VELIKONOČNÍ ZAPEČENÁ VEJCE (Recept z třicátých let minulého století)

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / STARÉ RECEPY / 




POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Uvaří se na tvrdo 5 vajec a dá do studené vody vychladnout, aby se dobře loupala. Mezitím se utře kousek čerstvého másla se sardelovou pastou, oloupaná vejce se rozkrájí napříč, žloutky vyndají, přidají k sardelovému máslu a vše dobře utře. Poté se přidá v mléce máčená, vymačkaná žemle, 1 syrové vejce, sekaná zelená petrželka a dle potřeby se to osolí, promíchaná nádivka se naplní do rozpůlených bílků, ke zbylé se přidá trochu smetany, promíchá, dá do vymazané ohnivzdorné formy, na nádivku se nakladou vajíčka, na každý se dá ještě kousek másla a zapeče se to v troubě. Podávají se s brambory a kyselou okurkou nebo salátem.
2. Na 5 vajec udusí se na másle asi 10 jemně krájených hříbků, k nimž se nakonec přidají 4 lžíce kyselé smetany s trochou citronové šťávy. Na tvrdo vařená vejce se nechají vychladnout v studené vodě, pak napříč rozkrojí, na koncích se odkrojí špičky, aby půlky dobře stály. Do žloutků, vyndanýcha rozetřených, se přidá 50 g utřeného čajového másla, promíchá a utře dále s 1 syrovým žloutkem, osolí se to, opepří a přidá trochu strouhané housky. Pak se to vše vmíchá do hříbků, míšeninou se plní půlky vajec, postaví do vymazaného ohnivzdorného pekáčku, posype houskou nebo pažitkou, pokropí máslem a rychle v troubě opekou. Podávají se s hlávkovým salátem.
3. Vajíčka na tvrdo uvařená se dají do studené vody, oloupají a rozpůlí se napříč. Žloutky se vyloupnou, postrouhají nebo rozetřou a k nim přimíchají se sardelky utřené s čerstvým máslem, něco strouhané žemličky, něco smetany, osolí se, přidá trochu zelené petrželky, pepře, dle chuti i květu muškátu, pak se tím bílky plní, po povrchu namaží máslem, narovnají se na porculánovou mísu máslem vymazanou a dají se péci. Mezitím upraví se omáčka: čerstvé máslo rozpustí na kastrolku, zahustí s moukou, zaleje kyselou smetanou, osolí, povaří a vylije na vajíčka.


VELIKONOČNÍ ZAPEČENÁ VEJCE (Recept z třicátých let minulého století) VELIKONOČNÍ ZAPEČENÁ VEJCE (Recept z třicátých let minulého století)



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  3,01 | Hodnotilo: 722 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz