Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | HOLOUBATA NA DIVOKO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Holoubata se osolí, prsíčka se protknou slaninou, a buďto se rozkrájejí na půlky nebo se nechají v celku a do každého se vloží očištěný žaludek, srdce a játra. Na kastrole se rozškvaří zbytky slaniny s kouskem másla, přidá se nakrájená kořenová zelenina a cibule, nějaký celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián, když zelenina zrůžoví, vloží se do toho holoubata, opekou, podlijí polévkou nebo vodou a dusí se do měkka. Vyndají se na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, zal ..

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÝ GULÁŠ NEBO PAPRIKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájená cibule se osmaží do zlatova na rozpálené slanině, vepřových škvarcích, vepřovém nebo husím sádle. Když cibule začne žloutnout, přidá se dle chuti sladké papriky, míchá aby, aby se též osmažila, na kostky nakrájené syrové brambory se v tomto omastku promíchají, nechají asi minutku dusit, pak zalejí vodou nebo polévkou z kostí a zeleniny, osolí a dusí se téměř do měkka. Na guláš se zasmaží hnědou jíškou nebo zátřepkou, opepří, přidá se polévková kostka nebo lžička p ..

STARÉ RECEPY | KNEDLÍČKY K ZADĚLÁVANÉMU MASU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jedna houska se nastrouhá, namočí v mléce a vymačká. Utře se 30 g másla se špetkou soli, přidá k tomu ta houska, 1 žloutek a 1 celé vejce, dobře se to promíchá, přidá sekaná zelená petrželka a tolik strouhané housky, aby se dali tvořit knedlíčky. Těsto se nechá odpočinout. Uvaří se jeden knedlíček na zkoušku, je-li řídký, přidá se housky, je-li tuhý, rozředí se těsto trochou mléka, knedlíčky se uvaří ve slané vodě a přidají do omáčky. 2. Utře se 50 g másla, 3 vejce, 3 lžíce m ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ ZÁVIN Z LÍSTKOVÉHO TĚSTA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 240 g měkkého umělého tuku se zpracuje rychle se 140 g mouky v bochánek a dá do studena asi na hodinu. Mezitím se udělá vláčné těsto na vále ze 160 g mouky, 1 žloutku, kvásku z 10 g kvasnic, dle potřeby studeného mléka a špetky soli. Dobře se vypracuje a nechá pod hrnkem na vále, aby neoschlo. Pak se vyválí a těsta čtverec asi na malíček silný, bochánek máslový na menší čtverec položí doprostřed těsta, jehož okraje se přes menší čtverec přeloží. Rozválí, přeloží na třikrát, nech ..

SEKANÁ | SEKANÁ Z CUKETY II

INGREDIENCE: 1 celá cuketa, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 3 vejce, 200 g na kostičky nakrájené uzeniny (např. jemný kabanos), 1 hrnek hl. mouky smíchané s 1 práškem do pečiva, 1/3 hrnku oleje, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 utřené stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka a zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu oloupeme, rozkrojíme a zbavíme středu se semínky. Do velké mísy ji nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a těsto vlijeme na pekáč s pečícím papírem. Upečeme dozlatova. ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | SLOVENSKÁ KAPUSTNICA

INGREDIENCE: 1 kg kyslej kapusty, údené bravčové a kuracie kosti, 50 g sušených hríbov, 1 klobása, bobkový list, smotana,čierne korenie POSTUP PŘÍPRAVY: Z kostí urobíme vývar. Precedíme ho a pridáme kyslú kapustu spolu s hríbmi, klobásou a bobkovým listom a varíme asi hodinu. Po dovarení kapustnicu ochutíme lyžicou kyslej smotany, soľou a mletým čiernym korením. ..

SEKANÁ | KVĚTÁKOVÉ KARBANÁTKY S MASEM

INGREDIENCE: 500 g karfiolu, soľ, 40 g masla, 3 vajcia, mleté čierne korenie, 60 g strúhanky, 30 g hladkej múky, 80 g masti. POSTUP PŘÍPRAVY: Karfiol uvaríme v slanej vode a nadrobno posekáme. Maslo vymiešame so soľou a dvome vajcami, pridáme karfiol, korenie, strúhanku a zľahka premiešame. Zmes sa nesmie rozpadávať. Potom formujeme menšie harbonátky, ktoré obalíme v múke, vajci a strúhanke a z oboch strán vyprážame na rozpálenej masti do zlatista. Podávame so zemiakovou kašou. ..

SEKANÁ | BROKOLICOVÉ KARBANÁTKY

INGREDIENCE: 500 g brokolice. 250 g plísňového sýra, 2 vejce, strouhanka na obalování a olej na smažení. INGREDIENCE: Uvařenou brokolici rozmačkáme a promícháme s nastrouhaným sýrem a vejci. Aby vynikla chuť, nesolíme a nepepříme. Směs se nechá chvilku odstát a poté z ní tvarují karbanátky. Obalí se ve strouhance a smaží na rozpáleném oleji. ..

BRAMBORY | ZÁLESÁCKÉ BRAMBORY

INGREDIENCE: 5 velkých brambor, 300 g šunky, 300 g tvrdého sýra, 1 malá konzerva hrášku, 1 cibule, česnek, olej, pálivá červená paprika, sůl, kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Do brambor vydlabeme díry. A do nich vložíme šunku, sýr, hrášek, cibuli a česnek. Potřeme olejem, posypeme kmínem a obalíme v pálivé červené paprice. Dáme péct do předehřáté trouby. ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KAPUSTNICA

INGREDIENCE: 1 sklenice kysaného zelí, 2 klobásy, 150 g sušených hříbků, 1 polévková kostka na zlepšení chuti, 1 sladkou smetanu, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké papriky, 1 citrón, špetku soli, špetku pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce dáme vařit zelí i se zelnou vodou. Přidáme nakrájenou klobásu a předem namočené a vyprané hříbky. Vše spolu povaříme asi půl hodiny. Když je zelí měkké, přidáme polévkovou kostku a zahustíme smetanou, do které jsme zamíchali hladkou mouku. Spolu vše povaříme ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz