INGREDIENCE: 1 ½ kg vepřového bůčku, 250 g uzených žebírek, několik kousků kůže od slaniny, 250 ml vody, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 hřebíčky, 2 bobkové listy, 500 g vnitřního sádla, 1 kg vepřové krkovičky, sůl, pepř, drhnutá majoránka, 250 g vyškvařeného vepřového sádla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z bůčku odřízneme kůži. Bůček, žebírka, kůži z bůčku a ze slaniny vložíme do tlakového hrnce s vodou. Oloupeme cibuli a česnek a přidáme s hřebíčkem a bobkovým listem k masu. Hrnec uzavřeme a vaříme cca 30 minut (v normálním hrnci cca 2 hodiny). Maso, kosti a kůže vyjmeme z vývaru a vývar procedíme. Vnitřní sádlo nadrobno pokrájíme, rozškvaříme na pánvi a přes síto procedíme do hrnce. Přilijeme vývar. Bůček nakrájíme na kostičky velké asi 1 cm. Krkovičku nakrájíme na kostičky též asi 1 cm. S bůčkem a škvarky vložíme do vývaru, uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5-2 hodiny, až se maso rozvaří a při míchání vznikne pomazánka. Osolíme jí, opepříme a okořeníme majoránkou. Škvarkovou pomazánku naplníme do polévkových misek nebo kameninových šálků a necháme vychladnout. Vepřové sádlo rozehřejeme, zalijeme jim pomazánku a necháme ztuhnout. Misky přikryjeme potravinovou folií nebo uzavřeme víčky a uchováme v chladnu. Vydrží minimálně 4 – 5 týdnů.