1.  STARE RECEPY | JABLKOVY NAKYP (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1 zloutek se utre s 1 lzici cukru, prida trochu citronove kury, z 1 bilku snih se zaroven s 1 lzici mouky lehce zamicha. Na osobu se cita 1 vejce. Forma se vymaze masle .....


2.  STARE RECEPY | HOVEZI ROSTENKY NADIVANE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Na 6 velkych rostenek, zbavenych kosti a prebytecneho tuku a tenko rozklepanych, pripravi se nadivka: Po 200 g veproveho a hoveziho masa se umele, prida se houska macena ve vode a vym .....


3.  STARE RECEPY | MINUTKOVA POLEVKA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Ze 20 g masla a potrebneho mnozstvi mouky se uprazi bleda jiska, odtahne se s ohne, a kdyz je vlazna, vmichaji se  do ni dve vejce a na hladko umichaji, aby nebyly hrud .....


4.  STARE RECEPY | SPENAT (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Listky spenatu se oberou, nekolikrate ve vode vyperou, az v nadobe, ve ktere se pere, nezustane zadny pisek. Vari se asi 5 minut v odkryte nadobe, jen v malo vode se sp .....


5.  SYRY | SYROVA ROLKA S RAJCATY A SUNKOU INGREDIENCE: 3 vejce, sul, pepr, 1 lzicky ml. papriky, 50g poloh. mouky, 2 platky bile zelatiny, 200g luciny, 50g eidamu, 50g susenych rajcat, pazitka, 6 platku sunky. POSTUP PRIPRAVY: Rozpalime tr .....


6.  STARE RECEPY | VEPROVE RIZKY STACENE „PACKY“ (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. S ryzi: Z veprove kyty nakrajene rizky se osoli a naklepou. Na kazdy se da asi lzice sparene ryze a posype na sadle osmazenou cibulkou. Rizky se stoci, jen volne niti pre .....


7.  SALATY | FAZOLOVY SALAT POSTUP PRIPRAVY: Cerstve fazolove lusky nakrajime na platky a uvarime v osolene . Nechame vychladnout a pridame usekany cerstvy kopr, jemne krajenou cibuli. Spojime zalivkou z oleje, octa, soli, pepre .....


8.  KRALIK | KRALICI PASTIKA INGREDIENCE: 1 kralik, jatra z 1-2 kraliku, 150g anglicke slaniny na vylozeni formy, 2 cibule, 2 vejce, 100g slaniny vcelku, 150g veproveho vareneho sadla, sul, pastikove koreni nebo pepr, zazvor, tym .....


9.  STARE RECEPY | BRAMBOROVE BUCHTICKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Z 250 g polohrube mouky, 20 g kvasnic, 1/8 l mleka, 1 lzice cukru, 1 vejce, 20 g masla, dle potreby soli a 500 g strouhanych varenych bramboru se zadela testo. Z vykynuteho .....


10.  STARE RECEPY | PLNENA HOVEZI SVICKOVA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekne odlezela svickova se rozrizne na vhodny plat. Nejlepe nam to udela reznik. Plat se po obou stranach naklepe a osoli. Asi po 250 g veproveho a hoveziho mase se umele, prida se .....


11.  STARE RECEPY | MALE PRECLICKY K CAJI (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Na vale zpracuje se 280 g polohrube mouky, 100 g masla, 6 lzic mleka, 1 zloutek, trochu soli a 1 prasek do peciva. Delaji se male preclicky nebo rohlicky, potiraji rozkvedlanym vejcem .....


12.  MOUCNIKY KYNUTE | VELIKONOCNI VENEC INGREDIENCE: 250 ml mleka, 30 g drozdi, 100 g cukru, 500 g polohrube mouky, 1 lzice rozinek, 110 g masla, 1 vanilkovy cukr, 1 lzice strouhane citrónove kury, mouka na val, 1 vejce na potreni, m .....


