1.  STARE RECEPY | LEDVINKOVA POLEVKA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Rozpulena veprova ledvinka se dobre v nekolikere vode omyje a nakraji na tenke platky. Na sadle se zapeni jemne sekana cibule, ledvinky se v tom do cervena podusi a daji pak .....


2.  STARE RECEPY | HOVEZI ROSTENKY NADIVANE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Na 6 velkych rostenek, zbavenych kosti a prebytecneho tuku a tenko rozklepanych, pripravi se nadivka: Po 200 g veproveho a hoveziho masa se umele, prida se houska macena ve vode a vym .....


3.  HOVEZI SVICKOVA | HOUBARSKY PIKANTNI SPIZ INGREDIENCE: 350 g hovezi svickove 350g panenske veprove, 120 g slaniny, 250 g hribku nebo zampionu, 200 g cibule, sul, pepr, drceny jalovec, 100 g oleje, cikanska omacka. ​POSTUP PRIPRAVY: H .....


4.  STARE RECEPY | SPENAT (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Listky spenatu se oberou, nekolikrate ve vode vyperou, az v nadobe, ve ktere se pere, nezustane zadny pisek. Vari se asi 5 minut v odkryte nadobe, jen v malo vode se sp .....


5.  VEPROVE KYTA | KOVARSKY SPIZ. INGREDIENCE: 1 kg panenske veprove nebo veprove kyty, 200 g slaniny, 150g cibule, 4 g cesneku, sul, pepr, 150g oleje. POSTUP PRIPRAVY: Veprove maso nakrajime na male spalicky o vaze 35 g. Na kovovo .....


6.  DRUBEZ KURE | KURE NA CESNEKU SE SAFRANEM INGREDIENCE: 1 mensi kure (asi 60-80dkg), 50g oleje, 70g cibule, 10 dl vina sery, 21/a zloutku,2 mensi strouzky cesneku, 60 g mandli, sul, pepr, safran, zelena petrzel. ​POSTUP PRIPRAVY: Mens .....


7.  KRALIK | KRALICI PASTIKA INGREDIENCE: 1 kralik, jatra z 1-2 kraliku, 150g anglicke slaniny na vylozeni formy, 2 cibule, 2 vejce, 100g slaniny vcelku, 150g veproveho vareneho sadla, sul, pastikove koreni nebo pepr, zazvor, tym .....


8.  STARE RECEPY | TELECI HRUDI SE ZELENINOU (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY:  Na kastrole se rozskvari na kostky krajena slanina, prida se kousek masla a nakrajena cibule, celer, mrkev a petrzel po primerenem kousku. Hrudi omyte a zbavene kosti se da na o .....


9.  SPECIALITY DRUBEZ | HUSI PRSA A STEHNA PO STAROCESKU INGREDIENCE: Husi prsa a stehna, 6 strouzku cesneku, sul, ml. zazvor, husi sadlo, 1 cibule, nekolik kulicek pepre a noveho koreni. ​POSTUP PRIPRAVY: Ocistene porce husy proklinkujeme oloupany .....


10.  STARE RECEPY | PLNENA HOVEZI SVICKOVA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekne odlezela svickova se rozrizne na vhodny plat. Nejlepe nam to udela reznik. Plat se po obou stranach naklepe a osoli. Asi po 250 g veproveho a hoveziho mase se umele, prida se .....


11.  OD BABICKY | BABICCINY VELIKONOCNI ZAVITKY INGREDIENCE: 4 tenke hovezi platky, sul, pepr, plnotucna horcice, 8 zampionu, 4 male nozicky parku, 1 cibule, 4 platky slaniny, olej, 4 kulicky cerneho pepre, 300 ml vyvaru z kostky, 1 lzice hladke mo .....


12.  STARE RECEPY | HOVEZI ROSTENKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Od reznika nakrajene hovezi rostenky se naklepou, osoli, dle chuti i opepri, luj na okraji se narizne na nekolika mistech, aby se rostenky nekroutily, a daji se na rozpalene sadlo na .....


13.  HOVEZI ROSTENKY | HOVEZI ZAVITKY „PTACKY“ (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. S ryzi: 1 kg hoveziho masa od ocasu zbavi se zilek a tuku, rozkraji se na tenke, vetsi rizky, ktere se osoli po obou stranach, a naklepu pozorne, aby se neroztrhaly. Mezitim s .....


14.  OMACKY | CIBULOVA OMACKA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Nakrajeni cibule a pór se vari nejmene ½ hodiny ve slabe polevce. Zasmazi se svetlou jiskou, prisoli, dobre povari a nakonec prida se trochu jemne usekane pazitky. Cibul .....


15.  POLEVKA ZELENINOVA | KRENOVA POLEVKA. INGREDIENCE: 250 g hoveziho masa, 1 l nalevu z kyseleho zeli, 3 lzice strouhaneho krenu, 3 lzice mrkve, 1 mensi cibule, 1 lzice sadla, 1 lzice hladke mouky, 2 dl smetany, lzicka sladke papriky, su1. .....


16.  RYBY MAKRELA | MAKRELA SE SPENATEM INGREDIENCE: 4 svazky petrzelove nate, 6 strouzku cesneku, 12 lzic masla, pepr, sul, 100 g cernych oliv, 4 vykuchane makrely, 4 lzice citronove stavy, 2 male cibule, 100 g spenatu, spetka strouhaneho .....


17.  HOVEZI ROSTENKY | PLNENA HOVEZI PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekny kus hoveziho masa, nejlepe z nizkeho boku, se zbavi kosti, rozrizne na tenky plat, osoli a naklepe. Umele se po kousku veproveho a uzeneho masa, prida vajicko, strouhana .....


18.  DOBRA RADA ZDRAVI | Nejlepsi prirodni antibiotikum( Vyleci kazdou infekci a zabije parazity) INGERDIENCE: 700 ml jablecneho octa, 0,5 dcl ocisteneho a utreneho cesneku, 0,5 dcl na jemno nakrajene cibule, 2 cerstve feferonky (cim stiplavejsi, tim lepe), 0,5 dcl nastrouhaneho zazvoru, 2 polevko .....


19.  MOUCNIKY SLANE | CELEROVA PIZZA INGREDIENCE: Zakladni testo na pizzu I az VIII, 200 g celeru, 2 rajcata, 150 g sunky, 100 g tvrdeho syra, l cibule, oregano, majoranka, sul, citronova stava, olej. POSTUP PRIPRAVY: Testo polozime do .....


20.  GULAS | NOVOROCNI GULAS INGREDIENCE: 250 g hovezi kyty, 200 g veprove plece, 3 lzice masla, 1 velka cibule, 1 zelena paprika, 5 velkych rajcat, 1 lzicka kminu, 2 bobkove listy, 1 lzice sladke papriky, 400 ml vody, 600 g ster .....


21.  RYBY KAPR | KAPR NA CESNEKU PO SRBSKU INGREDIENCE: 4 porce kapra, 60 v oleje, 3 strouzky cesneku, petrzelka, celerova nat, citronova stava, pepr, sul, majoranka, l lzice rajcatoveho protlaku, l cibule. POSTUP PRIPRAVY: Porce kapra Zakape .....


22.  DOBRA RADA ZDRAVI | CIBULE PROTI NACHLAZENI POSTUP PRIPRAVY: Do hrnku na kafe dam vetsi pulku, nebo jednu celou mensi, ale rovnez na pulky rozkrojenou cibuli, a zaliji ji cistou varici vodou. Az voda trochu vychladne, po cca ctvrthodine ji z to .....


23.  HOUBY | HOUBY NA PAPRICE INGREDIENCE: 200g hub, 20 0m1 smetany, 2 lzice michane mouky, 1 cibule, 1-2 lzicky mlete sladke papriky, sul, 1lzice oleje, mleko nebo voda podle potreby. POSTUP PRIPRAVY: Houby udusime na oleji, cib .....


24.  ZELENINA | KVETAKOVY NAKYP S MASEM A RAJCATY INGREDIENCE: l kg kvetaku, 500 g rajcat, 1/2 housky, l cibule, olej, 500 g mleteho masa ruzneho druhu, pepr, sul, 1 lzicka sladke papriky, l vejce, 50 g parmezanu, maslo, 2 lzice sekane petrzelky. PO .....


25.  HOUBY | HOUBOVE KARBANATKY INGREDIENCE: 500g cerstvych hub (pecarky, hriby prave, majovky. holubinky, hriby hnede, kremenace, klouzky, ciruvky zelanky), 40g masla, 30g cibule, petrzelka, 2 zemle, 1/4 l mleka, 100g anglicke slan .....


26.  HOUBY | SMAZENKY Z HLIVY USTRICNE INGREDIENCE: 500g cerstvych hliv, 1/2 l vyvaru ze zeleniny nebo vyvaru pripraveneho z kostky masoxu, 2 zemle, 1/4 l mleka, 20g masla, 30g cibule, 1 vejce, 2 strouzky cesneku, sul, trocha majoranky a m .....


27.  HOUBY | CESKY HOUBOVY KUBA INGREDIENCE: 1000g varenych krup, 200g skvarkoveho sadla, 150g cibule, 100g susenych hub, 30g cesneku, 20g soli, pepr, trochu hovezi polevky, 30g strouhane housky. POSTUP PRIPRAVY: Uvarene kroupy pro .....


28.  HOUBY | POLEVKA Z PESTRECU INGREDIENCE.: 300g pestrcu, 1 velka cibule, 1 lzice masla nebo tuku, 3/4 l vyvaru, 2 lzice zeleninove smesi, sul, pepr, lzicka houboveho koreni, lzice sekane petrzelky. POSTUP PRIPRAVY: Pestrice se o .....


29.  DRUBEZ KACHNA | KACHNA NADIVOKO POSTUP PRIPRAVY: Kachnu takovou, jako bych ji strelil nad rybnikem, si pripravim pomoci koreni a zeleniny; na slanine si osmahnu 100g korenove zeleniny a 50 g nakrajene cibule. Kdyz se smes zbarvi do .....


30.  HOUBY | MICHANA VEJCE S HOUBAMI INGREDIENCE: 80 g slaniny, 1 cibule,300g cerstvych hub, petrzelova nat, sul, mleta sladka paprika, 8 vajec, opecene platky bile veky. POSTUP PRIPRAVY: Slaninu pokrajime na tenke platky a skvarime, az .....


Nejnovější na xkuchtik.cz

TVAROHOVÝ KOLÁČ (Rec ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 1/8 másla nebo jiného tuku se zadělá ve vláčné těsto s 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, kváskem z 10 g droždí, trochou sol ...

Celý recept

LEDVINKOVÁ POLÉVKA ( ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpůlená vepřová ledvinka se dobře v několikeré vodě omyje a nakrájí na tenké plátky. Na sádle se zapění jemně sekaná cibule, l ...

Celý recept

KAPR NEBO ÚHOŘ V ROS ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Má-li se upravovat větší ryba v celku pro hostinu, studený předkrm apod., tak že hlava, ploutve a ocas se nemohou použít na roso ...

Celý recept

ZAVAŘENÉ MERUŇKY A B ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, ale tvrdé a nepomačkané ovoce se otře čistou, suchou utěrkou, rozpůlí a pecky vyndají, narovná do sklenic, zalije hustě svařen ...

Celý recept

JABLKOVÝ NÁKYP (Rece ..

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamích ...

Celý recept

DOMÁCÍ JEŘABINKA (Re ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg jedlých jeřabin se očistí, rozmačká a okurkové láhvi zalije 1 l převařené měkké nebo destilované vody a 1/8 l čistého lihu. ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz