INGREDIENCE: 1 l vody, 3 menši brambory, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 1 menší kapusty, 100 g čerstvých nebo sterilovaných fazolových lusků, asi 200 g pečené husy nebo kachny, 2 lžíce husího nebo kachního sádla, petrželová nať, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí vody dáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, sůl, špetku pepře a třený česnek. Povaříme, přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou kapustu, na dílky pokrájené fazolky a uvaříme doměkka. Zbytky pečené husy nebo kachny vyko ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, kostka droždí (42 g), 3 lžíce cukru, 1/4 l mléka, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 100 g tuku, vejce na potření.Maková nádivka: 200 g máku, 1/4 l mléka, 1/2 lžičky skořice, l lžíce medu, 3 lžíce cukru, na zahuštěný strouhaný perník nebo rozmačkané piškoty. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí a na teplém místě necháme vykynout. Do mísy prošijeme mouku, přidáme sůl, žloutky a kvásek. Promícháme a přidáme změklý tuk. Vyprac ..
INGREDIENCE: 4 větší jablka, 100 g rozinek, l cibule, l lžíce kečupu l lžička moučkového cukru, 1/4 lžičky mletého zázvoru nebo 1/2 hlízky čerstvého,pokrájeného na tenké plátky nebo nudličky, 5 utlučených hřebíčků, 1/2 lžičky pálivé papriky nebo 1-3 papričky čili, šťáva ze 2 citrónu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka sloupneme, nakrájíme na plátky (jádřince vyhodíme), vsypeme do kastrole a podlijeme trochou vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k jablkům. Rozinky propláchneme horkou vodou, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kroupy se dají do slané vody, přidá se k nim 20 g másla a vaří se zvolna na kraji plotny, až jsou hodně šlemovité. Poté se prolisují, přidá se dle potřeby nemastné hovězí polévky a ke konci zakvedlá se polévka žloutky. ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, hladká mouky, 5 brambor, 1 vejce, 4 lžíce hl. mouky, sůl, špetka pepře a špetka drceného kmínu, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přebytečnou vodu slijeme, přidáme vejce, mouku, sůl, pepř a kmín a vymícháme hustší těsto. Kotlety naklepeme, osolíme, obalíme v mouce a namočíme do bramborového těstíčka. Kotlety vkládáme do rozpáleného oleje, ale pečeme při mírnějším teple, aby se maso dobře propeklo. Dozlatova usmažené kotl ..
INGREDIENCE: 600 g vepřového masa, 1,5 kg kyselého zelí, lžíce rajského protlaku, 1 cibule, 2 rajčata, 150 g sádla, kmín, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné vepřové maso nakrájíme na menší kostky, osolíme, opepříme a necháme v chladnu rozležet. Drobně pokrájenou cibuli osmahneme v rozpáleném sádle, přidáme k ní pokrájené a propláchnuté zelí a společné dusíme. Nepodléváme. Když zelí změkne, vložíme k němu do kastrole kostky vepřového masa, které jsme předem asi 20 minut podusili. Promích ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, špetka cukru, asi 1/2 l mléka, 5 syrových brambor, l dl oleje, l vejce, česnek podle chuti, majoránka, drcený kmín, sůl, tuk na vymazání plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka, zlehka v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme, smícháme s kváskem a moukou, přidáme olej, zbylé vlažné mléko ..
INGREDIENCE: 1 ½ kg brambor, 1 paprika červená a žlutá, 4 malé cibule, 2 lžíce sádla, 1 rajče, 5 stroužků česneku, lžíce sladké papriky a lžička pálivé, lžíce rajčatového protlaku, lžička celého kmínu, lžička soli, ½ lžičky ml. pepře, 4 klobásky. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme cibuli na kostičky a opečeme na horkém sádle dozlatova. Papriky nakrájíme na kroužky nebo malé kousky, osmahneme cibuli. Snížíme teplotu a přidáme sladkou a pálivou paprikou, chvilku orestujeme a zal ..
INGREDIENCE: 2 pomeranče, 100 g mandlí, 5 vajec, 100 g poloh. mouky, l lžička prášku do pečiva, 120 g pískového cukru. Krém: 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 dl mléka, l lžíce pudinku, l žloutek. Poleva: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce horkého mléka, l lžíce pomerančové šťávy POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky a cukr ušleháme dohusta, přidáme 4 lžíce horké vody, do husté pěny vmícháme jemně mleté mandle a mouku s práškem. Nakonec vmícháme hustý sníh z bílků. Upečeme v dortové formě. Po vychladn ..
INGREDIENCE: 300 g předního hovězího masa, 1 1 l vody, sůl, pepř, 1 cibule, 1 balíčku zmrazené zeleninové směsi, petrželová a celerová nať. Nočky: 1 lžíce másla, 2 vejce, sůl, 100 g krupice. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, při dáme nakrájenou cibuli a vaříme v tlakovém hrnci hodinu. Pak maso vyjmeme, vývar vlijeme do hrnce, přidáme zeleninu a vodu a vaříme asi 10 minut. Než se maso uvaří, připravíme si nočky. Změklé máslo s vejci rozmícháme, osolíme a vsypem ..
			B
			
		BRAMBORY
		
		
			D
			
		DOBRÁ RADA
		
		
		DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
		
		
		DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
		
		
		DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
		
		
		DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
		
		
		DRŮBEŽ
		
		
		DRŮBEŽ DROBY
		
		
		DRŮBEŽ HUSA
		
		
		DRŮBEŽ KACHNA
		
		
		DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
		
		
		DRŮBEŽ KUŘE
		
		
		DRŮBEŽ SLEPICE
		
		
			G
			
		GULÁŠ
		
		
		GULÁŠ HOVĚZÍ
		
		
		GULÁŠ RŮZNÝ
		
		
		GULÁŠ SKOPOVÝ
		
		
		GULÁŠ VEPŘOVÝ
		
		
		GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
		
		
			H
			
		HOUBY
		
		
		HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
		
		
		HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
		
		
		HOVĚZÍ RŮZNÉ
		
		
		HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
		
		
		HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
		
		
			J
			
		JITRNICE JELITA A PREJT
		
		
			K
			
		KNEDLÍKY
		
		
		KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
		
		
		KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
		
		
		KNEDLÍKY KYNUTÉ
		
		
		KNEDLÍKY OVOCNÉ
		
		
		KNEDLÍKY RŮZNÉ
		
		
		KOŘENÍ
		
		
		KRÁLÍK
		
		
			L
			
		LÉČIVÉ ROSTLINY
		
		
		LUŠTĚNINY
		
		
			M
			
		MASO HOVĚZÍ
		
		
		MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		MASO TELECÍ
		
		
		MASO UZENÉ
		
		
		MASO VEPŘOVÉ
		
		
		MOUČNÍKY
		
		
		MOUČNÍKY DORTY
		
		
		MOUČNÍKY KYNUTÉ
		
		
		MOUČNÍKY SLANÉ
		
		
		MOUČNÍKY TŘENÉ
		
		
		MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
		
		
			N
			
		NÁPOJE
		
		
		NÁPOJE KOKTEJLY
		
		
		NÁPOJE LIKÉRY
		
		
		NÁPOJE POHÁRY
		
		
		NÁPOJE ŠŤÁVY
		
		
			O
			
		OD BABIČKY
		
		
		OMÁČKY
		
		
		OVOCE
		
		
			P
			
		POLÉVKA DRŮBEŽÍ
		
		
		POLÉVKA HOUBOVÁ
		
		
		POLÉVKA HOVĚZÍ
		
		
		POLÉVKA RŮZNÁ
		
		
		POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
		
		
		POLÉVKA ZELENINOVÁ
		
		
		POLÉVKY
		
		
		POMAZÁNKY
		
		
		PŘEDKRMY
		
		
		PŘÍLOHY
		
		
			R
			
		RECEPTY
		
		
		RYBY
		
		
		RYBY CANDÁT
		
		
		RYBY FILÉ
		
		
		RYBY KAPR
		
		
		RYBY LOSOS EXOTICKÉ
		
		
		RYBY MAKRELA
		
		
		RYBY PSTRUH
		
		
		RYBY RŮZNÉ
		
		
		RYBY ŠTIKÁ
		
		
		RYBY TRESKA
		
		
		RYBY ÚHOŘ
		
		
		RÝŽE
		
		
			S
			
		SALÁTY
		
		
		SEKANÁ
		
		
		SÓJA
		
		
		SPECIALITY
		
		
		SPECIALITY DRŮBEŽ
		
		
		SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
		
		
		SPECIALITY RŮZNÉ
		
		
		SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
		
		
		SPECIALITY VEPŘOVÉ
		
		
		SPECIALITY VNITŘNOSTI
		
		
		SPECIALITY ZELENINA
		
		
		SPECIALITY ZVĚŘINA
		
		
		STARÉ RECEPY
		
		
		SÝRY
		
		
			T
			
		TĚSTOVINY
		
		
			V
			
		VEPŘOVÉ RŮZNÉ
		
		
		VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
		
		
		VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
		
		
		VEPŘOVÉ ŽEBRO
		
		
		VNITŘNOSTI
		
		
			Z
			
		ZABIJAČKA  ASPIKY A HUSPENINY
		
		
		ZABIJAČKA DOMÁCÍ
		
		
		ZABIJAČKA GULÁŠ
		
		
		ZABIJAČKA MASO
		
		
		ZABIJAČKA OMÁČKA
		
		
		ZABIJAČKA PAŠTIKY
		
		
		ZABIJAČKA POLÉVKA
		
		
		ZABIJAČKA PŘÍLOHY
		
		
		ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
		
		
		ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
		
		
		ZABIJAČKA UZENÉ
		
		
		ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
		
		
		ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
		
		
		ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
		
		
		ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
		
		
		ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
		
		
		ZELENINA
		
		
		ZVĚŘINA