xFonka DATABÁZE ÉČEK

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / 




Éčka v potravinách - přídatné látky - jsou používány z mnoha důvodů: pro prodloužení trvanlivosti, jako ochrana před zkázou, ale také pro zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření dojmu vysokého obsahu ovoce, vajec, másla, přírodních šťáv apod.

Pokud je pro Vás důležitá zdravá výživa, je důležité se v éčkách orientovat
Mezi éčky jsou totiž jak látky neškodnéa látky prospívající vašemu zdraví, tak i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat zdravotní obtíže.

Éčka v potravinách jsou označena na výrobku názvem látky (například kyselina citrónová) nebo písmenem E a číselným kódem (E330, E120, E151 apod.).
V databázi éček lze vyhledávat jak podle názvu, tak i číselného kódu. 
Na obalu jsou éčka vyjmenovány podle množství v sestupném pořadí (od nejvyššího k nejmenšímu).

Ovšem složitější je se v přídatných látkách zorientovat.

 

Kompletní seznam éček

 




E 330 - Kyselina citrónová

Skupina:

Sekvestrant
Regulátor kyselostiAntioxidant

Charakteristika/vlastnosti:

Kyselina citronová se nachází v ovoci a zelenině. Největší množství je v citrusových plodech, zejména v citronech a limetkách. Průmyslově se získává z citronové šťávy nebo kvašením melasy.

Využití:

V potravinářství se kyselina citronová používá jako ochranná (konzervační) a dochucovací látka. Zabraňuje množení bakterií a plísní v ovocných sirupech a nealkoholických nápojích. Zpomaluje žluknutí a stabilizuje barvu ovocných výrobků a potravinám dodává výraznou citrusovou příchuť. Používá se také v margarínech, zálivkách, zavařeninách, zmrzlinách, instantních ovocných nápojích, cukrovinkách, pekařských výrobcích apod.

Účinky na lidský organismus:

V běžném množství se považuje za bezpečnou látku. Ve velkém množství brání vstřebávání vápníku.

Historie:

Kyselinu citronovou objevil již v 8. století islámský alchymista Džabír Ibn Hajján. Středověcí evropští učenci znali přírodní kyseliny v citronech a citronových šťávách. Poprvé byla kyselina izolována v roce 1784 krystalizací z citronové šťávy a průmyslově se začala vyrábět v roce 1860. Později bylo zjištěno, že kyselinu citronovou dokáží z cukru produkovat i některé druhy plísní.



Škodlivost:
Neškodí     




DATABÁZE ÉČEK DATABÁZE ÉČEK



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz

 

xFonka
xFon.eu


Průměr:  2,85 | Hodnotilo: 2351 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

xFonka Kategorie na xkuchtik.cz