ŠLAPANÉ KVAŠENÉ ZELÍ OD ANEŽKY

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA / 




INGREDINCE: 50 kg zelí, 1 ¼ kg soli, 1 kg cibule, 1 balíček kmínu, vinné listy, 1 nakládací Deko, trochu octa.

POSTUP PŘÍPRAVY: Oddělíme několik listu a zeli nakrouháme. Nakrouhané zelí vložíme do vany, prosypeme solí ( ja osobně dávám necele kilo soli), kmínem a cibulí a necháme přes noc odležen (není při šlapaní tolik zelné šťávy). Druhý den dáme na dno hrnce nebo bečky na zelí vinné listy a postupně přidáváme a šlapeme nebo pěchujeme zelí (čím více ušlapané zelí tím je kvalitnější). Přebytečnou zelnou šťávu odebíráme a schováme. Šťávu ze zelí vybereme do sucha Na vrch zelí poklademe zelné listy, vložíme půlměsíce udělané ze dřeva a buď, zatížíme velkým kamenem nebo vyložíme dřevěnými hranolky do pyramidy. Takto připravené zelí zalijeme přecezenou šťávou ze zelí, uzavřeme a dáme na 14 dní do teplejší místnosti vykvasit. Po vykvašení (poznáme že zelí přestane bulkat) zelnou šťávu z bečky vybereme, vytřeme vnitřek nad zelím i dřeva. Takto ošetřené zelí zalijeme uvařeným vychladlým Dekem s trochou octa ale bez cukru. Takto upravené zelí vydrží dlouho do jara bez známek plísní a šlemu.



ŠLAPANÉ KVAŠENÉ ZELÍ OD ANEŽKY ŠLAPANÉ KVAŠENÉ ZELÍ OD ANEŽKY



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,91 | Hodnotilo: 1892 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz