Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | OBYČEJNÉ BUCHTY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 kg polohrubé mouky se vezme 1 žloutek, 2 lžíce másla, sádla nebo jiného tuku, 3 lžíce cukru, kvásek z 30 g kvasnic, trochu soli a dle potřeby vlažného mléka. Těsto se vypracuje, dá kynout, lžící pak vyhazují na vál male kousky, dává se na ně nádivka, zabalují se buchty, kladou do vymazaného pekáče ne těsně k sobě, dají na teplé místo kynout, pak mastí po povrchu i v mezerách, aby se neslepily, a v dobře vytopené troubě pekou. ..

POLÉVKA RŮZNÁ | PIVNÍ POLÉVKA

INGREDIENCE: 1 1 l světlého piva 12 °, 2 dl smetany, 30 g másla, 5 žloutků, 1 lžička cukru, 1 lžička skořice, sůl, pepř, 2 plátky chleba, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Svaříme 1,2 1 piva s máslem, cukrem, skořicí a ochutíme solí a pepřem. Mezitím na pánvi osmahneme na kostičky nakrájený jemný chléb. Žloutky rozšleháme se smetanou a do vzniklé směsi vmícháme zbytek piva. Svařené pivo odstavíme z ohně, zašleháme do něj smetanu s vejci a ihned podáváme s osmahnutým chlebem. ..

VEPŘOVÉ BŮČEK | BŮČEK S HOUBOVOU NÁDIVKOU

INGREDIENCE: 750 bůčku, 3 žemle, trochu mléka, strouhaný muškátový oříšek, 200g uzeného kuřecího masa, 1 vejce, hrst sušených hub, 1 cibule, šálek vývaru, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné maso nakrojíme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Vzniklou kapsu naplníme nádivkou: Drobně pokrájenou cibulku podusíme na lžičce másla a vychladlou vmícháme do rozmačkaných žemlí, namočených v mléce. Přidáme kostičky uzeného kuřecího masa, pokrájené, předem namočené houby a strouhaný muškátový oříšek. Směs ..

HOVĚZÍ ROŠTĚNKY | LYONSKÁ ROŠTĚNKA

INGREDIENCE: 500g roštěnce, 80g sádla, 600g vařených brambor, 250g cibule, sůl, pepř, kmín, petrželka, hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z očištěného roštěnce nakrájíme plátky, naklepeme je, na okraji nařízneme, osolíme, opepříme a prudce opečeme. Brambory nakrájíme na plátky. Poloviční dávku cibule nakrájíme na kolečka a mírně podusíme na poloviční dávce sádla, přidáme nakrájené brambory, kmín, sůl a dozlatova osmažíme. Na tento podklad položíme opečené roštěnky. Na tuk od roštěnek přidáme na nud ..

BRAMBORY | BRAMBORÁKY

INGREDIENCE: 800 g brambor, 4 lžíce mléka, 200 g hladké mouky, 4 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, 2 lžičky majoránky, pepř, rostlinný olej na smažení, listy hlávkového salátu a petrželky na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu slijeme. Česnek oloupeme a nastrouháme, prolisujeme nebo nakrájíme na tenké lupínky. Mléko ohřejeme a horké přilijeme k nastrouhaným bramborám. Potom přidáme hladkou mouku, vejce, česnek a zamícháme. Směs osolíme, op ..

JITRNICE JELITA A PREJT | JITRNICE SELSKÉ – HRUBOSEKANÉ

INGREDIENCE: 1 kg vepřové hlavy, 200g vepřových jater, 100g vepřového bůčku, 150g vepřových plic, 5 rohlíků, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, třený česnek, cibule, tenká střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěnou hlavu a maso valíme v osolené vodě s cibulí (můžeme přidat i kořenovou zeleninu) do měkka. Maso vyjmeme z vývaru, z hlavy obereme a vše dobře nasekáme. Syrová vepřová játra semeleme. Rohlíky namočíme v prochladlém vývaru a dobře rozmačkáme, přidáme k játrům a vymícháme. Pak ..

Dárky ze skla | JITRNICE SELSKÉ – HRUBOSEKANÉ

INGREDIENCE: 1 kg vepřové hlavy, 200g vepřových jater, 100g vepřového bůčku, 150g vepřových plic, 5 rohlíků, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, třený česnek, cibule, tenká střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěnou hlavu a maso valíme v osolené vodě s cibulí (můžeme přidat i kořenovou zeleninu) do měkka. Maso vyjmeme z vývaru, z hlavy obereme a vše dobře nasekáme. Syrová vepřová játra semeleme. Rohlíky namočíme v prochladlém vývaru a dobře rozmačkáme, přidáme k játrům a vymícháme. Pak ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY 2

INGREDIENCE: 600g vařených brambor ve slupce, 80g hrubé mouky, 60g krupice, 1 syrové vejce, 1 čajová lžička soli, 2 rovné polévkové lžíce soli POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme den předem, nebo alespoň šest hodin před vlastní přípravou. Jak vlastně brambory vaříme? Nejdříve zemáky pořádně omyjeme ve studené vodě a pak je, v našem případě ve slupce, vložíme na 20 minut do vroucí osolené vody. Solíme jednou rovnou polévkovou lžící soli. Po uvaření vodu slijeme a necháme brambory ve slupce na chla ..

ZABIJAČKA PAŠTIKY | ANGLICKÁ PAŠTIKA

INGREDIENCE: 600g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 800g vepřové plece, 100g hladké mouky, 60g sušeného mléka, 10 vajec, sůl, mletý pepř, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček a vepřovou plec nakrájíme na kousky, prosolíme a necháme 24 hodin odležet. Pak maso jemně umeleme, přidáme koření, sůl, 4 vejce, hladkou mouku, dobře vyšleháme s postupným přidáváním rozpuštěného sušeného mléka a ochutíme. Vyšlehanou paštiku plníme do olejem vymazané formy tak, že naplníme asi polovinu formy, pak po ..

ZABIJAČKA PAŠTIKY | ANGLICKÁ PAŠTIKA

INGREDIENCE: 600g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 800g vepřové plece, 100g hladké mouky, 60g sušeného mléka, 10 vajec, sůl, mletý pepř, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček a vepřovou plec nakrájíme na kousky, prosolíme a necháme 24 hodin odležet. Pak maso jemně umeleme, přidáme koření, sůl, 4 vejce, hladkou mouku, dobře vyšleháme s postupným přidáváním rozpuštěného sušeného mléka a ochutíme. Vyšlehanou paštiku plníme do olejem vymazané formy tak, že naplníme asi polovinu formy, pak po ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz