1.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
Vymackejte 1 citron do 1 lzice olivoveho oleje a zapamatujete si to do konce sveho zivota
Prirodni medicina ziskava v posledni dobe stale vice na popularite. Je to hlavne proto, ze za pomerne malo penez umoznuje lecit mnohe nemoci, ale bez negativnich vedlejsich ucinku leku. V dnesnim clan .....
2.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
Piti jablecneho octu pred spanim na dobro zmeni vas zivot
Jablecny ocet ma obrovske mnozstvi ruznych pouziti.
Pridava se do kolacu, okurek, ci salatu. No po zredeni s vodou ho muzeme pouzivat i primo na piti.
Konzumace uz i male davky jablecneho octa pred .....
3.
STARE RECEPY
|
SLEPIC PRO MALOU RODINU (Recept z tricatych let minuleho stoleti)
POSTUP PRIPRAVY: Aspon 2-3 dny odlezela slepice se uvari do polomekka ve slane vode se zeleninou. Pote se rozpuli, jedna polovina se protahne slaninou a pece zvolna na omastku s cibulkou za podle .....
4.
POLEVKA DRUBEZI
|
POLEVKA Z DRUBKU
INGREDIENCE: 1 balicek zmrazenych drubezich drubku, 1 mrkev, 1 petrzel, 1 brambor, 2 lzice masla, 2 lzice mouky, sul, nekolik zampionu, 1 zloutek, 1 mala cibulka, petrzelka, 1,5 l vody.
POSTUP PRIPRA .....
5.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
15 (cheatov) tipov pre vase telo
1.) Ak vas skriabe v hrdle, poskriabte si ucho. Stimulovanie nervov v uchu vytvara reflex a pohyb svalstva v hrdle. Tato reakcia odstrani pocit svrbenia.
2.) Nepocujete niekoho na party alebo v telef .....
6.
POLEVKA DRUBEZI
|
DRUBKOVA POLEVKA S KVETAKEM
INGREDIENCE: 1 kg drubezich drubku (srdicka, zaludky, kridla), 1 maly kvetak, 2 lzice masla, 2 lzice hl. mouky, spetka muskatoveho kvetu, 1 1 l vyvaru z masoxu, 50 g nudli.
POSTUP PRIPRAVY: Do vyvaru .....
7.
DOBRA RADA
|
Cibetkova kava nebo-li Kopi Luwak
Tato kava je jiste plna prekvapeni a jeji vznik, puvod i cena, je vskutku zajimava.
Proc se ji rika „cibetkova kava“?
Co to je vlastne cibetka?
Odkud tato kava pochazi?
Jak se pest .....
8.
DRUBEZ HUSA
|
ANGLICKA HUSA
POSTUP PRIPRAVY: Srdce, zaludek a jatra z husy rozsekame, pridame 3 zemle namocene v mlece a dobre vymackame a vse umeleme ve strojku. V mise utreme do peny 40g masla, pridame 40g strouhanky, do toho .....
9.
STARE RECEPY
|
HOLOUBATA NA DIVOKO (Recept z tricatych let minuleho stoleti)
POSTUP PRIPRAVY: 1. Holoubata se osoli, prsicka se protknou slaninou, a budto se rozkrajeji na pulky nebo se nechaji v celku a do kazdeho se vlozi ocisteny zaludek, srdce a jatra. Na kastrole se rozsk .....
10.
STARE RECEPY
|
HOVEZI DRSTKY (Recepty z tricatych let minuleho stoleti)
Drstky poskytuji chutne a syte jidlo, museji vsak byti z mladeho zvirete. Nejlepe je cepec a take se nejlepe cisti. Zalezi velmi na dobrem ocisteni pred varenim. Nejdrive se drstky posypou soli a tmav .....
11.
DRUBEZ KROCAN KRUTA
|
DUSENA KRUTI STEHNA
INGREDIENCE: 1 zadek kruty, l kruti jatra, vareny zaludek a srdce, 150 g korenove zeleniny, 50 g cibule, 2 jablka, 100 g rajcat, 50 g zampionu, 100 g slaniny, 100 g masla, 60 g hladke mouky, bobkovy l .....
12.
ZABIJACKA TLACENKY A GALATINY
|
DOMACI TLACENKA III
INGREDIENCE: 2 kg vareneho liboveho masa (z plece, krkovice, kolen), 2 kg vareneho tucneho masa (z hlavy, laloku), veprove nozicky, 500 g veproveho srdce a jazyka, 500 g varene kuze (ziskane pri staho .....
13.
ZABIJACKA TLACENKY A GALATINY
|
DOMACI TLACENKA III
INGREDIENCE: 2 kg vareneho liboveho masa (z plece, krkovice, kolen), 2 kg vareneho tucneho masa (z hlavy, laloku), veprove nozicky, 500 g veproveho srdce a jazyka, 500 g varene kuze (ziskane pri staho .....
14.
MOUCNIKY SLANE
|
CELOZRNNY PSENICNY CHLEB S KMINEM
INGREDIENCE: Kvasek: 100ml vlazne vody, 20g drozdi, 1 lzicka medu, 1 lzice celozrnne psenicne mouky. Testo: 400ml vlazne vody, 700g celozrnne psenicne mouky, 1-2 lzicky drceneho kminu, 3 zrna fenyklu, .....
15.
ZVERINA KACHNA HUSA SLUKA
|
SLUKA PALENA RUMEM (FLAMBOVANA)
INGREDIENCE: 1 sluka, sul, pepr, 5 cl rumu, 150g slaniny (k obaleni, do kasoviny), 5 g kurecich jater, 30g masla, strouhanka, muskatovy orisek, bily chleb.
POSTUP PRIPRAVY: Ocistena odlezela sluka s .....
16.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
CO S NASLEDKY NEMIRNOSTI V JIDLE A PITI
A jak pomoci telu? Potize zpusobene tezko stravitelnym jidlem pomuze odstranit male mnozstvi nejlepe horkeho alkoholu (pomaha rozpustit a nasledne stravit tuky a podporuje produkci zaludecni stavy). P .....
17.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
MED JAKO VSELEK.
Pri rekonvalescenci - po ruznych nemocech se doporucujeme davat med do mleka.Pri zanetech - hornich cest dychacich, proti infekci je nejlepsi horke mleko s medem nebo teply caje s medem a citronem.Zal .....
18.
DRUBEZ DROBY
|
HUSI SRDICKA A ZALUDKY NA SLANINE.
INGREDIENCE: 2 husi zaludky, 2 srdce, 50g cibule, 50g slaniny, nekolik celych pepru, 30g hl. mouky, 10g soli, 50g husiho sadla, petrzelka.POSTUP PRIPRAVY: Ocistene husi zaludky a srdce nakrajime na pl .....
19.
POLEVKA DRUBEZI
|
STAROCESKA KALDOUNOVA POLEVKA.
INGREDIENCE: 1000g husich drubku se zaludkem a srdcem, 150g masla, 150g korenove zeleniny, 50g cibule, cely pepr, 120g hladke mouky, muskatovy orisek, sul, 1/4 l sladke smetany, 3 zloutky, zelena petr .....
20.
GULAS RUZNY
|
GULAS Z DRUBEZICH VNITRNOSTI.
INGREDIENCE: 500 g mrazenych zaludku, srdicek a jater, 1 velka cibule sladka paprika, sul, pepr, 2 lzice sadla, kurka tvrdeho chlebe, majoranka, cesnek, 1/2 kostky masoxu.POSTUP PRIPRAVY: Rozmrazene z .....
21.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
CTYRIKRAT PRO ZDRAVI S USLECHTILOU MAJORANKOU.
NAVOD NA OLEJ: 30g susene nate nalozime do ½ l kvalitniho oleje a ponechame 14 dni stat za obcasneho promichani. Pote slijme a prefiltrujeme. Timto olejem si mazeme udy, zada a pri bolestech hlav .....
22.
DRUBEZ KROCAN KRUTA
|
KRUTA S NADIVKOU.
POSTUP PRIPRAVY: Postup pri peceni stejny jako v predchazejicim predpise. Krutu pred pecenim vsak naplnime nadivkou, a to bud do kuze nad prsicky, nebo do brisni dutiny. Kuzi sesijeme niti nebo zajist .....
23.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
SEMENA A ORECHY NA LECBU NEDUHU.
Jednou denne rozzvykat lzici koproveho semene znamena ucinne predchazet ischemicke chorobe srdecni. Jednou denne spolknout na spicku noze rozdrcene semeno ostropestrce marianskeho znamena cistit si ja .....
24.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
ZDRAVI Z KUCHYNE
Kopr: Zastupuje sul. Doporucuje se pri spatnem traveni, skytavce a nespavosti. Podporuje tvorbu mleka u kojicich matek. Tymian: Ma antibakterialni ucinky. Pomaha pri traveni, proti kasli a nachlazeni. .....
25.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
DOBRE RADY LECITELKY.
Choroby zaludecni: a) Proti nadymani korenime vsemi druhy maty – peprna, kaderavka, polejka, rolni, vodni. Maty zmirnuji vznik plynu a podporuji traveni. b) Proti prekyseleni a tvorbe zaludecnich vred .....
26.
DOBRA RADA ZDRAVI
|
VLIV ZELENINY NA ZDRAVI.
Celer: Ma priznivy vliv na nasi nervovou soustavou. Take je doporucovan a ma priznive pusobit proti revmatismu. Fazole obycejne: Pri lecbe i prevenci cukrovky. Obsahuje tez mineralni latky jako K, S, .....
27.
DRUBEZ KACHNA
|
NADIVANA KACHNA.
INGREDIENCE: 1 kachna,500g tucneho veproveho masa, maso obrane z uvarenych drubku, kachni jatra, vareny zaludek a srdce, 3 zemle, 1/8 l smetany, 2 vejce, 30 g soli, 2 g celeho pepre, 2 g noveho koreni .....
28.
DOBRA RADA KUCHYNE
|
RADA NAD ZLATO!!
UTIKA TI MLEKO: Pri svarovani se mleko nesrazi, kdyz do nej pridas kostku cukru nebo nadobu pred varenim vyplachnes vodou. Mleko pri dosazeni bodu varu nevzkypi,potres-li okraj hrnce peclive tukem.Aby .....
29.
DRUBEZ HUSA
|
NADIVANA HUSA NA RECKY ZPUSOB.
INGREDIENCE: 1 ocistena vykuchana husa, 600 g jedlych kastanu, 200 g hoveziho masa,200 g veproveho masa, 200 g teleciho masa, 100 g loupanych mandli 100 g cibule, 150g sadla, husi jatra, husi zaludek, .....
30.
POLEVKA DRUBEZI
|
TAVUK CORBASI - SLEPICI POLEVKA (Turecko).
INGREDIENCE: 1 slepice, 1, 1 l vody, 50g ryze, 2 vejce, 1 citron, podle chuti sul, zelena petrzelka.
POSTUP PRIPRAVY: Ocistenou slepici vypereme, rozpulime a dame varit. Pridame i dobre oprane vnitrn .....
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA