1.  KNEDLIKY HOUSKOVE | HORNORAKOUSKE HOUSKOVE KNEDLIKY. INGREDIENCE: 6 vcerejsich rohliku, 2 syrova vejce, 1/8 l mleka, 50 g rostlinneho tuku nebo skvareneho veproveho sadla, 2 lzice jemne pokrajene cibule, 50 g hrube mouky, 1 lzice najemno pokrajene zelen .....


2.  VEJCE | VEJCE VE STUTDENE OMACCE POSTUP PRIPRAVY: Nejdrive si pripravime omacku: nakrajime nadrobno 1 cibuli, na ni navrsime 1 lzici horcice, 2 lzice oleje, 1 lzici krenu, lzici jemne sekane petrzelky, 4 lzice majonezy, 1/2 kavove lz .....


3.  DRUBEZ KACHNA | KACHNA NADIVANA SAR DELEMI INGREDIENCE: 1 kachna, sul, 1 svazek polevkove zeleniny, 1 sardel nebo 1 lzice sardelove pasty, l lzicka kaparu, 1 lzicka strouhanky, 1 vejce. Na pekac: 1 lzice sadla, 1 salek vyvaru, 2 dl cerveneho v .....


4.  ZELENINA | KAPUSTA DUSENA S HOUBAMI A VEJCI INGREDIENCE: 500 g kapusty, sul, voda, 60 g masla, 50 g cibule, 150 g ocistenych cerstvych hub (klouzky, kremenace, kozaky, holubinky openky, ciruvky zelanky nebo houby ve smesi), mlety pepr a 4 vejce .....


5.  HOUBY | ZAPEKANE HOUBY PO FRANCOUZSKU INGREDIENCE: 300 g cerstvych jedlych a chutnych hub, 1 cibule, 2 lzice oleje nebo masla, 200 g ryze, 1 stredne velky kvetak, 250 g peceneho nebo vareneho veproveho masa, sul, 250 g vareneho uzeneho ma .....


6.  STARE RECEPY | JABLKOVY NAKYP (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1 zloutek se utre s 1 lzici cukru, prida trochu citronove kury, z 1 bilku snih se zaroven s 1 lzici mouky lehce zamicha. Na osobu se cita 1 vejce. Forma se vymaze masle .....


7.  STARE RECEPY | HOVEZI ROSTENKY NADIVANE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Na 6 velkych rostenek, zbavenych kosti a prebytecneho tuku a tenko rozklepanych, pripravi se nadivka: Po 200 g veproveho a hoveziho masa se umele, prida se houska macena ve vode a vym .....


8.  STARE RECEPY | MINUTKOVA POLEVKA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Ze 20 g masla a potrebneho mnozstvi mouky se uprazi bleda jiska, odtahne se s ohne, a kdyz je vlazna, vmichaji se  do ni dve vejce a na hladko umichaji, aby nebyly hrud .....


9.  STARE RECEPY | SPENAT (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Listky spenatu se oberou, nekolikrate ve vode vyperou, az v nadobe, ve ktere se pere, nezustane zadny pisek. Vari se asi 5 minut v odkryte nadobe, jen v malo vode se sp .....


10.  SYRY | SYROVA ROLKA S RAJCATY A SUNKOU INGREDIENCE: 3 vejce, sul, pepr, 1 lzicky ml. papriky, 50g poloh. mouky, 2 platky bile zelatiny, 200g luciny, 50g eidamu, 50g susenych rajcat, pazitka, 6 platku sunky. POSTUP PRIPRAVY: Rozpalime tr .....


11.  STARE RECEPY | VEPROVE RIZKY STACENE „PACKY“ (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. S ryzi: Z veprove kyty nakrajene rizky se osoli a naklepou. Na kazdy se da asi lzice sparene ryze a posype na sadle osmazenou cibulkou. Rizky se stoci, jen volne niti pre .....


12.  SALATY | FAZOLOVY SALAT POSTUP PRIPRAVY: Cerstve fazolove lusky nakrajime na platky a uvarime v osolene . Nechame vychladnout a pridame usekany cerstvy kopr, jemne krajenou cibuli. Spojime zalivkou z oleje, octa, soli, pepre .....


13.  KRALIK | KRALICI PASTIKA INGREDIENCE: 1 kralik, jatra z 1-2 kraliku, 150g anglicke slaniny na vylozeni formy, 2 cibule, 2 vejce, 100g slaniny vcelku, 150g veproveho vareneho sadla, sul, pastikove koreni nebo pepr, zazvor, tym .....


14.  STARE RECEPY | BRAMBOROVE BUCHTICKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Z 250 g polohrube mouky, 20 g kvasnic, 1/8 l mleka, 1 lzice cukru, 1 vejce, 20 g masla, dle potreby soli a 500 g strouhanych varenych bramboru se zadela testo. Z vykynuteho .....


15.  STARE RECEPY | PLNENA HOVEZI SVICKOVA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekne odlezela svickova se rozrizne na vhodny plat. Nejlepe nam to udela reznik. Plat se po obou stranach naklepe a osoli. Asi po 250 g veproveho a hoveziho mase se umele, prida se .....


16.  STARE RECEPY | MALE PRECLICKY K CAJI (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Na vale zpracuje se 280 g polohrube mouky, 100 g masla, 6 lzic mleka, 1 zloutek, trochu soli a 1 prasek do peciva. Delaji se male preclicky nebo rohlicky, potiraji rozkvedlanym vejcem .....


17.  MOUCNIKY KYNUTE | VELIKONOCNI VENEC INGREDIENCE: 250 ml mleka, 30 g drozdi, 100 g cukru, 500 g polohrube mouky, 1 lzice rozinek, 110 g masla, 1 vanilkovy cukr, 1 lzice strouhane citrónove kury, mouka na val, 1 vejce na potreni, m .....


18.  STARE RECEPY | VELIKONOCNI CESKY MAZANEC (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: V 1 kg dobre presete polohrube mouky rozdrobi se 250 g cerstveho masla, prida se 6 zloutku, 250 g cukru, neco citronove kury, anyzu, soli a dle potreby mleka, aby bylo tuhe testo a kv .....


19.  MOUCNIKY KYNUTE | VELIKONOCNI JIDASE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Utre se 180 g masla se 70 g cukru a 2 – 3 zloutky, prida se trochu citronove kury a vanilky, soli, 20 g kvasnic, 500 g polohrube mouky a zadela se testo asi 1/3 l sladke smetany .....


20.  OD BABICKY | VELIKONOCNI BABICCINA VANOCKA INGREDIENCE: Na vanocku potrebujeme 2 testa. I. Testo: 50 g drozdi rozpustime v 1/8 l vlaheho mleka a nechame vzejit kvasek. Do misy prosejeme 250 g hl. moky, pridame kvasek, zpracujeme a dame kynout .....


21.  RYBY MAKRELA | MAKRELA SE ZAPEKANYMI BRAMBORY PO NEMECKEM ZPUSOBU INGREDIENCE: 500 g varenych brambor, 500 g makrely, 150 g sunky, 5 natvrdo uvarenych vajec, 2 vejce, 50 g oleje, 1/4 l smetany, mleta paprika, pepr, sul. POSTUP PRIPRAVY: Uvarene brambory oloupeme, .....


22.  KNEDLIKY BRAMBOROVE | CHLUPATE KNEDLIKY - BOSAKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. Oskrabou se syrove brambory a postrouhaji. Proliji se na cedniku studenou vodou, ktera se vareckou vymacka. Do misy k bramborum se prida vejce, sul a dle potreby mouky, vyprac .....


23.  HOVEZI ROSTENKY | PLNENA HOVEZI PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekny kus hoveziho masa, nejlepe z nizkeho boku, se zbavi kosti, rozrizne na tenky plat, osoli a naklepe. Umele se po kousku veproveho a uzeneho masa, prida vajicko, strouhana .....


24.  MOUCNIKY TRENE | MASLOVE TRUBICKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 140 g masla, 140 g hladke mouky, 1 zloutek, z ½ citronu stava, 3 lzice mleka a trochu rumu se nozem dobre na vale vypracuje. Pote se rozvali obdelnik, prelozi na trikrat, .....


25.  KNEDLIKY KYNUTE | KYNUTE KNEDLIKY Z KRUPICE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: V mise se zadela testo z 300 g krupice, 10 g kvasnic, zkynutych v 1/8 l vlazneho mleka se 2 kostkami cukru, 1 vejce a 10 g margarinu. Testo se osoli, vareckou vypracuje .....


26.  STARE RECEPY | LEPSI OMELETY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. Do ¼ l mleka se daji 2 zloutky, 4 rovne lzice cukru, trochu soli, citronova kura a tolik mouky, aby bylo hodne huste testo, jenz se dobre na hladko vymicha. Pote se prilije .....


27.  BRAMBORY | OPECENE BRAMBORY SE SYREM (Recept z tricatych let minuleho stoleti)  POSTUP PRIPRAVY: 500 g den predem uvarenych lojovitych, nikoliv moucnatych brambor se oloupe, pokraji na kolecka a na omastku do zlatova osmazi. 2 vejce se rozkvedlaji se 2 lzicemi mouky, lzici mleka .....


28.  ZABIJACKA ASPIKY A HUSPENINY | DOMACI SULC INGREDIENCE: 1 veprove koleno, 2 veprove nozicky, 300 g korenove zeleniny, 100 g sterilovanych okurek, 100 g sterilovaneho hrasku, 3 varena , 20 g zelatiny v prasku, 1 lzicka celeho pepre a 1 lzicka n .....


29.  MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | VANOCNI ORISKOVE SRDICKA INGREDIENCE: 400 g hladke mouky, 150 g mouckoveho cukru, 100 g strouhanych prazenych liskovych orisku, 2 vejce, 250 g Hery, spetka soli, 1 balicek vanilkoveho cukru, rybizovy nebo visnovy dzem na slep .....


30.  MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | LINECKE KOLACKY (Od Magdy z Galanty) INGREDIENCE: 500 g hladke mouky, 450 g masla, 450 g mouc. cukru, 1 vejce, 4 zloutky. POSTUP PRIPRAVY: Suroviny zpracujeme a odlozime do lednice na cca 1-2 hodiny. Pote vykrajujeme kolecka, vzdy j .....


Nejnovější na xkuchtik.cz

GULÁŠ Z KRÁLIKA ..

INGREDIENCE: Předek z králíka, srdce, Plíce, játra, ledvinky, 4 lžíce sádla, 1 velká cibule 1 lžíce mleté sladké papriky, sůl, 1 lžíce hladké mouky, m ...

Celý recept

HORNORAKOUSKÉ HOUSKO ..

INGREDIENCE: 6 včerejších rohlíků, 2 syrová vejce, 1/8 l mléka, 50 g rostlinného tuku nebo škvařeného vepřového sádla, 2 lžíce jemné pokrájené cibule, ...

Celý recept

DUŠENÉ HOVĚZÍ NA VÍN ..

INGREDEINCE: 100 g malých cibulek, 1,2 kg hovězího masa, sůl, bílý pepř, 3 lžíce přeškvařeného másla, 3/8 l červeného vína, 1 malý květák (400g), 200 ...

Celý recept

ITALSKÁ KACHNA ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Posekáme najemno 2 stroužky česneku, osolíme a přidáme stejnou hromádku šalvěje rozetřeného prsty. Touto směsí potřeme kachnu zevnitř ...

Celý recept

MÁSLOVÁ POMAZÁNKA S ..

INGREDIENCE: 50 g másla, 1/2 lžíce jemně pokrájené cibulky, 50 g droždí, trochu mléka, 1 žloutek, 25 g strouhané housky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na p ...

Celý recept

VEJCE VE STUTDENÉ OM ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme omáčku: nakrájíme nadrobno 1 cibuli, na ni navršíme 1 lžíci hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžíci křenu, lžíci jemně ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz