INGREDIENCE: 2 kg brambor, 300 g hladké mouky, 300 g hrubé mouky, 500 g kysaného zelí, 3 lžíce sádla, 200 g slaniny, 1 velká cibule, 1 vejce, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oškrábeme, opláchneme, nastrouháme na jemném struhadle, necháme ustát a část vody scedíme. Do připravených brambor přidáme hladkou i hrubou mouku, osolíme, opepříme, vyklepneme vejce a směs dobře promícháme. Připravené bramborové těsto protlačujeme přes hrubé struhadlo do osolené vařící vody, mícháme a vaříme 8-10 minut. Pak cedníkem vyjmeme, necháme okapat a promastíme částí horkého sádla. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, zapěníme na zbylém sádle, přidáme překrájené kysané zelí, mírně zalijeme vodou a dusíme doměkka. Do měkkého zelí přimícháme střapačky, dobře promícháme a při podávání přeléváme každou porci škvařenou slaninou.