Recepty na xkuchtik.cz

SALÁTY | ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S ÚDENINOU

INGREDIENCE: 300 g zemiakov, 6 lyžíc majonézy, 1 malá cibuľa, 1 väčšia mrkva, 1 kúsok zeleru (1/4), 2 sladkokyslé uhorky, ocot, soľ, korenie, 2 natvrdo uvarené varia, 2 sladké jablká, 150 g uvareného údeného mäsa alebo šunky. POSTUP PŘÍPRAVY: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme ich a necháme vychladnúť. Studené zemiaky nakrájame na kocky a dáme do misy. Mrkvu a zeler uvaríme domäkka, nakrájame na kocky a pridáme k zemiakom. Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Do misy pridáme na ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | PARADAJKOVÁ POLIEVKA S KLOBÁSOU

INGREDIENCE: 300 g údeniny (klobása, párky), 1 väčšia konzerva paradajkového pretlaku, 1 menšia konzerva bielej fazule, 2 cibule, strúčik cesnaku, 3 lyžice oleja, soľ, čierne mleté korenie. POSTUP PŘÍPRAVY: Údeninu nakrájame na menšie rezance alebo kolieska. Očistenú cibuľu a cesnak nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme fazuľu, pretlak a rozriedime vodou. Vložíme nakrájanú údeninu. Varíme, kým nie je fazuľa takmer rozvarená. Dochutíme soľou a korením. ..

VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI | VEPŘOVÁ JÁTRA NA KEČUPU

INGREDIENCE: Játra, asi 6 stroužků česneku, 2 lžíce worcesterů, 3 lžíce jemného kečupu, sůl, pepř POSTUP PŘÍPRAVY: Špalíčky jater opepřím a zprudka orestuji, vyndám, na pánev hodím plátky česneku, orestuji (ale jen chvilinku, aby nezhnědl a nezhořkl), pak tam přidám worcester s kečupem a po promíchání vrátím dodělat játra, osolím. Příloha: hranolky, rýže. ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘE PO ŠPANĚLSKU

INGREDIENCE: 1 kuře, 1 dl Rama Culinesse, 1 stroužek česneku, 100 g nakrájené cibule, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, worcester, 1 lžíce octa, 100 ml kečupu, 100 ml vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté a naporcované kuře vložíme do pekáče a během pečení potíráme kořenovou omáčkou a prolisovaným česnekem. Kořenovou omáčku vyrobíme tak, že cibuli, sůl, ocet, cukr, worcester, pepř, kečup a vodu smícháme a 15 minut povaříme. ..

BRAMBORY | ZAPEČENÉ BRAMBORY SE SMETANOU A ČESNEKEM

INGREDIENCE: 1 kg brambor, 5 stroužků česneku, 2 balení Rama Cremefine na vaření, 200 g kuřecího nebo vepřového masa, 4 lžičky Rama Classic, 5 dl tvrdého sýra (dle vaši chuti a výběru) hovězí bujón Knorr. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve nakrájíme nadrobno maso (dle vašeho výběru) a orestujeme na pánvi a zatím necháme stranou. Syrové brambory nakrájíme na kolečka a poklademe na pekáč. Na brambory dáme sádlo nebo máslo a posolíme, dáme další vrstvu brambor a posypeme Sypkým Hovězím bujónem Knorr (opatr ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | MAKOVÁ BÁBOVKA II

INGREDIENCE: 3 žloutky, 250 g cukr písek, 1 sklenička oleje (250 ml), 1 sklenička vody, ze 3 bílků sníh, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 miska mletého máku asi 320 g i více. POSTUP PŘÍPRAVY: 3 žloutky utřeme s 250 g cukru písek do pěny. Přidáváme po částech olej a vodu současně s mletým mákem a polohrubou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Naposledy vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků a nalijeme do vymazané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. ..

RYBY KAPR | KAPR NA PAPRICE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle nebo sádle se zapění drobně nakrájená cibule, do toho se vloží nasolené kousky kapra, opekou po obou stranách, pak podlejí hovězí polévkou nebo uvařenou z hlavy a zbytků ryby a dusí do měkka. Maso se vyndá, šťáva zaleje kyselou smetanou, rozkvedlanou se lžící mouky a přidá se dle chuti sladké papriky, opražené na kousku másla, omáčka se povaří a buď to vleje na maso, nebo se kousky vloží do omáčky a nechá se až do podávání pod poklicí teple. ..

STARÉ RECEPY | ZAPEČENÁ KLOBÁSA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g polohrubé mouky, 140 g másla, kvásek z 20 g kvasnic, trochu soli a vlažného mléka se zadělá na tuhé těsto a dá kynout. Mezitím se připraví 140 g másla, a když těsto dobře nakynulo, vypracuje se s máslem jako máslové těsto. Vždy se na prst tence rozválí, přeloží natřikrát, nechá asi 5 minut odpočinout, zase rozválí, přeloží a to se opakuje šestkrát. Poté se rozválí na prst tence, uvařená domácí moravská klobása do něj zavine, dá na pech, pomaže bílkem a rychle upeče. ..

VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI | MOZEČEK S VEJCI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Mozeček vepřový nebo telecí se omyje, odblaní a useká. Na másle se dá zežloutnut cibulka, mozeček na to vloží, přidá trochu kmínu, osolí a občas promíchá, až vysmáhne. Poté se přidá dle libosti vajec, chvilku ještě míchá,  jak kdo má rád husté, a nese hned na stůl. ..

STARÉ RECEPY | VÝROBA RUMU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Ve 2 l vody se rozvaří 1 kg cukru, ještě do teplého zamíchá s 6 lžic páleného cukru a nechá vychladnout. Poté se přilije 2 litry jemného lihu, 40 g rumové tresti, 40 g rumového aroma, 20 g vanilkové a 20 g ananasové a fialkové tresti, dobře se vše zamíchá, láhve se tím naplní, zazátkuje a zapečetí. II. do ¾ l vody se dá kousek vanilky, 200 g cukru a nechá hodně povařit. Poté se dá vychladnout, načež se přidá 1 l čistého lihu, 3 lžíce páleného cukru, 2 lžíce rumové tresti ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz