1.
STARE RECEPY
|
ZAVARENE MERUNKY A BROSKVE (Recept z tricatych let minuleho stoleti)
POSTUP PRIPRAVY: Zrale, ale tvrde a nepomackane ovoce se otre cistou, suchou uterkou, rozpuli a pecky vyndaji, narovna do sklenic, zalije huste svarenym roztokem cukru: 600 g cukru na 1 l vody, skleni .....
2.
NAPOJE STAVY
|
MALINOVA STAVA.
INGREDIENCE: 5 kg malin, 5 kg cukru.
POSTUP PRIPRAVY: Ciste maliny promichame s trochou cukru (na 1 kg malin asi 200 g cukru) a v otevrene nadobe nechame do druheho dne proslazovat. Obcas prom .....
3.
SPECIALITY DRUBEZ
|
HUSI PRSA A STEHNA PO STAROCESKU
INGREDIENCE: Husi prsa a stehna, 6 strouzku cesneku, sul, ml. zazvor, husi sadlo, 1 cibule, nekolik kulicek pepre a noveho koreni.
POSTUP PRIPRAVY: Ocistene porce husy proklinkujeme oloupany .....
4.
POMAZANKY
|
VAJICKOVA POMAZANKA SE ZELENINOU
INGREDIENCE: 3 lzice zmrazene zeleniny do polevky, 3 vejce varena natvrdo, 3 lzice pomazankoveho masla (nebo jineho rostlinneho masla), l vetsi rajce, l kysela okurka, sul.
POSTUP PRIPRAVY: Zmrazenou .....
5.
HOVEZI PREDNI ZADNI
|
HOVEZI NAMORNICKE RIZKY
INGREDIENCE: 500 g zadniho hoveziho masa, sul, 100 g slaniny, 4 cibule, 1 mrkev, 1 petrzel, kousek celeru, 1 lzicka kulicek pepre, 3 kulicky noveho koreni, 125 ml kysane smetany.
POSTUP PRIPRAVY: Z h .....
6.
OMACKY
|
MAJONEZA ZE SOJOVE MOUKY
INGREDIENCE: 20 g jemne sojove mouky, 50 g vody, 150 g oleje, sul, ocet.
POSTUP PRIPRAVY: Sojovou mouku smichame s horkou vodou a za staleho michani uvarime hustou kasi. Po vychladnuti do ni prikapav .....
7.
STARE RECEPY
|
ZELNE ZAVITKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti)
POSTUP PRIPRAVY: Z hlavky zeli se vyberou pekne listy a spari se horkou vodou. Cerstve nebo macene susene houby se usekaji a odusi na omastku s cibulkou. Pridaji se do toho bud dusene kroupy .....
8.
ZELENINA
|
BROKOLICE JAKO MOZECEK
INGREDIENCE: l kg brokolice, 2 lzice masla, l vetsi cibule, 5 vajec, sul, pepr, petrzelka.
POSTUP PRIPRAVY: Brokolici ocistime a namocime do slane vody. V kastrole rozehrejeme maslo
a nadrobno nakr .....
9.
ZELENINA
|
CIBULE DUSENA NA SMETANE
INGREDIENCE: 500 g cibule, 60 g masla, 250 g hladke mouky, maly brambor, 4 lzice smetany, petrzelka, sul.
POSTUP PRIPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrajime na tenke platky. Na masle je pozvolna dozlatova .....
10.
HOVEZI PREDNI ZADNI
|
HOVEZI MASO DUSENE NA ZELENINE
INGREDIENCE: 600 g zadniho hoveziho masa, 300 g korenove zeleniny, 100 g slaniny, 2 cibule, sadlo, sul, hladka mouka.
POSTUP PRIPRAVY: Hovezi maso protahneme slaninou a dusime na osmahnute pokrajene .....
11.
ZAVAROVANI OVOCE
|
KIWI KOMPOT
INGREDIENCE: 20 nerozmeklych plodu kiwi, 400 g cukru, 1/2 l prirodniho jablecneho mostu,
l chemicky neosetreny citron, 15 hrebicku, 30 kulicek cerneho pepre, bily rum.
POSTUP PRIPRAVY: Kiwi oloupem .....
12.
GULAS VEPROVY
|
SEGEDINSKY GULAS IV
INGREDIENCE: 400 g veproveho raminka, plecka nebo libovejsiho bucku, 40 g sadla, 80 g cibule, 4 lzicky sladke papriky, necela lzicka kminu, lzicka soli, 400 g kyseleho zeli, 1/4 l .....
13.
SEKANA
|
SEKANA PECENE PLNENA VEJCI
INGREDIENCE: 100 g slaniny, 1 vetsi cibule, 700-800 g mleteho hoveziho masa, sul, 4 vejce, mlety pepr, majoranka, 75 g sadla, 8 lzic kecupu.
POSTUP PRIPRAVY: Na drobne kosticky nakrajene a rozskvaren .....
14.
ZAVAROVANI OVOCE
|
RYBIZOVY KOMPOT
INGREDIENCE: l ks cerveneho rybizu, l chemicky neosetreny citron, 500 g zelirovaciho cukru,
1/4 lzicky mlete skorice, spetka mleteho zazvoru, spetka mleteho hrebicku, odlivka konaku nebo ovocne pale .....
15.
PRILOHY
|
HANACKY KREN (Recepty z tricatych let minuleho stoleti)
POSTUP PRIPRAVY: Uvarene moucne brambory se oloupaji, protlaci sitem, smichaji se strouhanym krenem, osoli, okyseli octem a zredi polevkou nebo horkou vodou s polevkovym korenim tak,
aby bramborovy .....
16.
POLEVKA RUZNA
|
SYROVA CHLEBOVA POLEVKA
INGREDIENCE: 4 krajice starsiho chleba, 1 balicek platkoveho syra nebo 8 tenkych platku syra,
1 velka cibule, 1 lzice tuku, 1 1 l vody, 1 kostka masoxu, 1 lzicky kminu, sul.
POSTUP PRIPRAVY: V hrnc .....
17.
MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI
|
DOMACI NUTELLA (pro 2 male sklenice)
INGREDIENCE: 100 g liskovych orisku, 2 vrchovate polevkove lzice mleka, 120-130 ml slazeneho mleka Salka, 100 g tmave cokolady, 50 g mlecne cokolady.
POSTUP PRIPRAVY: Usporadame orisky v jedne vrst .....
18.
OD BABICKY
|
VEPROVY BUCEK NADIVANY (Od Babicky)
INGREDIENCE: 500 g veproveho bucku, 3 rohliky, 1 vejce, 30 g margarinu, muskatovy kvet, mlety pepr, sul, kmin, petrzelova nat, mleko, hl. mouka.
POSTUP PRIPRAVY: Bucek opereme ve vlazne vode. Ostry .....
19.
OD BABICKY
|
MORAVSKY VRABEC (Od Babicky)
INGREDIENCE: Veprovy bucek, plec bez kosti nebo orez.
POSTUP PRIPRAVY: Maso oplachneme ve vlazne vode a nakrajime na stejne kousky. Dame maso na pekac, osolime, okminujeme, pridame nahrubo nakraje .....
20.
SEKANA
|
KARBANATKY PO ORIENTALSKU
INGREDIENCE: 50 g hoveziho a 50 g veproveho masa, sul, pepr, 1 vejce, 10 g cibule ,
sladka paprika, 10 g rajcatoveho protlaku, 10 g oleje, 10 g cibule, 3 g hladke mouky, 40 g korenove zeleniny (mrkev .....
21.
VEPROVE BUCEK
|
VELIKONOCNI HUSARSKA ROLADA
INGREDIENCE: 1 kg veproveho bucku, 250 g hoveziho masa, 200 g kysaneho zeli, 2 cibule, kmin, ml. pepr, ml. paprika, 4 strouzky cesneku, hl. mouka, sul.
POSTUP PRIPRAVY: Bucek oplachneme, zbavime ko .....
22.
OD BABICKY
|
VEPROVA PECENE NA SMETNE (Od Babicky)
INGREDIENCE:
800 g veproveho masa
50 g masla 2 lzice oleje
200 g korenove zeleniny (mrkev, celer, petrzel)
2 cibule, citronova stava a kura
2 dl bileho vina
2 lzice hl. mouky, koreni (5 celych .....
23.
GULAS HOVEZI
|
BRAMBOROVY GULAS V
INGREDIENCE: 200 g hoveziho masa, 50 g sadla, 3 cibule, spetka kminu a pepre, 1 l zeleninoveho vyvaru, 2 palive papricky, lzicka sl. Papriky, 300 g brambor, 2 rajcata.
POSTUP PRIPRAVY: Omyte .....
24.
RYBY KAPR
|
MARINOVANY KAPR
INGREDIENCE:
500 gramu kapra, olej,
150 gramu cibule, pepr,
50 gramu kysane smetany,
100 gramu karotky,
100 gramu petrzele a celeru,
100 gramu sterilovaneho hrasku,cukr, sul, citrón .....
25.
ZAVAROVANI POVIDLA DZEM
|
BORUVKOVA MARMELADA
INGREDIENCE: l kg boruvek, l dl vody, 500 g piskoveho cukru, 1/2 lzicky kyseliny citronove,
l balicek Pektogelu.
POSTUP PRIPRAVY: Boruvky vsypeme do sirsiho kastrole, podlijeme vodou a za obcasneho .....
26.
POLEVKA ZELENINOVA
|
MILANSKA POLEVKA.
INGREDIENCE: 1 cibule, 40 g oleje, polovina mensi kapusty, 40 g tvrdeho syra, 40 g ryze,
10 g susenych hub, 1 lzice rajcatoveho protlaku, paprika, pepr, su1.
POSTUP PRIPRAVY: Nakrajenou cibuli zpe .....
27.
POLEVKA ZELENINOVA
|
RYCHLA SPNELSKA POLEVKA
INGREDIENCE: 1 stredni cibule, 1 velke rajce, 2 lzice oleje, 2 strouzky cesneku, 60 sunky nebo sunkoveho salamu, 60 ryze, 1 dl bileho vina, 1 vejce, bobkovy list, petrzel, 1 citronu, sul, masovy vyvar .....
28.
BRAMBORY
|
VELIKONOCNI ZELNAKY
INGREDIENCE: 700g brambor, 400g hlavkoveho zeli (nebo kysaneho), ml. pepr, sul, olej na smazeni, 1 vejce, 120g hl.mouky. POSTUP PRIPRAVY: Brambory nastrouhame najemno. Nechame je chvili odstat, tekuti .....
29.
DRUBEZ KACHNA
|
KAHCNA PECENA S NADIVKOU
INGREDIENCE: 1 kachna, 400g mleteho veproveho bucku, 2 vejce. 2 zemle, 40g masla, asi 1 dl mleka, 1 strouzek cesneku, mlety pepr, sul, petrzelka.
POSTUP PRIPRAVY: Zemle nakrajime na tenke platky, zvl .....
30.
STARE RECEPY
|
MORAVSKE ZELI (Recept z tricatych let minuleho stoleti)
POSTUP PRIPRAVY: 1. Hlavka zeli se ocisti, zbavi kostalu, pokraji se na nudlicky, natlaci do hrnku a polije horkou vodou, prida trochu kminu, soli a cukru, trocha octa a dle libosti na listky pokrajen .....
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA