1. STARE RECEPY | ZAVARENE MERUNKY A BROSKVE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Zrale, ale tvrde a nepomackane ovoce se otre cistou, suchou uterkou, rozpuli a pecky vyndaji, narovna do sklenic, zalije huste svarenym roztokem cukru: 600 g cukru na 1 l vody, skleni .....
2. NAPOJE STAVY | MALINOVA STAVA. INGREDIENCE: 5 kg malin, 5 kg cukru. POSTUP PRIPRAVY: Ciste maliny promichame s trochou cukru (na 1 kg malin asi 200 g cukru) a v otevrene nadobe nechame do druheho dne proslazovat. Obcas prom .....
3. SPECIALITY DRUBEZ | HUSI PRSA A STEHNA PO STAROCESKU INGREDIENCE: Husi prsa a stehna, 6 strouzku cesneku, sul, ml. zazvor, husi sadlo, 1 cibule, nekolik kulicek pepre a noveho koreni. POSTUP PRIPRAVY: Ocistene porce husy proklinkujeme oloupany .....
4. POMAZANKY | VAJICKOVA POMAZANKA SE ZELENINOU INGREDIENCE: 3 lzice zmrazene zeleniny do polevky, 3 vejce varena natvrdo, 3 lzice pomazankoveho masla (nebo jineho rostlinneho masla), l vetsi rajce, l kysela okurka, sul. POSTUP PRIPRAVY: Zmrazenou .....
5. HOVEZI PREDNI ZADNI | HOVEZI NAMORNICKE RIZKY INGREDIENCE: 500 g zadniho hoveziho masa, sul, 100 g slaniny, 4 cibule, 1 mrkev, 1 petrzel, kousek celeru, 1 lzicka kulicek pepre, 3 kulicky noveho koreni, 125 ml kysane smetany. POSTUP PRIPRAVY: Z h .....
6. OMACKY | MAJONEZA ZE SOJOVE MOUKY INGREDIENCE: 20 g jemne sojove mouky, 50 g vody, 150 g oleje, sul, ocet. POSTUP PRIPRAVY: Sojovou mouku smichame s horkou vodou a za staleho michani uvarime hustou kasi. Po vychladnuti do ni prikapav .....
7. STARE RECEPY | ZELNE ZAVITKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Z hlavky zeli se vyberou pekne listy a spari se horkou vodou. Cerstve nebo macene susene houby se usekaji a odusi na omastku s cibulkou. Pridaji se do toho bud dusene kroupy .....
8. ZELENINA | BROKOLICE JAKO MOZECEK INGREDIENCE: l kg brokolice, 2 lzice masla, l vetsi cibule, 5 vajec, sul, pepr, petrzelka. POSTUP PRIPRAVY: Brokolici ocistime a namocime do slane vody. V kastrole rozehrejeme maslo a nadrobno nakr .....
9. ZELENINA | CIBULE DUSENA NA SMETANE INGREDIENCE: 500 g cibule, 60 g masla, 250 g hladke mouky, maly brambor, 4 lzice smetany, petrzelka, sul. POSTUP PRIPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrajime na tenke platky. Na masle je pozvolna dozlatova .....
10. HOVEZI PREDNI ZADNI | HOVEZI MASO DUSENE NA ZELENINE INGREDIENCE: 600 g zadniho hoveziho masa, 300 g korenove zeleniny, 100 g slaniny, 2 cibule, sadlo, sul, hladka mouka. POSTUP PRIPRAVY: Hovezi maso protahneme slaninou a dusime na osmahnute pokrajene .....
11. ZAVAROVANI OVOCE | KIWI KOMPOT INGREDIENCE: 20 nerozmeklych plodu kiwi, 400 g cukru, 1/2 l prirodniho jablecneho mostu, l chemicky neosetreny citron, 15 hrebicku, 30 kulicek cerneho pepre, bily rum. POSTUP PRIPRAVY: Kiwi oloupem .....
12. GULAS VEPROVY | SEGEDINSKY GULAS IV INGREDIENCE: 400 g veproveho raminka, plecka nebo libovejsiho bucku, 40 g sadla, 80 g cibule, 4 lzicky sladke papriky, necela lzicka kminu, lzicka soli, 400 g kyseleho zeli, 1/4 l .....
13. SEKANA | SEKANA PECENE PLNENA VEJCI INGREDIENCE: 100 g slaniny, 1 vetsi cibule, 700-800 g mleteho hoveziho masa, sul, 4 vejce, mlety pepr, majoranka, 75 g sadla, 8 lzic kecupu. POSTUP PRIPRAVY: Na drobne kosticky nakrajene a rozskvaren .....
14. ZAVAROVANI OVOCE | RYBIZOVY KOMPOT INGREDIENCE: l ks cerveneho rybizu, l chemicky neosetreny citron, 500 g zelirovaciho cukru, 1/4 lzicky mlete skorice, spetka mleteho zazvoru, spetka mleteho hrebicku, odlivka konaku nebo ovocne pale .....
15. PRILOHY | HANACKY KREN (Recepty z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Uvarene moucne brambory se oloupaji, protlaci sitem, smichaji se strouhanym krenem, osoli, okyseli octem a zredi polevkou nebo horkou vodou s polevkovym korenim tak, aby bramborovy .....
16. POLEVKA RUZNA | SYROVA CHLEBOVA POLEVKA INGREDIENCE: 4 krajice starsiho chleba, 1 balicek platkoveho syra nebo 8 tenkych platku syra, 1 velka cibule, 1 lzice tuku, 1 1 l vody, 1 kostka masoxu, 1 lzicky kminu, sul. POSTUP PRIPRAVY: V hrnc .....
17. MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | DOMACI NUTELLA (pro 2 male sklenice) INGREDIENCE: 100 g liskovych orisku, 2 vrchovate polevkove lzice mleka, 120-130 ml slazeneho mleka Salka, 100 g tmave cokolady, 50 g mlecne cokolady. POSTUP PRIPRAVY: Usporadame orisky v jedne vrst .....
18. OD BABICKY | VEPROVY BUCEK NADIVANY (Od Babicky) INGREDIENCE: 500 g veproveho bucku, 3 rohliky, 1 vejce, 30 g margarinu, muskatovy kvet, mlety pepr, sul, kmin, petrzelova nat, mleko, hl. mouka. POSTUP PRIPRAVY: Bucek opereme ve vlazne vode. Ostry .....
19. OD BABICKY | MORAVSKY VRABEC (Od Babicky) INGREDIENCE: Veprovy bucek, plec bez kosti nebo orez. POSTUP PRIPRAVY: Maso oplachneme ve vlazne vode a nakrajime na stejne kousky. Dame maso na pekac, osolime, okminujeme, pridame nahrubo nakraje .....
20. SEKANA | KARBANATKY PO ORIENTALSKU INGREDIENCE: 50 g hoveziho a 50 g veproveho masa, sul, pepr, 1 vejce, 10 g cibule , sladka paprika, 10 g rajcatoveho protlaku, 10 g oleje, 10 g cibule, 3 g hladke mouky, 40 g korenove zeleniny (mrkev .....
21. VEPROVE BUCEK | VELIKONOCNI HUSARSKA ROLADA INGREDIENCE: 1 kg veproveho bucku, 250 g hoveziho masa, 200 g kysaneho zeli, 2 cibule, kmin, ml. pepr, ml. paprika, 4 strouzky cesneku, hl. mouka, sul. POSTUP PRIPRAVY: Bucek oplachneme, zbavime ko .....
22. OD BABICKY | VEPROVA PECENE NA SMETNE (Od Babicky) INGREDIENCE: 800 g veproveho masa 50 g masla 2 lzice oleje 200 g korenove zeleniny (mrkev, celer, petrzel) 2 cibule, citronova stava a kura 2 dl bileho vina 2 lzice hl. mouky, koreni (5 celych .....
23. GULAS HOVEZI | BRAMBOROVY GULAS V INGREDIENCE: 200 g hoveziho masa, 50 g sadla, 3 cibule, spetka kminu a pepre, 1 l zeleninoveho vyvaru, 2 palive papricky, lzicka sl. Papriky, 300 g brambor, 2 rajcata. POSTUP PRIPRAVY: Omyte .....
24. RYBY KAPR | MARINOVANY KAPR INGREDIENCE: 500 gramu kapra, olej, 150 gramu cibule, pepr, 50 gramu kysane smetany, 100 gramu karotky, 100 gramu petrzele a celeru, 100 gramu sterilovaneho hrasku,cukr, sul, citrón .....
25. ZAVAROVANI POVIDLA DZEM | BORUVKOVA MARMELADA INGREDIENCE: l kg boruvek, l dl vody, 500 g piskoveho cukru, 1/2 lzicky kyseliny citronove, l balicek Pektogelu. POSTUP PRIPRAVY: Boruvky vsypeme do sirsiho kastrole, podlijeme vodou a za obcasneho .....
26. POLEVKA ZELENINOVA | MILANSKA POLEVKA. INGREDIENCE: 1 cibule, 40 g oleje, polovina mensi kapusty, 40 g tvrdeho syra, 40 g ryze, 10 g susenych hub, 1 lzice rajcatoveho protlaku, paprika, pepr, su1. POSTUP PRIPRAVY: Nakrajenou cibuli zpe .....
27. POLEVKA ZELENINOVA | RYCHLA SPNELSKA POLEVKA INGREDIENCE: 1 stredni cibule, 1 velke rajce, 2 lzice oleje, 2 strouzky cesneku, 60 sunky nebo sunkoveho salamu, 60 ryze, 1 dl bileho vina, 1 vejce, bobkovy list, petrzel, 1 citronu, sul, masovy vyvar .....
28. BRAMBORY | VELIKONOCNI ZELNAKY INGREDIENCE: 700g brambor, 400g hlavkoveho zeli (nebo kysaneho), ml. pepr, sul, olej na smazeni, 1 vejce, 120g hl.mouky. POSTUP PRIPRAVY: Brambory nastrouhame najemno. Nechame je chvili odstat, tekuti .....
29. DRUBEZ KACHNA | KAHCNA PECENA S NADIVKOU INGREDIENCE: 1 kachna, 400g mleteho veproveho bucku, 2 vejce. 2 zemle, 40g masla, asi 1 dl mleka, 1 strouzek cesneku, mlety pepr, sul, petrzelka. POSTUP PRIPRAVY: Zemle nakrajime na tenke platky, zvl .....
30. STARE RECEPY | MORAVSKE ZELI (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Hlavka zeli se ocisti, zbavi kostalu, pokraji se na nudlicky, natlaci do hrnku a polije horkou vodou, prida trochu kminu, soli a cukru, trocha octa a dle libosti na listky pokrajen .....
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA