xkuchtik.cz

 

ŽAMPIÓNOVÉ KLOBOUČKY NADÍVANÉ PO PRAŽSKU.

 

INGREDIENCE: 20 větších žampiónů, citrónové šťáva, sůl, 2 lžíce oleje, 120g žemli, 100g másla, 50g cibule, petrželka, 150g šunky nebo zbytků pečeně, 1 vejce, mletý pepř, mletá paprika, trochu strouhanky a 60g nastrouhaného ementálu. Listy hlávkového salátu a rajčata ne zdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny očistíme a třeně opatrně vykrojíme. Kloboučky sloupneme, v místech, kde byly třeně, je lžičkou trochu vydlabeme, pak kloboučky pokapeme citrónovou šťávou a trochu osolíme. Do kastrolu nalijeme olej, připravené kloboučky do něho vedle sebe narovnáme, a to vrchní stranou kloboučků dolů, v horké troubě asi 4 minuty dusíme a necháme vychladnout. (Kloboučky žampiónů můžeme také místo dušení v troubě před plněním asi 5 minut povařit ve vývaru z masa nebo z kostky masoxu.) Třeně a vydlabanou část žampiónů jemné rozsekáme.Žemle tence oloupeme a střídku nakrájíme na velmi malé kostičky. V kastrole rozehřejeme 50g másla, zpěníme v něm nadrobno nakrájenou cibuli a jemné rozsekanou petrželku, přidáme kostičky nakrájené žemle trochu je osmažíme, pak přidáme rozsekané části žampiónů nadrobno rozsekanou šunku, sůl, pepř, papriku, vejce, dobře promícháme a krátce podusíme. Nyní houbovou směsí vrchovatě naplníme (do tvaru kopečku) podušené kloboučky žampiónů, narovnáme je vedle sebe do slabé vymaštěného pekáčku, povrch náplně posypeme strouhankou a strouhaným sýrem, pokapeme zbylým máslem a ve středné horké troubě asi 10 až 15 minut zapékáme. Okrouhlou mísu vyložíme opranými listy hlávkového salátu, narovnáme na ně pečené plněné žampióny a mezi ně zasuneme dílky rajčat. Příloha: slané rohlíky.

 


Vloženo:5. 1. 2000  
http://www.xkuchtik.cz