13.  STARE RECEPY | VELIKONOCNI CESKY MAZANEC (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: V 1 kg dobre presete polohrube mouky rozdrobi se 250 g cerstveho masla, prida se 6 zloutku, 250 g cukru, neco citronove kury, anyzu, soli a dle potreby mleka, aby bylo tuhe testo a kv .....


14.  MOUCNIKY KYNUTE | VELIKONOCNI JIDASE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Utre se 180 g masla se 70 g cukru a 2 – 3 zloutky, prida se trochu citronove kury a vanilky, soli, 20 g kvasnic, 500 g polohrube mouky a zadela se testo asi 1/3 l sladke smetany .....


15.  OD BABICKY | VELIKONOCNI BABICCINA VANOCKA INGREDIENCE: Na vanocku potrebujeme 2 testa. I. Testo: 50 g drozdi rozpustime v 1/8 l vlaheho mleka a nechame vzejit kvasek. Do misy prosejeme 250 g hl. moky, pridame kvasek, zpracujeme a dame kynout .....


16.  RYBY MAKRELA | MAKRELA SE ZAPEKANYMI BRAMBORY PO NEMECKEM ZPUSOBU INGREDIENCE: 500 g varenych brambor, 500 g makrely, 150 g sunky, 5 natvrdo uvarenych vajec, 2 vejce, 50 g oleje, 1/4 l smetany, mleta paprika, pepr, sul. POSTUP PRIPRAVY: Uvarene brambory oloupeme, .....


17.  KNEDLIKY BRAMBOROVE | CHLUPATE KNEDLIKY - BOSAKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. Oskrabou se syrove brambory a postrouhaji. Proliji se na cedniku studenou vodou, ktera se vareckou vymacka. Do misy k bramborum se prida vejce, sul a dle potreby mouky, vyprac .....


18.  HOVEZI ROSTENKY | PLNENA HOVEZI PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekny kus hoveziho masa, nejlepe z nizkeho boku, se zbavi kosti, rozrizne na tenky plat, osoli a naklepe. Umele se po kousku veproveho a uzeneho masa, prida vajicko, strouhana .....


19.  MOUCNIKY TRENE | MASLOVE TRUBICKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 140 g masla, 140 g hladke mouky, 1 zloutek, z ½ citronu stava, 3 lzice mleka a trochu rumu se nozem dobre na vale vypracuje. Pote se rozvali obdelnik, prelozi na trikrat, .....


20.  KNEDLIKY KYNUTE | KYNUTE KNEDLIKY Z KRUPICE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: V mise se zadela testo z 300 g krupice, 10 g kvasnic, zkynutych v 1/8 l vlazneho mleka se 2 kostkami cukru, 1 vejce a 10 g margarinu. Testo se osoli, vareckou vypracuje .....


21.  STARE RECEPY | LEPSI OMELETY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. Do ¼ l mleka se daji 2 zloutky, 4 rovne lzice cukru, trochu soli, citronova kura a tolik mouky, aby bylo hodne huste testo, jenz se dobre na hladko vymicha. Pote se prilije .....


22.  BRAMBORY | OPECENE BRAMBORY SE SYREM (Recept z tricatych let minuleho stoleti)  POSTUP PRIPRAVY: 500 g den predem uvarenych lojovitych, nikoliv moucnatych brambor se oloupe, pokraji na kolecka a na omastku do zlatova osmazi. 2 vejce se rozkvedlaji se 2 lzicemi mouky, lzici mleka .....


23.  ZABIJACKA ASPIKY A HUSPENINY | DOMACI SULC INGREDIENCE: 1 veprove koleno, 2 veprove nozicky, 300 g korenove zeleniny, 100 g sterilovanych okurek, 100 g sterilovaneho hrasku, 3 varena , 20 g zelatiny v prasku, 1 lzicka celeho pepre a 1 lzicka n .....


