INGREDIENCE: 1600 g brambor (tolik jsem dala já), 1 mražený špenát (450g), 200 ml šlehačky, asi hrnek mléka, 2 větší cibule, olej na smažení, asi 50 g másla, 1malá rovná lžička vegety, 2 stroužky česneku, sůl podle chuti. POSTUP PŘÍPRAV: Oloupeme si asi 1600 g brambor, umyjeme, pokrájíme a osolíme. Dáme vařit prostě jako na bramborovou kaši. Na oleji si osmažíme 2 větší cibule pokrájené na kostičky, potom dáme mražený špenát, zalijeme asi 100 ml šlehačky a necháme rozmrznout. Musíme míchat a ..
INGREDIENCE: Na vývar - 750 g hovězího zadního masa, 2 větší rozpůlené cibule, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve, bobkový list, celé nové koření a celý pepř, sůl. Na rajskou - 2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak!!, dá se koupit např. v plusu, jinak dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla (nebo zlatá haná), špetka mleté skořic ..
NGREDIENCE: 750 g hovězí maso - kližka nebo přední, 500 g cibule, sádlo nebo olej, rajský protlak nebo kečup, mletá sladká paprika, majoránka, hladká mouka, 2 brambory, 6 stroužku česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť. Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, a přidáme 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Chvilku ještě osm ..
INGREDIENCE: 300g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 žloutek, 5 středně velkých vařených brambor. Na kvásek: 20g droždí a 1/2 lžičky cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše zpracujeme v těsto a necháme pěkně kynout. Vyválíme placku asi 1cm .Smažíme na oleji z obou stran. Zdobíme sýrem a kečupem ..
INGREDIENCE: 1,5 l vody, 500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), l cibule, kousek kapusty, 50 g čerstvých hřibů (nebo sušené předem na močené), 70 g másla nebo sádla, 50 g hladké mouky, sůl, 4 stroužky česneku, špetka majoránky. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou zeleninu (mrkev, celer, petržel, kousek kapusty a cibule) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20 g másla. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na s ..
INGREDIENCE: 8 bílků, sůl, pepř, 250 g strouhaného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílků ušleháme pevný sníh, osolíme a opepříme a velmi opatrně vmícháme nastrouhaný sýr. Lžící odebíráme kousky a postupně smažíme na rozpáleném oleji. Smažením nabudou. ..
INGREDIENCE: 750 g vepřové kýty, 150 g cibule, 100 g naložených okurek, 100 g sterilovaných kapií, 100 g kečupu, 3 feferonky, olej, worcester, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky vepřového masa pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme (orestujeme) skoro do měkka. Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Pak vložíme pokrájené okurky a kapie, nadrobno pokrájené feferonky, kečup, několik kapek worcesteru a krátce podusíme (do změknutí masa). ..
INGREDIENCE: 4 kuřecí stehna, nudle, ementál, oregano, trochu másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Osolená a opepřená stehna s trochou másla upečeme v troubě do zlatova. Nudle (nebo jiné těstoviny) uvaříme. Hotová stehna se pokryjí každé zvlášť vrstvou nudlí. Posypeme oreganem a bohatě strouhaným sýrem. Dáme zapéct do trouby. ..
Suroviny: 400 g zmrazeného lístkového cesta, 0,5 smotany na šľahanie, 1 vanilkový cukor, 1 stužovač tahačky. Náplň: 1 kg jabĺk, 1 citrón, 0,4 l vody, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g vanilkového pudingu, 1 lyžička škorice. Priprava: Z cesta vyvaľkáme dva obdĺžniky, prenesieme ich na plech, poprepichujeme vidličkou a upečieme. Jeden plát potrieme jablkovou náplňou a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom a ztužovačem, natrieme na plnku, prikryjeme druhým plá ..
INGREDIENCE: Česnek, olej, červená kapie, bobkový list, celý pepř, nové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, jednotlivé stroužky naskládáme do malých skleniček, proložíme je proužky papriky, kousky bobkového listu, několika zrnky pepře a nového koření a zalijeme olejem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Používáme k obložení pečeného masa, roštěnek nebo studených pokrmů. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA