1.  ZELENINA | KAPUSTA DUSENA S HOUBAMI A VEJCI INGREDIENCE: 500 g kapusty, sul, voda, 60 g masla, 50 g cibule, 150 g ocistenych cerstvych hub (klouzky, kremenace, kozaky, holubinky openky, ciruvky zelanky nebo houby ve smesi), mlety pepr a 4 vejce .....


2.  ZAVAROVANI ZELENINA HOUBY | HOUBY V OCTE. POSTUP PRIPRAVY: Do octa nakladame vsechny druhy jedlych hub, jsou-li mlade, tvrde a zdrave. Nejchutnejsi jsou ve smesi, kdy kazda houba ma jinou chut, barvu. Houby nakladame bud do octovych roztoku n .....


3.  STARE RECEPY | PIKANTNI HOVEZI ROSTENKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Rostenky se hodne naklepou, osoli, trochu opepri, po jedne strane obali v mouce a na omastku zprudka opecou po obou stranach na jinem kastrole zapeni se na omastku pokrajeni cibu .....


4.  STARE RECEPY | CESKE ZELI (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Hlavka zeli se rozctvrti, kostal vyrizne, zeli se nakraji na nudlicky. Na sadle zpeni se drobne usekana cibule, zeli se do toho vlozi, osoli, prida kousek cukru a necha dusit do mekka .....


5.  MOUCNIKY SLANE | HOUBOVY DORT S OVESNYMI VLOCKAMI INGREDIENCE: Testo: 250 g polohrube mouky, 125 g tuku, 0,5 dl vody, 5 g soli, l zloutek. Napln: 5 dl mleka, 100 g ovesnych vlocek, 2 zloutky, 300 g zampionu (nebo jine cerstve). 30 g cibule, 30g masl .....


6.  HOUBY | ZAPEKANE HOUBY PO FRANCOUZSKU INGREDIENCE: 300 g cerstvych jedlych a chutnych hub, 1 cibule, 2 lzice oleje nebo masla, 200 g ryze, 1 stredne velky kvetak, 250 g peceneho nebo vareneho veproveho masa, sul, 250 g vareneho uzeneho ma .....


7.  RYBY RUZNE | LIN ZAPECENY V HORCICNE OMACCE INGREDIENCE: l lin (asi l kg), 2 lzice citrónove stavy, l cibule, l mrkev, l pórek, l celer, sul, bily pepr, 1/8 l sucheho bileho vina, 50 g masla, 30 % mouky, 1/8 l mleka, 1-2 lzice sek .....


8.  STARE RECEPY | LEDVINKOVA POLEVKA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Rozpulena veprova ledvinka se dobre v nekolikere vode omyje a nakraji na tenke platky. Na sadle se zapeni jemne sekana cibule, ledvinky se v tom do cervena podusi a daji pak .....


9.  STARE RECEPY | HOVEZI ROSTENKY NADIVANE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Na 6 velkych rostenek, zbavenych kosti a prebytecneho tuku a tenko rozklepanych, pripravi se nadivka: Po 200 g veproveho a hoveziho masa se umele, prida se houska macena ve vode a vym .....


10.  HOVEZI SVICKOVA | HOUBARSKY PIKANTNI SPIZ INGREDIENCE: 350 g hovezi svickove 350g panenske veprove, 120 g slaniny, 250 g hribku nebo zampionu, 200 g cibule, sul, pepr, drceny jalovec, 100 g oleje, cikanska omacka. ​POSTUP PRIPRAVY: H .....


11.  STARE RECEPY | SPENAT (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Listky spenatu se oberou, nekolikrate ve vode vyperou, az v nadobe, ve ktere se pere, nezustane zadny pisek. Vari se asi 5 minut v odkryte nadobe, jen v malo vode se sp .....


12.  VEPROVE KYTA | KOVARSKY SPIZ. INGREDIENCE: 1 kg panenske veprove nebo veprove kyty, 200 g slaniny, 150g cibule, 4 g cesneku, sul, pepr, 150g oleje. POSTUP PRIPRAVY: Veprove maso nakrajime na male spalicky o vaze 35 g. Na kovovo .....


13.  DRUBEZ KURE | KURE NA CESNEKU SE SAFRANEM INGREDIENCE: 1 mensi kure (asi 60-80dkg), 50g oleje, 70g cibule, 10 dl vina sery, 21/a zloutku,2 mensi strouzky cesneku, 60 g mandli, sul, pepr, safran, zelena petrzel. ​POSTUP PRIPRAVY: Mens .....


14.  KRALIK | KRALICI PASTIKA INGREDIENCE: 1 kralik, jatra z 1-2 kraliku, 150g anglicke slaniny na vylozeni formy, 2 cibule, 2 vejce, 100g slaniny vcelku, 150g veproveho vareneho sadla, sul, pastikove koreni nebo pepr, zazvor, tym .....


15.  STARE RECEPY | TELECI HRUDI SE ZELENINOU (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY:  Na kastrole se rozskvari na kostky krajena slanina, prida se kousek masla a nakrajena cibule, celer, mrkev a petrzel po primerenem kousku. Hrudi omyte a zbavene kosti se da na o .....


16.  SPECIALITY DRUBEZ | HUSI PRSA A STEHNA PO STAROCESKU INGREDIENCE: Husi prsa a stehna, 6 strouzku cesneku, sul, ml. zazvor, husi sadlo, 1 cibule, nekolik kulicek pepre a noveho koreni. ​POSTUP PRIPRAVY: Ocistene porce husy proklinkujeme oloupany .....


17.  STARE RECEPY | PLNENA HOVEZI SVICKOVA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekne odlezela svickova se rozrizne na vhodny plat. Nejlepe nam to udela reznik. Plat se po obou stranach naklepe a osoli. Asi po 250 g veproveho a hoveziho mase se umele, prida se .....


18.  OD BABICKY | BABICCINY VELIKONOCNI ZAVITKY INGREDIENCE: 4 tenke hovezi platky, sul, pepr, plnotucna horcice, 8 zampionu, 4 male nozicky parku, 1 cibule, 4 platky slaniny, olej, 4 kulicky cerneho pepre, 300 ml vyvaru z kostky, 1 lzice hladke mo .....


19.  STARE RECEPY | HOVEZI ROSTENKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Od reznika nakrajene hovezi rostenky se naklepou, osoli, dle chuti i opepri, luj na okraji se narizne na nekolika mistech, aby se rostenky nekroutily, a daji se na rozpalene sadlo na .....


20.  HOVEZI ROSTENKY | HOVEZI ZAVITKY „PTACKY“ (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. S ryzi: 1 kg hoveziho masa od ocasu zbavi se zilek a tuku, rozkraji se na tenke, vetsi rizky, ktere se osoli po obou stranach, a naklepu pozorne, aby se neroztrhaly. Mezitim s .....


21.  OMACKY | CIBULOVA OMACKA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Nakrajeni cibule a pór se vari nejmene ½ hodiny ve slabe polevce. Zasmazi se svetlou jiskou, prisoli, dobre povari a nakonec prida se trochu jemne usekane pazitky. Cibul .....


22.  POLEVKA ZELENINOVA | KRENOVA POLEVKA. INGREDIENCE: 250 g hoveziho masa, 1 l nalevu z kyseleho zeli, 3 lzice strouhaneho krenu, 3 lzice mrkve, 1 mensi cibule, 1 lzice sadla, 1 lzice hladke mouky, 2 dl smetany, lzicka sladke papriky, su1. .....


23.  RYBY MAKRELA | MAKRELA SE SPENATEM INGREDIENCE: 4 svazky petrzelove nate, 6 strouzku cesneku, 12 lzic masla, pepr, sul, 100 g cernych oliv, 4 vykuchane makrely, 4 lzice citronove stavy, 2 male cibule, 100 g spenatu, spetka strouhaneho .....


24.  HOVEZI ROSTENKY | PLNENA HOVEZI PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekny kus hoveziho masa, nejlepe z nizkeho boku, se zbavi kosti, rozrizne na tenky plat, osoli a naklepe. Umele se po kousku veproveho a uzeneho masa, prida vajicko, strouhana .....


25.  DOBRA RADA ZDRAVI | Nejlepsi prirodni antibiotikum( Vyleci kazdou infekci a zabije parazity) INGERDIENCE: 700 ml jablecneho octa, 0,5 dcl ocisteneho a utreneho cesneku, 0,5 dcl na jemno nakrajene cibule, 2 cerstve feferonky (cim stiplavejsi, tim lepe), 0,5 dcl nastrouhaneho zazvoru, 2 polevko .....


26.  MOUCNIKY SLANE | CELEROVA PIZZA INGREDIENCE: Zakladni testo na pizzu I az VIII, 200 g celeru, 2 rajcata, 150 g sunky, 100 g tvrdeho syra, l cibule, oregano, majoranka, sul, citronova stava, olej. POSTUP PRIPRAVY: Testo polozime do .....


27.  GULAS | NOVOROCNI GULAS INGREDIENCE: 250 g hovezi kyty, 200 g veprove plece, 3 lzice masla, 1 velka cibule, 1 zelena paprika, 5 velkych rajcat, 1 lzicka kminu, 2 bobkove listy, 1 lzice sladke papriky, 400 ml vody, 600 g ster .....


28.  RYBY KAPR | KAPR NA CESNEKU PO SRBSKU INGREDIENCE: 4 porce kapra, 60 v oleje, 3 strouzky cesneku, petrzelka, celerova nat, citronova stava, pepr, sul, majoranka, l lzice rajcatoveho protlaku, l cibule. POSTUP PRIPRAVY: Porce kapra Zakape .....


29.  DOBRA RADA ZDRAVI | CIBULE PROTI NACHLAZENI POSTUP PRIPRAVY: Do hrnku na kafe dam vetsi pulku, nebo jednu celou mensi, ale rovnez na pulky rozkrojenou cibuli, a zaliji ji cistou varici vodou. Az voda trochu vychladne, po cca ctvrthodine ji z to .....


30.  HOUBY | HOUBY NA PAPRICE INGREDIENCE: 200g hub, 20 0m1 smetany, 2 lzice michane mouky, 1 cibule, 1-2 lzicky mlete sladke papriky, sul, 1lzice oleje, mleko nebo voda podle potreby. POSTUP PRIPRAVY: Houby udusime na oleji, cib .....


Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz