xkuchtik.cz

 

HOUBOVÉ ŠIŠKY ZAPÉKANÉ V SÝROVÉ OMÁČCE.

 

INGREDIENCE: 750g houbové směsi (špiček, smržů, hřibů...), 210g polohrubé mouky, 3 vejce, sekaná čerstvá nebo sušená šalvěj, sůl, mletý černý pepř, tuk na podušení hub, opečení šišek a vymazání zapékací nádoby.
Sýrová omáčka:
máslo, polohrubá mouka, drůbeží vývar, sladká smetana nebo šlehačka, mletý muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř, dva druhy sýra - čedar nebo ementál a rokfór nebo niva, špetka kurkumy nebo šafránu na obarvení.

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, nadrobno posekané a na tuku podušené houby v míse smícháme spolu s vejci, moukou, solí a sekanou šalvěji. Osolíme, opepříme a z těsta tvarujeme šišky nebo placičky a osmažíme na tuku dozlatova. Potom šišky naskládáme do vymazané zapékací nádoby, zalijeme sýrovou omáčkou a zprudka zpečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě. Hotové posypeme sekanou petrželkou nebo celerovou natí.
Sýrová omáčka
: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme horkým drůbežím vývarem a krátce povaříme. Potom přilijeme smetanu nebo šlehačku, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, obarvíme kurkumou nebo šafránem, opět provaříme a nakonec vmícháme oba druhy strouhaných sýrů. Již nevaříme, pouze promícháme a necháme sýr rozpustit. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci, ne příliš tekutá. (Recept je orientační bez udání přesných dávek). Příloha: Americké brambory nebo rozmačkané brambory upečené ve slupce.

 


Vloženo:30. 8. 2002  
http://www.xkuchtik.cz