1.  ZELENINA | KAPUSTA DUSENA S HOUBAMI A VEJCI INGREDIENCE: 500 g kapusty, sul, voda, 60 g masla, 50 g cibule, 150 g ocistenych cerstvych hub (klouzky, kremenace, kozaky, holubinky openky, ciruvky zelanky nebo houby ve smesi), mlety pepr a 4 vejce .....


2.  HOUBY | ZAPEKANE HOUBY PO FRANCOUZSKU INGREDIENCE: 300 g cerstvych jedlych a chutnych hub, 1 cibule, 2 lzice oleje nebo masla, 200 g ryze, 1 stredne velky kvetak, 250 g peceneho nebo vareneho veproveho masa, sul, 250 g vareneho uzeneho ma .....


3.  STARE RECEPY | JABLKOVY NAKYP (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1 zloutek se utre s 1 lzici cukru, prida trochu citronove kury, z 1 bilku snih se zaroven s 1 lzici mouky lehce zamicha. Na osobu se cita 1 vejce. Forma se vymaze masle .....


4.  STARE RECEPY | HOVEZI ROSTENKY NADIVANE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Na 6 velkych rostenek, zbavenych kosti a prebytecneho tuku a tenko rozklepanych, pripravi se nadivka: Po 200 g veproveho a hoveziho masa se umele, prida se houska macena ve vode a vym .....


5.  STARE RECEPY | MINUTKOVA POLEVKA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Ze 20 g masla a potrebneho mnozstvi mouky se uprazi bleda jiska, odtahne se s ohne, a kdyz je vlazna, vmichaji se  do ni dve vejce a na hladko umichaji, aby nebyly hrud .....


6.  STARE RECEPY | SPENAT (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Listky spenatu se oberou, nekolikrate ve vode vyperou, az v nadobe, ve ktere se pere, nezustane zadny pisek. Vari se asi 5 minut v odkryte nadobe, jen v malo vode se sp .....


7.  SYRY | SYROVA ROLKA S RAJCATY A SUNKOU INGREDIENCE: 3 vejce, sul, pepr, 1 lzicky ml. papriky, 50g poloh. mouky, 2 platky bile zelatiny, 200g luciny, 50g eidamu, 50g susenych rajcat, pazitka, 6 platku sunky. POSTUP PRIPRAVY: Rozpalime tr .....


8.  STARE RECEPY | VEPROVE RIZKY STACENE „PACKY“ (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. S ryzi: Z veprove kyty nakrajene rizky se osoli a naklepou. Na kazdy se da asi lzice sparene ryze a posype na sadle osmazenou cibulkou. Rizky se stoci, jen volne niti pre .....


9.  SALATY | FAZOLOVY SALAT POSTUP PRIPRAVY: Cerstve fazolove lusky nakrajime na platky a uvarime v osolene . Nechame vychladnout a pridame usekany cerstvy kopr, jemne krajenou cibuli. Spojime zalivkou z oleje, octa, soli, pepre .....


10.  KRALIK | KRALICI PASTIKA INGREDIENCE: 1 kralik, jatra z 1-2 kraliku, 150g anglicke slaniny na vylozeni formy, 2 cibule, 2 vejce, 100g slaniny vcelku, 150g veproveho vareneho sadla, sul, pastikove koreni nebo pepr, zazvor, tym .....


11.  STARE RECEPY | BRAMBOROVE BUCHTICKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Z 250 g polohrube mouky, 20 g kvasnic, 1/8 l mleka, 1 lzice cukru, 1 vejce, 20 g masla, dle potreby soli a 500 g strouhanych varenych bramboru se zadela testo. Z vykynuteho .....


12.  STARE RECEPY | PLNENA HOVEZI SVICKOVA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekne odlezela svickova se rozrizne na vhodny plat. Nejlepe nam to udela reznik. Plat se po obou stranach naklepe a osoli. Asi po 250 g veproveho a hoveziho mase se umele, prida se .....


13.  STARE RECEPY | MALE PRECLICKY K CAJI (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Na vale zpracuje se 280 g polohrube mouky, 100 g masla, 6 lzic mleka, 1 zloutek, trochu soli a 1 prasek do peciva. Delaji se male preclicky nebo rohlicky, potiraji rozkvedlanym vejcem .....


14.  MOUCNIKY KYNUTE | VELIKONOCNI VENEC INGREDIENCE: 250 ml mleka, 30 g drozdi, 100 g cukru, 500 g polohrube mouky, 1 lzice rozinek, 110 g masla, 1 vanilkovy cukr, 1 lzice strouhane citrónove kury, mouka na val, 1 vejce na potreni, m .....


15.  STARE RECEPY | VELIKONOCNI CESKY MAZANEC (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: V 1 kg dobre presete polohrube mouky rozdrobi se 250 g cerstveho masla, prida se 6 zloutku, 250 g cukru, neco citronove kury, anyzu, soli a dle potreby mleka, aby bylo tuhe testo a kv .....


16.  MOUCNIKY KYNUTE | VELIKONOCNI JIDASE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Utre se 180 g masla se 70 g cukru a 2 – 3 zloutky, prida se trochu citronove kury a vanilky, soli, 20 g kvasnic, 500 g polohrube mouky a zadela se testo asi 1/3 l sladke smetany .....


17.  OD BABICKY | VELIKONOCNI BABICCINA VANOCKA INGREDIENCE: Na vanocku potrebujeme 2 testa. I. Testo: 50 g drozdi rozpustime v 1/8 l vlaheho mleka a nechame vzejit kvasek. Do misy prosejeme 250 g hl. moky, pridame kvasek, zpracujeme a dame kynout .....


18.  RYBY MAKRELA | MAKRELA SE ZAPEKANYMI BRAMBORY PO NEMECKEM ZPUSOBU INGREDIENCE: 500 g varenych brambor, 500 g makrely, 150 g sunky, 5 natvrdo uvarenych vajec, 2 vejce, 50 g oleje, 1/4 l smetany, mleta paprika, pepr, sul. POSTUP PRIPRAVY: Uvarene brambory oloupeme, .....


19.  KNEDLIKY BRAMBOROVE | CHLUPATE KNEDLIKY - BOSAKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. Oskrabou se syrove brambory a postrouhaji. Proliji se na cedniku studenou vodou, ktera se vareckou vymacka. Do misy k bramborum se prida vejce, sul a dle potreby mouky, vyprac .....


20.  HOVEZI ROSTENKY | PLNENA HOVEZI PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekny kus hoveziho masa, nejlepe z nizkeho boku, se zbavi kosti, rozrizne na tenky plat, osoli a naklepe. Umele se po kousku veproveho a uzeneho masa, prida vajicko, strouhana .....


21.  MOUCNIKY TRENE | MASLOVE TRUBICKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 140 g masla, 140 g hladke mouky, 1 zloutek, z ½ citronu stava, 3 lzice mleka a trochu rumu se nozem dobre na vale vypracuje. Pote se rozvali obdelnik, prelozi na trikrat, .....


22.  KNEDLIKY KYNUTE | KYNUTE KNEDLIKY Z KRUPICE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: V mise se zadela testo z 300 g krupice, 10 g kvasnic, zkynutych v 1/8 l vlazneho mleka se 2 kostkami cukru, 1 vejce a 10 g margarinu. Testo se osoli, vareckou vypracuje .....


23.  STARE RECEPY | LEPSI OMELETY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. Do ¼ l mleka se daji 2 zloutky, 4 rovne lzice cukru, trochu soli, citronova kura a tolik mouky, aby bylo hodne huste testo, jenz se dobre na hladko vymicha. Pote se prilije .....


24.  BRAMBORY | OPECENE BRAMBORY SE SYREM (Recept z tricatych let minuleho stoleti)  POSTUP PRIPRAVY: 500 g den predem uvarenych lojovitych, nikoliv moucnatych brambor se oloupe, pokraji na kolecka a na omastku do zlatova osmazi. 2 vejce se rozkvedlaji se 2 lzicemi mouky, lzici mleka .....


25.  ZABIJACKA ASPIKY A HUSPENINY | DOMACI SULC INGREDIENCE: 1 veprove koleno, 2 veprove nozicky, 300 g korenove zeleniny, 100 g sterilovanych okurek, 100 g sterilovaneho hrasku, 3 varena , 20 g zelatiny v prasku, 1 lzicka celeho pepre a 1 lzicka n .....


26.  MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | VANOCNI ORISKOVE SRDICKA INGREDIENCE: 400 g hladke mouky, 150 g mouckoveho cukru, 100 g strouhanych prazenych liskovych orisku, 2 vejce, 250 g Hery, spetka soli, 1 balicek vanilkoveho cukru, rybizovy nebo visnovy dzem na slep .....


27.  MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | LINECKE KOLACKY (Od Magdy z Galanty) INGREDIENCE: 500 g hladke mouky, 450 g masla, 450 g mouc. cukru, 1 vejce, 4 zloutky. POSTUP PRIPRAVY: Suroviny zpracujeme a odlozime do lednice na cca 1-2 hodiny. Pote vykrajujeme kolecka, vzdy j .....


28.  MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | VANOCNI PRACNY (Od Eugenie z Malacek) INGREDIENCE: 130 g hladke mouky, 150 g masla, 120 g mouc. cukru, 70 g strouhanych orechu, 1 vejce, 3 velke lzice kakaa, spetka drceneho hrebicku a skorice. POSTUP PRIPRAVY: Na val si prosejeme mouk .....


29.  ZELENINA | KAPUSTA ZAPECENA S MASEM A TESTOVINAMI INGREDIENCE: 500 g kapusty, 250 g uvarenych testovin, 200 g drubeziho salamu, 3 vejce, 80 g masla, 70 g strouhaneho syra, spetka strouhaneho muskatoveho orisku, pepr, sul. POSTUP PRIPRAVY: Testoviny .....


30.  POMAZANKY | KREMOVA POMAZANKA S VEJCI INGREDIENCE: 1 hrnek mleka, l lzice jemneho skrobu (Solamyl nebo Maizena), 2 lzice masla nebo pomazankoveho masla, l lzice horcice, 3 vejce varena natvrdo, 150 g sunkoveho salamu, 1 vetsi rajce, 2 k .....


Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz