Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | RAJSKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

OSTUP PŘÍPRAVY: 6 velkých rajčat se dusí na osmažené cibulce, pak se zalejí polévkou z kostí a zeleniny, není-li při ruce, osmaží se všecka polévková zelenina s rajčaty, podle potřeby osolí a nechá povařit. Procezená zasmaží se tmavší jíškou a zavaří do ní hrubé nudle, rýže, na kousky rozlámané makarony nebo ovesné vločky. Též se může podávat s osmaženou houskou nebo chlebem. Také strouhanka, opražená na kastrolku v troubě, je vhodným závarem. Dle chuti může se přikyselit cit ..

MOUČNÍKY DORTY | NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT

INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 250 g másla, 1/2 l mlék l a 1/4 pudinkového prášku, 100 g cukru a 50 g cukru do pudinku, 2 žloutky, 2 balíčky dětských piškotů, čerstvé nebo zavařené ovoce, šlehačka. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, po lžících přidáváme tvaroh a z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařený a vychlazený pudink. Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme krémem, poklademe ovocem (jahody, rozvařená jablka, kompotované meruňky, pokrájené broskve, ..

VEPŘOVÉ BŮČEK | PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK

INGREDIENCE: 1 kg libového vepřového bůčku, 2 lžičky česnekové pasty, 1 lžička kmínu, sběračka horké vody na podlití. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček omyjeme, osušíme, potřeme česnekovou pastou nebo česnekem utřeným se solí, posypeme drceným kmínem, vložíme do pekáče, podlijeme trochou horké vody a vložíme do předehřáté trouby. Pokud má bůček na povrchu silnější vrstvu sádla, nakrájíme ho podélně i napříč, až se utvoří kostičky Tak se sádlo lépe vyškvaří. Pečeme zprvu při silném žáru, později ..

HOUBY | KRUPNÍK (Staročeské papu)

INGREDIENCE: 350 g trhaných krupek, 200 g vepřového bůčku, 30 g sušených hub, sul, kmín, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, sádlo na pekáček. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyprané houby předem na několik hodin namočíme potom osolíme, podusíme, ocedíme a rozsekáme nadrobno. Krupky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Bůček nakrájíme na kostky, posypeme kmínem, vyškvaříme, vedle masa osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, ocezené krupky, česnek utřený se solí, pepř a rozemnu ..

POLÉVKA RŮZNÁ | DRŠŤKOVÁ POLÉVKA II

INGREDIENCE: 1 1 1 vody, 500 g drštěk, 100 g zeleniny, 80 g tuku (z toho 50 g na jíšku), 50 g mouky, 100 g uzeného masa, sůl, pepř, paprika, majoránka, česnek, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drštky vypereme v několika vodách, vymneme je v soli a znovu ve studené vodě vypereme. Pak je půl hodiny vaříme, vodu slijeme a dršťky dáme do hrnce se studenou osolenou vodou. Vaříme je dvě až tři hodiny, až změknou. Polévku scedíme, zahustíme zlatavou jíškou a přidáme zeleninu osmaženou na zbylém tuku Nako ..

RYBY FILÉ | RYBÍ PAPRIKÁŠ

INGREDIENCE: Potřebujeme: 800 g rybího filé, 2 dl smetany, lžíci hladké mouky, cibuli, lžíci mleté sladké papriky, 2 lžíce másla, pepř, sul, citrónovou štávu. POSTUP PŘÍPRAVY: Filé pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a dáme asi na hodinu odležet do chladna. Zatím jemně nakrájíme cibuli, zpěníme na másle, přimícháme papriku a krátce zamícháme. Mírně podléváme a dusíme na malém plameni. Na tento základ vložíme rybu a po 10 minutách zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali mouku. Rybu dodusíme na ..

STARÉ RECEPY | PEČENÝ SÝR (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý tvaroh se nakrájí na tenké krajíčky, dá do kamenného hrnce, osolí, okmínuje a nechá přikrytý plátýnkem v teple uležet. Občas se promíchá, aby se stejnoměrně uležel. Po několika dnech se k němu přidá husté, kyselé smetany, promíchá se to, aby větší kusy se rozdrobily, ale v kaši takto vzniklé musí být dost kousků sýra. Kamenný pekáč se vymaže máslem, vysype housku, kaše se do něj vlije a v troubě zvolna peče, až je na povrchu pěkná červená kůrka. Může se ..

SEKANÁ | BŮČKOVÉ KULIČKY

INGREDIENCE: 250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka, 2 střední vařené studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory, 1 vej­ce, 2 lžičky zázvoru, 2 lžič­ky mletého kmínu, 2 lžičky vegety, špetka soli, malá špetička kypřícího prášku do pečiva, asi 0,5-1 dl vody (kolik si maso vezme), tuk na smažení, 2 až 4 rozmačkané střední strouž­ky česneku, 1 špetička su­chých rozdrcených chilli papriček. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mletého masa vmícháme po částech studen ..

GULÁŠ RŮZNÝ | BRAMBOROVÝ GULÁŠ IV

INGREDIENCE: 600 g oloupaných brambor, 2 cibule, olej, mletá sladká i pálivá paprika, drcený kmín,sůl, 2 lžíce hladké mouky, několik hub, 100 g klobásy, 2 lžíce rajčatového protlaku, česnek, 1 lžička sypké polévkové kořenící směsi, 1 zelená paprika, mletý pepř, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájené cibule zpěníme na oleji, vmícháme mletou papriku a kmín, po zpěnění zalijeme trochou vody a uvedeme ji do varu. Přidáme brambory nakrájené na kostky, sůla du ..

STARÉ RECEPY | OBYČEJNÉ BUCHTY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 kg polohrubé mouky se vezme 1 žloutek, 2 lžíce másla, sádla nebo jiného tuku, 3 lžíce cukru, kvásek z 30 g kvasnic, trochu soli a dle potřeby vlažného mléka. Těsto se vypracuje, dá kynout, lžící pak vyhazují na vál male kousky, dává se na ně nádivka, zabalují se buchty, kladou do vymazaného pekáče ne těsně k sobě, dají na teplé místo kynout, pak mastí po povrchu i v mezerách, aby se neslepily, a v dobře vytopené troubě pekou. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz