kadeřávek a masox. Vedle na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme zlatou jíšku. Po odstavení přidáme kari a zamícháme. Vše přidáme do polévky, zjemníme mlékem. Do polévky je možno přidat opečený chléb. ..
INGREDIENCE: 4 plátky hovězího masa, 100 špeku, 80 g oleje, 100 g másla, 150 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, česnek, sójová omáčka, 2 kostky masoxu nebo vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a necháme asi 4 hodiny v chladnu odpočinout, Před tepelnou úpravou maso potřeme česnekem. Na polovinu plátku klademe plátky špeku, přehneme a okraje masa sklepeme, aby se plátek spojil. Po obou stranách zprudka opečeme, cibulku osmažíme do růžova, přidáme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé houby se drobně pokrájejí a dají na kousek másla udusit, přidá se k nim trochu jemně sekané zelené petrželky, osolí a zaleje se vodou. Světlejší máslová jíška rozmíchá se polévkou z hub, nechá povařit a pak se přimíchají houby. Sušené houby se máčejí asi 2 hodiny ve vodě a pak použijí jako čerstvé. Voda, v níž se máčely, přidá se do omáčky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 150 g hrachu se opere a namočí přes noc do vlažné vody, aby dobře nabobtnal. Pak se přidá cibule, dle chuti i jiná kořenová zelenina a vaří se neosolený, případně se špetkou jedlé sody do měkka. Poté se prolisuje do vývaru z kostí, osolí se, zasmaží hnědou jíškou, nechá povařit, přidá se trochu pepře, se solí utřeného česneku, majoránka nebo zelená petrželka. Podává se s osmaženou houskou, chlebem nebo do měkka vařenými kroupami. Nemáte-li vývar z kostí, zlepší se, polévkovo ..
POSTUP PÍPRAVY: Asi ½ - ¾ kg dobrého hovězího masa a ¼ kg telecího se zbaví blan, umele se, pak umelou též 2 žemle, ve víně máčené. Přidá se 1 vejce, pepř, sůl, na másle osmažená cibulka, majoránka, vše se promíchá, udělají se asi 2 cm silné kulaté placky, obalí v mouce a na rozpáleném omastku rychle po obou stranách opekou. V kastrole se osmaží na másle jemně sekaná cibulka, opečené bifteky na to vloží, podlejí šťávou z omastku na pánvičce a polévky, a dusí asi 25 minut pod pokli ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA