VELIKONOČNÍ ČOKOLÁDOVÉ DORTY (Recept z třicátých let minulého století)

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / STARÉ RECEPY / 




POSTUP PŘÍPRAVY: I. Utře se dobře 180 g cukru s 8 žloutky, přidá se pak 120 g strouhaných mandlí,4 tlučené hřebíčky, na špici nože skořice, trochu citronové kůry, 4 tabulky strouhané čokolády a 3 lžíce
Rumu. Vše se ještě dobře promíchá a naposled dá sníh z 8 bílků zároveň se 100 g strouhaných piškotů. Dort se upeče ve 2 formách, spojí marmeládou a polije čokoládovou polevou.
II. 4 žloutky se dobře utřou se 100 g cukru, přidají se 2 tabulky strouhané čokolády, špici nože prášku do pečiva a nakonec 100 g strouhaných mandlí nebo oříšků se sněhem 4 bílků. V mírně vyhřátě troubě se upeče a vychladlý plní krémem.
Krém: 1/16 l mléka, 4 kostky cukru s utřenou kůrou z pomeranče, 1 žloutek, malá lžička rýžové muky se dobře rozkvedlá a ve vodní lázni za stálého šlehání nechá ztuhnout. Míchá do vychladnutí ve studené vodě a přimíchá pak 80 g másla, utřeného do pěny se 40 g cukru. Když je to dobře dohromady umícháno, přidá se po kapkách lžička pomerančového likéru a lžička pomerančové šťávy. Může se přimíchat i krájený ananas nebo jiné ovoce. Trochu krému se nechá bez ovoce, naplněný dort nahoře pomaže a posype čokoládou.
III. 140 g polohrubé mouky, 100 g másla, 60 g čokolády, 60 g cukru se zpracuje v těsto s 1 žloutkem. Rozválí se tenké placky dle dortové formy a upekou. Vychladlé se pomažou čokoládovým nebo smetanovým krémem, složí na sebe a nahoře zdobí smetanovou pěnou nebo slazeným sněhem, z něhož se vystřikují mřížky. Dá se do studena až do upotřebení. Upéci se může i o den dříve, plnit však teprve hodinu nebo dvě před podáváním.
IV. 120 g másla 120 g cukru, 120 g čokolády změklé v troubě se utře se 4 žloutky. Přidá se 70 g polohrubé mouky, a ze 4 bílků sníh. Peče se ¾ hodiny, vychladlý rozřízne, potře zavařeninou, a buď polije čokoládovou polevou, nebo zdobí šlehanou smetanou. Může se též plnit některým krémem.
V. 130 g měkkého másla se utře do pěny, pak se přidá za stálého tření střídavě 5 žloutků s 200 g cukru, 50 g kakaa, 50 g strouhaných mandlí, 80 g polohrubé mouky a z 5 bílků tuhý sníh. Peče se zvolna ve vymazané a vysypané formě, studený se plní čokoládovým máslovým krémem a polije čokoládovou polevou.
VI. Utře se 6 žloutků se 140 g cukru, přidá 140 g rozpuštěné čokolády, 25 g bramborové nebo rýžové mouky a nakonec zlehka vmíchá z 6 bílků tuhý sníh. Těsto se peče ve vymazané a vysypané formě. Vychladlý dort se plní libovolnou náplní a ozdobí šlehanou smetanou.


VELIKONOČNÍ ČOKOLÁDOVÉ DORTY (Recept z třicátých let minulého století) VELIKONOČNÍ ČOKOLÁDOVÉ DORTY (Recept z třicátých let minulého století)



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,92 | Hodnotilo: 761 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz