POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 kg polohrubé mouky se vezme 1 žloutek, 2 lžíce másla, sádla nebo jiného tuku, 3 lžíce cukru, kvásek z 30 g kvasnic, trochu soli a dle potřeby vlažného mléka. Těsto se vypracuje, dá kynout, lžící pak vyhazují na vál male kousky, dává se na ně nádivka, zabalují se buchty, kladou do vymazaného pekáče ne těsně k sobě, dají na teplé místo kynout, pak mastí po povrchu i v mezerách, aby se neslepily, a v dobře vytopené troubě pekou. ..
INGREDIENCE: 1 1 l světlého piva 12 °, 2 dl smetany, 30 g másla, 5 žloutků, 1 lžička cukru, 1 lžička skořice, sůl, pepř, 2 plátky chleba, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Svaříme 1,2 1 piva s máslem, cukrem, skořicí a ochutíme solí a pepřem. Mezitím na pánvi osmahneme na kostičky nakrájený jemný chléb. Žloutky rozšleháme se smetanou a do vzniklé směsi vmícháme zbytek piva. Svařené pivo odstavíme z ohně, zašleháme do něj smetanu s vejci a ihned podáváme s osmahnutým chlebem. ..
INGREDIENCE: 750 bůčku, 3 žemle, trochu mléka, strouhaný muškátový oříšek, 200g uzeného kuřecího masa, 1 vejce, hrst sušených hub, 1 cibule, šálek vývaru, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné maso nakrojíme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Vzniklou kapsu naplníme nádivkou: Drobně pokrájenou cibulku podusíme na lžičce másla a vychladlou vmícháme do rozmačkaných žemlí, namočených v mléce. Přidáme kostičky uzeného kuřecího masa, pokrájené, předem namočené houby a strouhaný muškátový oříšek. Směs ..
INGREDIENCE: 500g roštěnce, 80g sádla, 600g vařených brambor, 250g cibule, sůl, pepř, kmín, petrželka, hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z očištěného roštěnce nakrájíme plátky, naklepeme je, na okraji nařízneme, osolíme, opepříme a prudce opečeme. Brambory nakrájíme na plátky. Poloviční dávku cibule nakrájíme na kolečka a mírně podusíme na poloviční dávce sádla, přidáme nakrájené brambory, kmín, sůl a dozlatova osmažíme. Na tento podklad položíme opečené roštěnky. Na tuk od roštěnek přidáme na nud ..
INGREDIENCE: 800 g brambor, 4 lžíce mléka, 200 g hladké mouky, 4 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, 2 lžičky majoránky, pepř, rostlinný olej na smažení, listy hlávkového salátu a petrželky na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu slijeme. Česnek oloupeme a nastrouháme, prolisujeme nebo nakrájíme na tenké lupínky. Mléko ohřejeme a horké přilijeme k nastrouhaným bramborám. Potom přidáme hladkou mouku, vejce, česnek a zamícháme. Směs osolíme, op ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřové hlavy, 200g vepřových jater, 100g vepřového bůčku, 150g vepřových plic, 5 rohlíků, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, třený česnek, cibule, tenká střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěnou hlavu a maso valíme v osolené vodě s cibulí (můžeme přidat i kořenovou zeleninu) do měkka. Maso vyjmeme z vývaru, z hlavy obereme a vše dobře nasekáme. Syrová vepřová játra semeleme. Rohlíky namočíme v prochladlém vývaru a dobře rozmačkáme, přidáme k játrům a vymícháme. Pak ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřové hlavy, 200g vepřových jater, 100g vepřového bůčku, 150g vepřových plic, 5 rohlíků, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, třený česnek, cibule, tenká střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěnou hlavu a maso valíme v osolené vodě s cibulí (můžeme přidat i kořenovou zeleninu) do měkka. Maso vyjmeme z vývaru, z hlavy obereme a vše dobře nasekáme. Syrová vepřová játra semeleme. Rohlíky namočíme v prochladlém vývaru a dobře rozmačkáme, přidáme k játrům a vymícháme. Pak ..
INGREDIENCE: 600g vařených brambor ve slupce, 80g hrubé mouky, 60g krupice, 1 syrové vejce, 1 čajová lžička soli, 2 rovné polévkové lžíce soli POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme den předem, nebo alespoň šest hodin před vlastní přípravou. Jak vlastně brambory vaříme? Nejdříve zemáky pořádně omyjeme ve studené vodě a pak je, v našem případě ve slupce, vložíme na 20 minut do vroucí osolené vody. Solíme jednou rovnou polévkovou lžící soli. Po uvaření vodu slijeme a necháme brambory ve slupce na chla ..
INGREDIENCE: 600g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 800g vepřové plece, 100g hladké mouky, 60g sušeného mléka, 10 vajec, sůl, mletý pepř, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček a vepřovou plec nakrájíme na kousky, prosolíme a necháme 24 hodin odležet. Pak maso jemně umeleme, přidáme koření, sůl, 4 vejce, hladkou mouku, dobře vyšleháme s postupným přidáváním rozpuštěného sušeného mléka a ochutíme. Vyšlehanou paštiku plníme do olejem vymazané formy tak, že naplníme asi polovinu formy, pak po ..
INGREDIENCE: 600g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 800g vepřové plece, 100g hladké mouky, 60g sušeného mléka, 10 vajec, sůl, mletý pepř, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček a vepřovou plec nakrájíme na kousky, prosolíme a necháme 24 hodin odležet. Pak maso jemně umeleme, přidáme koření, sůl, 4 vejce, hladkou mouku, dobře vyšleháme s postupným přidáváním rozpuštěného sušeného mléka a ochutíme. Vyšlehanou paštiku plníme do olejem vymazané formy tak, že naplníme asi polovinu formy, pak po ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA