INGREDIENCE: 8 středních okurek, 300g žampionů, citr. šťáva, 1 cibule, 60g tuku, 40g slaniny, sůl, pepř, tymián, 2 stroužky česneku, 8 lžic strouhanky, 125 ml vývaru z masa nebo bujonu, 100 ml kysané smetany, tuk na vymazání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme. Semena vydlabeme a dáme stranou. Žampiony očistíme, nakrájíme na větší kousky a zakapeme citronem. Nadrobno nakrájenou cibuli osmáhneme na části tuku se slaninou rozkrájenou na kostičky. Přidáme houby a vydlabané vnitřky okurek a podusíme asi 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, tymiánem, utřeným česnekem. Promícháme a směsí naplníme okurky. Povrch okurek posypeme strouhankou a poklademe zbylým tukem. Poté okurky vložíme do pekáče vymazaného tukem a krátce zapečeme. Přilijeme vývar a troubě předehřáté na 170°C pečeme asi 20 min. Hotový pokrm zahustíme smetanou a podle chuti dokořeníme.