INGREDIENCE: Brambory, jablka, mouka, mouč. cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a přidáme zbytek syrových. Rozmačkáme, nastrouháme nebo rozemeleme na masovém strojku. Zaprášíme trochou mouky, aby se to spojilo. Přidáme na kousky nakrájená a oloupaná jablka )zhruba jedno větší jablko na jednu normální porci brambor). Vymastíme plech a nalijeme na něj vzniklou hmotu. Pečeme v troubě, dokud nejsou kraje a nerovnosti na povrchu hnědé, jakmile je hotovo, posypeme mou ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, l mrkev, 1/3 menšího celeru, 150 g strouhaného sýra, 200 g šunky nebo salámu, 50 g slaniny, 4 vejce, l cibule, 2 paprikové lusky, l sklenička oliv, olej, sůl, na ochucení kečup, česnek utřený se solí, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené studené brambory oloupeme a nakrájíme na nudličky. Smícháme je se strouhaným sýrem, vařenou a pokrájenou mrkví, celerem a spojíme vejci. Osolíme a z hmoty tvoříme placičky, které opékáme dozlatova po obou stranách na horkém oleji. Na upeče ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 80 g másla, 40 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušeného libečku, špetka tymiánu, špetka majoránky, hovězí vývar, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Půl dávky másla usmažíme s moukou v hladkou jíšku, zředíme ji vývarem a dohladka povaříme. Okořeníme, osolíme a přidáme plátky uvařených oloupaných brambor. Prohřejeme a zjemníme zbytkem másla. Porce na talířích zdobíme zbytkem libečku. ..
INGREDIENCE: 600g očištěných syrových brambor, 100g hladké mouky, 100g sekaných škvarků, 1 dl mléka, 2 vejce, třený česnek, sůl, mletý pepř, majoránka, sádlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme na jemném struhadle vodu vymačkáme a slijeme. Přidáme mléko, mouku,, třeny česnek, vejce a koření. Promícháme. Podle potřeby upravíme hustotu těsta mlékem a přimícháme hrubě sekané škvarky. Bramborák pečeme na sádle na pánvi po obou stranách. Nejchutnější je bramborák ihned po upečení do křupava. Dop ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 100 g sádla, 1 konzerva sterilovaného leča, 1 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriku, 6 stroužků česneku, 1 lžička kmínu, 2 lžičky sekané petrželové natě, šálek vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli jemně pokrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme papriku, krátce osmažíme a do tohoto základu vložíme na kostky nakrájené oloupané brambory a podusíme s trochou vývaru téměř doměkka. Přidáme lečo z konzervy, dolijeme vývar, ochutíme česnekem, kmínem a solí a dodusíme. K maďarským bra ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 100 g hl. mouky, 100 g hrubé mouky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na drobné kousky, vložíme je do horké osolené vody a uvaříme do poloměkka. Poté vodu slijeme do hrnku. Brambory trochu rozšťoucháme a obrácenou vařečkou do nich uděláme několik otvorů až ke dnu hrnce. Zasypeme hladkou s hrubou moukou a zalijeme polovinou slité vody tak, aby se mouka spařila. Přikryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni si 15 minut propařit. Teprve potom brambory zc ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 1 vejce, 1 žloutek, 50 g polohrubé mouky, 50 g strouhané housky, 1 lžička másla, 50 g strouhaného sýra, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme a ještě horké prolisujeme. Osolíme je, přidáme ostatní přísady, vypracujeme těsto a rozválíme na plát. Tvořítkem vykrájíme placičky a v horkém tuku je prudce po obou stranách osmažíme. Podáváme jako přílohu k dušené zelenině ..
INGREDIENCE: 8 středně velkých brambor ve slupce, 1 šalotka nebo cibule, 4 lžíce margarínu, 150g ang. slaniny, 300g eidamu, sůl, pepř, Vegeta, 5 stroužků česneku, papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory důkladně očistíme kartáčkem na zeleninu. Podélně rozkrojíme. Rovnou částí brambory klademe na plech, který je pokryt papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 – 25 min. Upečené brambory opatrně vydlabeme. Hmotu dáme do misky a přidáme k ní nadrobno nasekanou šalotku, margarín, sůl, ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 200 g moravské klobásy, 2 vejce, sůl, pepř, lžička sladké mleté papriky, kečup, 4 lžíce oleje, 150 g strouhaného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka trochu opečeme na horkém oleji. Moravskou klobásu nakrájíme na plátky a vložíme na opečené brambory. Osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci a v troubě chvíli zapečeme. Potom posypeme sladkou ml. paprikou, opepříme a pokapeme kečupem. Pokrm můžeme připravit i na pánvi, potom zap ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 40 g krupice, 140 g hrubé mouky, l vejce, sůl, 300 g párků, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené vychlazené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, krupici, sůl, vejce a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vale vyválíme placku a rozkrájíme na obdélníky podle počtu nožiček párků. Do každého obdélníku zabalíme l nožičku párku a opečeme v rozpáleném oleji. Podáváme s kysaným zelím. ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA