xkuchtik.cz

 

DORT MARTINIK

 

INGREDIENCE. 4 bílky, špetka soli,2 lžičky citrónové šťávy, l balíček vanilkového cukru,
250 g cukru, 250 g mletých lískových oříšků.
NA KRÉM: 40 g cukru, 30g škrobové moučky, 1 žloutek, 1 velké mango, 150g šlehačky
NA OZDOBU: 1 malý banán, 1 kiwi, 150 g šlehačky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky se soli, citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem ušleháme do tuhého sněhu, za stálého šlehání přidáváme pomalu cukr a přibližně ještě 10 minut šleháme. Troubu předehřejeme na 100 °C. Lískové oříšky vmícháme do baiser a potřeme jím kruh o průměru přibližně 26 cm na plechu vyloženém papírem na pečení. Na nejspodnější poloze v troubě sušíme asi 3 hodiny. Necháme v troubě vychladnout. Mango oloupeme, podélně rozkrojíme na dvě půlky, pecku vyřízneme. Z jedné půlky nakrájíme osm tenkých dílků a dáme je stranou na ozdobu. Zbývající dužninu pokrájíme na kousky a připravíme z ní pyré. Na přípravu krému uvedeme za stálého míchání do varu pyré, šlehačku a cukr. Rozmícháme do hladka škrobovou moučku s trochou studené vody a vmícháme do pyré. Necháme přejít varem, odstavíme z plotýnky a vmícháme žloutek. Dáme vychladnout. Na ozdobu oloupeme ovoce a nakrájíme na osminky nebo na plátky. Ušleháme tuhou šlehačku a naplníme do stříkacího sáčku s hvězdicovou trubičkou. Krém navrstvíme na střed baiser. Dort obložíme ovocem a ozdobíme šlehačkovými hvězdičkami. Ihned podáváme.

 


Vloženo:18. 10. 2000  
http://www.xkuchtik.cz