24.  MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | VANOCNI ORISKOVE SRDICKA INGREDIENCE: 400 g hladke mouky, 150 g mouckoveho cukru, 100 g strouhanych prazenych liskovych orisku, 2 vejce, 250 g Hery, spetka soli, 1 balicek vanilkoveho cukru, rybizovy nebo visnovy dzem na slep .....


25.  MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | LINECKE KOLACKY (Od Magdy z Galanty) INGREDIENCE: 500 g hladke mouky, 450 g masla, 450 g mouc. cukru, 1 vejce, 4 zloutky. POSTUP PRIPRAVY: Suroviny zpracujeme a odlozime do lednice na cca 1-2 hodiny. Pote vykrajujeme kolecka, vzdy j .....


26.  MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | VANOCNI PRACNY (Od Eugenie z Malacek) INGREDIENCE: 130 g hladke mouky, 150 g masla, 120 g mouc. cukru, 70 g strouhanych orechu, 1 vejce, 3 velke lzice kakaa, spetka drceneho hrebicku a skorice. POSTUP PRIPRAVY: Na val si prosejeme mouk .....


27.  ZELENINA | KAPUSTA ZAPECENA S MASEM A TESTOVINAMI INGREDIENCE: 500 g kapusty, 250 g uvarenych testovin, 200 g drubeziho salamu, 3 vejce, 80 g masla, 70 g strouhaneho syra, spetka strouhaneho muskatoveho orisku, pepr, sul. POSTUP PRIPRAVY: Testoviny .....


28.  POMAZANKY | KREMOVA POMAZANKA S VEJCI INGREDIENCE: 1 hrnek mleka, l lzice jemneho skrobu (Solamyl nebo Maizena), 2 lzice masla nebo pomazankoveho masla, l lzice horcice, 3 vejce varena natvrdo, 150 g sunkoveho salamu, 1 vetsi rajce, 2 k .....


29.  HOUBY | BRAMBOROVE PLACKY S HOUBAMI INGREDIENCE: 600g brambor, 300g hub, 2 vejce, 4 lzice polh. Mouky, olej, 3 strouzky cesneku, majoranka, kmin, sul. POSTUP PRIPRAVY: Nakrajene houby udusime s drcenym kminem a soli, odstavime. Pridame .....


30.  HOUBY | HOUBOVE RIZKY INGREDIENCE: Klobouky hub, mleko, mouka, vejce, strouhanka, sul, olej. POSTUP PRIPRAVY: Klobouky hub namocime do mleka, obalime moukou, rozslehanym vejcem, strouhankou a z obou stran osmazime. Obmena .....


Nejnovější na xkuchtik.cz

TVAROHOVÝ KOLÁČ (Rec ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 1/8 másla nebo jiného tuku se zadělá ve vláčné těsto s 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, kváskem z 10 g droždí, trochou sol ...

Celý recept

LEDVINKOVÁ POLÉVKA ( ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpůlená vepřová ledvinka se dobře v několikeré vodě omyje a nakrájí na tenké plátky. Na sádle se zapění jemně sekaná cibule, l ...

Celý recept

KAPR NEBO ÚHOŘ V ROS ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Má-li se upravovat větší ryba v celku pro hostinu, studený předkrm apod., tak že hlava, ploutve a ocas se nemohou použít na roso ...

Celý recept

ZAVAŘENÉ MERUŇKY A B ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, ale tvrdé a nepomačkané ovoce se otře čistou, suchou utěrkou, rozpůlí a pecky vyndají, narovná do sklenic, zalije hustě svařen ...

Celý recept

JABLKOVÝ NÁKYP (Rece ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamích ...

Celý recept

DOMÁCÍ JEŘABINKA (Re ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg jedlých jeřabin se očistí, rozmačká a okurkové láhvi zalije 1 l převařené měkké nebo destilované vody a 1/8 l čistého lihu. ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz