Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÝ JAZYK NA SMETANĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jazyk se uvaří se zeleninou, oloupe, rozkrojí na půl, nebo je-li větší, na silnější plátky. Na kastrole se rozpálí máslo, nakrájený jazyk se na něm po obou stranách opeče, zapráší moukou, zaleje polévkou, v níž se vařily a nechají dovařit. Poté se k nim přileje kyselé smetany a přidá špetka papriky. K tomu se hodí knedlíky nebo chléb. Může se připravit v poledne a večer ohřát. ..

STARÉ RECEPY | VANILKOVÝ KRÉM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do 250 ml mléka se dá s kouskem vanilky na plotnu. Když začne vařit, odstaví se mírný oheň, aby zvolna vařilo. Zatím se rozkvedlají ve 250 ml studeného mléka 3 žloutky, asi 4 lžíce cukru, 1 lžíce pšeničné mouky nebo bramborové mouky a vlije se to do vřícího mléka. Za stálého míchání se nechá na plotně zahoustnout. Před samým podáním n stůl se vmíchá špetka soli. Levnější: 1 žloutek se rozkvedlá ve 2 lžících mléka se 2 lžícemi cukru, lžičkou bramborové mouky a vleje se do 250 ml ..

STARÉ RECEPY | HANÁCKÉ NUDLE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Silnější vyválená placka z nudlového těsta se svine a jako závin nakrájí se širší nudle, které vypadají jako závitky. Zavaří s do osoleného vařícího mléka, jehož se nedá mnoho, ocedí se a dávají do vymaštěné mísy ve vrstvách s perníkem a cukrovou skořicí. Polijí se rozpáleným máslem, nemusí se však mnoho mastit, neboť jsou nasáklé mlékem. ..

STARÉ RECEPY | JATERNICOVÁ SEKANÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: Asi 500 g vepřového masa z krku nebo podbřišku, tedy tučného, se uvaří a pak ne příliš jemně useká. Přidá se 150 g syrových umletých vepřových jater, asi 3 máčené, vymačkané žemle, dle chuti pepře, nového koření, majoránky, 3 stroužky utřeného česneku, několik lžic polévky z vepřového masa, osolí se to a může se přidat i lžička sypké pšeničné mouky. V kastrole vymazaném sádlem se sekanina upeče. Má chuť domácích jaternic a podává se s kyselým zelím a brambory. ..

STARÉ RECEPY | NÁDIVKY DO BUCHET A KOLÁČŮ (Recepty z třicátých let minulého století)

POVIDLOVÁ POSTUP PŘÍPRAVY: Do povidel se přidá dl potřeby cukru, citronová kůra, lžička rumu, a teplou vodou se rozředí. MAKOVÁ POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 120 g máku se umele, vsype do ¼ l mléka, osladí se cukrem a lžící medu, přidá se citronová kůra, něco strouhaného perníku, dle chuti též trochu skořice a 1 tlučený hřebíček. Mák se povaří na plotně, při čemž se míchá, aby se nepřipálil, nebo se upeče pod poklicí v troubě. Mali být zvláště jemný, vyndá se na mísu a dřevěnou paličkou utře. Může s ..

STARÉ RECEPY | LEPŠÍ BUCHTY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 80 g másla, 2 žloutky, 70 g cukru, něco citronové kůry se utře v míse. K tomu se přidá 500 g polohrubé mouky, 20 g zkynutých kvasnic, sůl a dle potřeby přilije se vlažného mléka. Udělá se nepříliš tuhé těsto, které se hodně propracuje, až je hladké a přikryté ubrouskem nechá na teplém místě zkynout. Asi za 1 ½ hodiny, když těsto zkynulo, vybírají se lžící na vál malé buchtičky a plní mezitím připravenou nádivkou. Zabalené buchtičky se kladou na máslem vymazaný pekáč, na str ..

STARÉ RECEPY | HANÁCKÉ „BOCHTE“ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, 40 g kvasnic, trochu soli a 800 g polohrubé mouky se zadělá tuhé těsto, jež se dobře vypracuje a nechá vykynout. Zatím se umíchá 140 g á se 6 žloutky a 40 g cukru, vše se vmíchá do vykynutého těsta, přidá se tolik mouky, aby těsto bylo správné tuhé, vypracuje se a nechá opět vykynout. Poté se tvoří buchtičky, plní mákem, tvarohem, povidly a jinými nádivkami, sbalí se, dávají do máslem vymazaného pekáče a nechají opět kynout. Vykynuté se pekou a mezi pečením se ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | VÁNOČNÍ KYSELICA (z Jižní Moravy)

INGREDIENCE: 2 litrový hrníček fazolí, 2 větší mrkve, 2 kořenově petrželky, 3 cibule, 4 stroučky česneku a kousek celerového kořene, sterilované nebo Bečkově zeli, hřiby (čerstvé, nebo sušené) množství podle libosti, 6 vajíček (3 uvařená natvrdo a 3 čerstvá), 1/2 litru smetany nebo šlehačky, hrubou mouku na zahuštěni, hladkou na zásmažku, asi hrníček mléka, trochu soli a trochu vegety, 3 bobkové listy, 4 kuličky nove koření, 4 kuličky pepře celého, na dochuceni trochu octu. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve ..

DRŮBEŽ KACHNA | KACHNA PO ŠUMAVSKU

INGREDIENCE: 1 kachna, 200g šunky, 500g žampiónů nebo jiných hub, 800g nakládaných cibulek, 2 dl bílého vína, sůl. mletý pepř, 30g hladké mouky, 1/2 litru vývaru, kmín, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme, dáme na pekáč, podlijeme vodou a upečeme doměkka. Měkkou kachnu vyjmeme, z výpečku sebereme trochu tuku, dáme na něj cibulky, nakrájené žampióny, podusíme, osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a podusíme. Nakonec přidáme sekanou petrželku, šunku nakrájenou na ..

BRAMBORY | PEČENÉ BRAMBORY SE ZELENINOU

INGREDIENCE: 500g drobných brambor, 4 špekáčky, 4 cibule, po 1 červené a žluté paprice, 3 lžíce másla, 1 lžíce ml. sl. papriky, sůl, pepř, špetka chilli, snítka tymiánu. POSSTUP PŘÍPRAVY: Brambory i se slupkou důkladně omyjeme a osušíme. Špekáčky nakrájíme na plátky asi 3 cm silné. Cibule oloupeme rozčtvrtíme je. Rozpůlíme papriky a odstraníme semínka. Lusky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Ve velké pánvi s vysokým okrajem rozpustíme máslo. Nasypeme na ně brambory a asi 5 minut je smažíme. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz